Maaperäbakteerit immuniteetin tueksi

2.5.2018 | PUR toimitus

Mullan eliöt takaisin osaksi arkea

Onko sinulla lapsuusmuistoja kuralätäköissä leikkimisestä? Annatko oman lapsesi leikkiä kuralätäköissä? Tässä blogikirjoituksessa nostamme esille tärkeän aiheen; luontokontaktin merkityksen vastustuskyvylle sekä luonnon mikrobien ja immuniteettimme välisen yhteyden. Pureudumme erityisesti mullassa asuviin ystäviimme, maaperäbakteereihin (SBO, Soil Based Organisms).

Yleisesti yhä ajatellaan, että pitääksemme lapsemme terveinä, tulee heitä suojella bakteereilta niin tehokkaasti kuin mahdollista. Siksi monen perheen rutiineihin kuuluu lasten tiuha käsien pesu desinfioivin ainein ja huolehtiminen siitä, etteivät ulkona leikkivät lapset pääse likaamaan itseään, saati työntämään multaa suuhunsa.

Nykytiedon valossa vanhempien bakteerikammoisuudesta saattaa kuitenkin olla enemmän haittaa kuin hyötyä lasten terveydelle. Pienillä lapsilla on luontainen taipumus möyriä maassa ja työntää likaisia esineitä suuhunsa. Nyt ymmärrämme, että tälle on tarkoituksensa. Tämä nimittäin tarjoaa lapsen vielä kehittymättömälle immuniteetille tärkeän mahdollisuuden tutustua ympäristöön ja opettaa sille mihin sen ei kannata reagoida.

Yhä useammat tutkimukset osoittavat liiallisen hygienian vähentävän altistumista luonnon mikrobeille, mutta samalla lisäävän allergioita sekä muita tulehdusperäisiä sairauksia. Vähäinen luontokontakti köyhdyttää immuuniteettiimme vaikuttavaa mikrobijoukkoa, eli mikrobiomia. Yksi mikrobiomin tehtävistä on kouluttaa immuunipuolustusta reagoimaan uhkatekijöihin ja mikrobiomin muutokset häiritsevät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Tällöin kehossa saattaa muun muassa syntyä allergioina ilmeneviä vääriä hälytyksiä.

Maaperäbakteerit aktivoivat immuunipuolustusta

Ennen teollistumista ja muuttoa kaupunkeihin elimme läheisessä yhteydessä luontoon. Ruokamme sisälsi tavanomaisesti paljon erilaisia maaperäbakteereita, tulihan ravintomme suoraan maasta ja juomavesi luonnonvesistä. Viime vuosikymmenten kaupungistuminen ja prosessoidun ruoan lisääntyminen ovat lähestulkoon pyyhkineet pois maaperäiset bakteerit ravinnostamme. Viljelyssä käytetyt torjunta-aineet köyhdyttävät mullan mikrobien määrää, ja vaikka söisimme porkkanat luomuna, ovat ne tavallisesti pesty puhtaiksi mullasta teollisesti. Emme myöskään liiku luonnossa entiseen tapaan, mikä mahdollistaisi maaperäbakteerien kontaktia iholla ja hengitysteissä.

Tämä selittää pitkälti sen, miksi suolistoflooramme on muuttunut kaupungistumisen myötä, sisältäen nyt enemmän maitohappobakteereita ja vähemmän maaperäisiä bakteereita.

Vaikka maaperäbakteerit eivät luontaisesti kuuluu mikrobiomiimme eivätkä asetu suolistoomme pysyvästi, niiden säännöllinen saanti ruoan mukana on mahdollistanut tärkeän vuorovaikutuksen suoliston oman mikrobiomin kanssa. Tutkimukset osoittavat, että tietyt maaperäbakteerit erittävät proteiineja, joiden on todettu aktivoivan immuunipuolustusta ja stimuloivan vasta-aineiden ja valkosolujen muodostusta. Suomalaistutkimuksissa esiin on noussut erityisesti acinetobakteerit, joiden määrä iholla näyttää korreloivan vahvasti tulehdusta hillitsevien proteiinien määrään veressä*. Toisin sanoen mitä enemmän acinetobakteereja kuhisee iholla, sitä tasapainoisempi immuunivaste.

Luontokontaktin määrä, eli se kuinka paljon saamme suun, limakalvojen ja hengitysteiden kautta luonnosta mikrobeja, näyttäisi selittävän miksi maalaislapsilla esiintyy vähemmän allergioita kuin kaupunkilaisserkuillaan. Jopa maalaiskoirat ovat kaupungissa asustavia lajitovereitaan terveempiä.

Lisää maaperäbakteereja elimistöön: elintavat ja lisäravinteet (Kiki Health, Body Biotics)

Vaikka fermentoidut ruoat ja maitohappobakteeripohjaiset probiootit ovat tärkeä osa terveen suolistomikrobiomin ylläpitoa, on hyvä huolehtia, että suolistomme hyötyy myös maaperäisten bakteerien saannista.

Syö siis aina kun mahdollista vihannekset luomuna, mieluiten suoraan maasta nostettuna. Nauti myös ulkoilusta ja tee metsäretkiä aina tilaisuuden tullen. Miksetpä myös lähtisi mato-ongelle itse kompostista kaivamiesi matojen kanssa? Mikäli elät kaupungissa, perusta taloyhtiöösi viljelylaarit tai hanki ystävien kanssa yhteinen viljelypalsta. Anna lapsesi temmeltää mullassa ja hyppiä kuralätäköissä. Pese omat ja lapsen kädet ainoastaan saippualla ja vedellä silloin kun käsien pesuun on tarvetta. Lemmikkien on myös todettu ehkäisevän allergioita, todennäköisesti juuri siksi, että ne kuljettavat ulkoa lian myötä luonnon mikrobeja kotiin.

Maaperäbakteereja on myös mahdollista nauttia lisäravinteena. Koska maaperäiset bakteerit ovat vahvoja ja sinnikkäitä, ne kestävät vatsahapon ja selviytyvät herkkiä maitohappobakteereita paremmin ohutsuoleen tuhoutumatta, jossa ne monistuvat nopeasti. Tämän vuoksi pienempikin määrä maaperäbakteereita riittää. Näyttöä on, että maaperäbakteerit voivat auttaa stimuloimaan immuunijärjestelmää, vähentämään tulehdusta ja tukemaan elimistön kuonanpoistojärjestelmää. Maaperäbakteerien käyttöä ravintolisinä ei vielä ole tutkittu yhtä paljon kuin maitohappobakteereita, joten lisää tietoa tarvitaan. Aihe puhuttaa kovasti ja kiehtovia tutkimuksia on käynnissä.

Me annamme vahvan suosituksemme KIKI Healthin edistykselliselle Body Biotics -maitohappobakteerivalmisteelle, joka sisältää eläviä maaperäbakteereita. Tuotteen sisältämät maaperäbakteerit on viljelty yhdessä 8 tehokkaan probioottisen bakteerikannan kanssa ja yhdessä ne tuovat tehokkaasti suolistoon sen tasapainoa ylläpitäviä bakteerikantoja jotka lisääntyvät nopeasti.

Body Biotics -valmisteen uniikki koostumus auttaa irrottamaan kuona-aineita suoliston pinnalta ja poistamaan näitä elimistöstä, mahdollistaen olosuhteet, joissa hyödyllisten bakteerien on mahdollista lisääntyä koko maha-suolikanavan pituudella.

* Fyhrqvist et al: “Acinetobacter species in skin microbiota protect against allergic sensitization and inflammation”, J Allergy Clin Immunol. (2014 Dec).