Kemikaaliton siivous on ympäristöystävällistä

18.5.2021 | Maria Varon

Pidä huolta ympäristöstäsi ja itsestäsi siivoamalla fiksusti

Jotta pysymme terveenä, meidän on kontrolloitava ympäristömme mikrobistoa ja estettävä potentiaalisten taudinaiheuttajien liiallista lisääntymistä esimerkiksi wc-tiloissa, keittiössä ja erilaisilla kodin pinnoilla. Näin olemme ajatelleet jo monta vuosikymmentä. Osittain tämä toki pitääkin paikkansa, mutta voimakkaat kemikaalit joita olemme jo pitkään käyttäneet siivoukseen aiheuttavat meille myös erilaisia terveyshaittoja kertymällä elimistöömme ja ympäristöömme sekä sekoittamalla mikrobitasapainoa. Kun desinfioimme esimerkiksi pöydän pinnan voimakkailla antimikrobisilla aineilla, se luo tyhjän tilan, joka voi tarjota otollisen kasvualustan agressiivisesti lisääntyville antibioottiresistenteille bakteereille. Länsimaisissa korkean elintason maissa ympäristön mikrobiston monipuolisuus on vähentynyt ylihygieenisistä elinoloista johtuen ja se näyttää aiheuttavan autoimmuunisairauksia ja allergioita. Tutkijoiden mukaan olisikin järkevämpää jättää “ylihygieeniset” siivoustavat vain sairaalaympäristöihin ja pitää koti siistimpänä lempeämmillä keinoilla. 

ekologiset ja kemikaalittomat pesuaineet

Pesu- ja siivousaineiden ongelmalliset kemikaalit

Riittävän hellävaraiset siivous- ja pesuaineet voivat pitää kotimme raikkaina synnyttämättä superbakteereja. Mutta mistä tietää, millaisia siivousaineita kannattaa käyttää? 

Vältä siivous- ja pesuaineita, joissa on voimakas synteettinen tuoksu.

Jos pyykin- tai astianpesuaine tuoksuu voimakkaasti vielä päivien päästä pesusta, on todennäköistä, että tuoksu on synteettinen ja siihen on lisätty tuoksun kiinnittäjää. Tuoksunkiinnittäjiä eli ftalaatteja epäillään hormonihäiritsijäkemikaaleiksi, joita on vaikea puhdistaa jätevedestä tai suodattaa pois juomavedestä. Tällaiset kemikaalit ovat uhka luonnolle mutta myös meille ihmisille. Valitse sen sijaan tuote, joka on tuoksuton tai jossa on luonnollinen tuoksu ilman kiinnittäjiä (Esim. ekosertifioitu pesuaine).

Tiesitkö, että hormonihäiritsijäkemikaaleja tunnetaan jo yli tuhat ja altistumme niille muun muassa juomaveden, ruuan, muovipakkausten, lääkkeiden, siivousaineiden ja kosmetiikan kautta. Nämä niin sanotut xenoestrogeenit voivat sekoittaa koko hormonijärjestelmämme tasapainon ja aiheuttaa lukuisia hormonisairauksia (esimerkiksi lisääntymiseen liittyviä ongelmia/synnytinelinsairauksia, kuukautishäiriöitä, vaihdevuosihäiriöitä, kilpirauhasongelmia, syöpiä, tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöitä (kuten ADD ja ADHD) ja immuunitoiminnan häiriöitä). Käyttämällä hormonihäiriköistä vapaita siivous- ja pesuaineita, voimme estää näiden haitallisten kemikaalien päätymistä veden mukana ympäristöön ja kehoomme.

Vältä myös voimakkaita allergisoivia antimikrobisia aineita sisältäviä tuotteita.

Esimerkiksi isotiatsolinoneja voi löytyä astianpesuaineista ja pyykinpesuaineista. Isotiatsolinonit ovat herkistäviä antimikrobisia aineita, joille monet ovat allergisoituneet. Lue allergialiiton sivuilta lisää.

Valitse sen sijaan esimerkiksi ekosertifioituja pesuaineita, joissa isotiatsolinonit ovat kiellettyjä. Muita ympäristölle ja ihmiselle haitallisia kemikaaleja siivousaineissa voivat olla esimerkiksi erilaiset tensidit, jotka eivät biohajoa kunnolla tai riittävän nopeasti sekä klooriin perustuvat valkaisu- ja desinfiointiaineet.  

ekologiset ja kemikaalittomat pesuaineet

Miten siivota ja pestä pyykkejä kuormittamatta kehoa ja ympäristöä?

Etikka, sooda ja sitruuna sekä pesupähkinät tarjoavat ekologisen vaihtoehdon siivoukseen. Jos kuitenkin haluat hieman helpommat ja “ylellisemmät” mutta turvalliset pesuaineet, kannattaa kokeilla ekosertifioituja Probiotic Craft -sarjan siivous ja pesuaineita. Sen lisäksi, että tuotteet ovat tuoksuttomia ja vapaita ympäristölle ja ihmiselle ongelmallisista kemikaaleista, ne tasapainottavat ympäristön mikrobistoa probioottien avulla! Ideana on, että sen sijaan, että luomme siivotessamme mahdollisesti antibioottiresistenttejä superbakteereja, tuomme potentiaalisille taudinaiheuttajamikrobeille kilpailijan, joka on tutkitusti vaaraton ihmiselle. Kun probiootit levittäytyvät kotimme pinnoille, ne pitävät mikrobiston tasapainossa niin, etteivät taudinaiheuttajat pääse lisääntymään liiallisesti. Mutta kuinka probiootti voisi pysyä hengissä siivousaineissa? Probiotic Craft on ratkaissut ongelman käyttämällä tuotteissaan hyvin lempeitä tensidejä ja elintarvikkeistakin tuttua Bacillus coagulans -probioottia, joka kestää ääriolosuhteita erittäin hyvin. Bacillus coagulansin on todettu kestävän jopa vatsahappoja, joten se toimii hyvin myös Probiotic Craftin astianpesu-, yleispuhdistus-, lattianpesu- ja pyykinpesuaineessa. Lisäksi sarjasta löytyy tehokas hajunpoistaja, jonka toiminta perustuu probioottien tuottamiin hajua neutraloiviin entsyymeihin. 

Niille, jotka kaipaavat tuoksuvia siivousaineita, Probiotic Craft tarjoaa luonnollisista eteerisistä öljyistä valmistettuja tuoksuseoksia, joilla saat lisättyä tuoksua pesuaineeseen. Halutessasi voit tietenkin valita myös minkä tahansa lempiöljysi ja käyttää sitä pesuaineiden kanssa. Saat raikkaan tuoksun, joka haihtuu lopulta, eikä sisällä ftalaatteja.  

probiotic craft tuoksutipat

Tutkimuksia aiheesta: 

Impact of a Probiotic-Based Cleaning Intervention on the Microbiota Ecosystem of the Hospital Surfaces:
Focus on the Resistome Remodulation

The Human Microbiota and Its Relationship with Allergies