Probioottisen siivoamisen ja pesun hyödyt

5.10.2020 | PUR toimitus

Vastustuskyky ja sitä tukeva oikeanlainen bakteeritasapaino ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan. Esimerkiksi käsidesin lisääntynyt käyttö haastaa hyvien bakteerien eloon jäämistä, vaikka haitallisista bakteereista ja viruksista pääsisikin eroon. 

Erilaiset vatsavaivat, iho-ongelmat ja heikentynyt vastustuskyky saavat meidät nopeasti kääntymään probioottien puoleen. Huolehdimme suolistomme monipuolisesta ja tasapainoisesta bakteerikannasta, mutta oletko koskaan miettinyt tarkemmin kotisi bakteeritasapainoa? Talven tullen moni meistä viettää entistä enemmän aikaa kotona sisätiloissa, joten parempi ymmärrys esimerkiksi siivoustuotteiden vaikutuksesta kodin pinnoilla ja sitä kautta bakteeritasapainoon on paikallaan. 

Kokemuksia tavanomaisista pesuaineista ja probioottisista pesuaineista

Kerroimme hetki sitten uudesta probioottisesta pesuainesarjasta Probiotic Craft, joka saapui PURin valikoimaan. Moni teistä onkin jo innostunut sarjan filosofiasta sekä tuotteiden pesutehosta. Paljon kiitosta on tullut myös tuotteiden hajusteettomuudesta, vegaanisuudesta sekä biohajoavuudesta. 

Samaan aikaan olemme käyneet erilaista keskustelua kodin siivouksesta ja pyykinpesusta ekologisten probioottisten pesuaineiden ja tavanomaisten pesuaineiden käyttökokemusten välillä. Tavanomaiset pesuaineet ovat aiheuttaneet monelle erilaisia oireita, kuten ihon kutinaa ja ihottumaa sekä hengenahdistusta. Syyksi on epäilty voimakkaita kemikaaleja, jotka ovat harvemmin luonnollista alkuperää. 

Moni lapsiperhe sekä lemmikkien omistajat, ovat erityisen tarkkoja siivousaineiden turvallisuudesta ja luonnollisesta alkuperästä. Eikä ihme. Onhan meidän tärkeää tietää minkälaisia aineita joutuu rakkaiden perheenjäsenten käsiin ja sitä kautta usein myös suoraan suuhun. 

Monessa keskustelussa olemme päätyneet siihen, että tavanomaisia pesuaineita voisi verrata antibiootteihin. Ne häiritsevät kodin mikrobiflooran tasapainoa tuhoamalla paitsi haitalliset, myös hyvät bakteerit. Seurauksena on bakteerien epätasapaino. 

Pssst. Lue lisää Probiotic Craftin tuotteiden käyttökokemuksista kahden lapsen äidin Saranda Dedollin blogista sekä ekologisiin tuotteisiin luottavan Idan kokemuksista.   

hellävarainen pesuaine

Probiotic Craft apuun kodin bakteeritasapainon säilyttämisessä

Siivouksessa probioottien teho perustuu mikrobiflooran tasapainottamiseen: haitallisten bakteerien vähentämiseen ja hyvien lisäämiseen. Kun probioottisten pesuaineiden käyttöä jatkaa pitkään, hyödyllisistä bakteereista tulee vallitsevia ja ne suojelevat haitallisten bakteerien leviämiseltä.

Tavallisilla pesuaineilla pesu

tehokkaat probioottiset pesuaineet

Tutkijat ovat kiinnostuneet probioottisen siivouksen tehosta

Maailmalla kiinnostus probioottisten pesuaineiden mahdollisuuksiin on herännyt  ja tutkimustulokset valmisteiden käytöstä mm. sairaalaympäristössä ehkäisemään haitallisten bakteerien leviämistä ovat erittäin lupaavia. Samaan aikaan myös kiinnostus homesienen taltuttamisesta probioottisin keinoin on tutkimuksen alla. 

Näyttää myös siltä, että probiooteilla voisi kirjaimellisesti olla kyky päästä pintaa syvemmälle. Hyödylliset probiootit nimittäin näyttävät pääsevän myös pieniin epätasaisiin ja huokoisiin pintoihin, joihin lika on piiloutunut. Näin ne pääsevät hajottamaan lian ja ennaltaehkäisemään osaltaan pintojen likaantumista uudestaan. 

probioottien tutkimus

Miten käytät Probiotic Craftin tuotteita

Kodin pintojen pesuaineissa on ihanasti valinnanvaraa. Yleispuhdistusaineella putsaat kodin pintoja tehokkaasti. Kylpyhuoneen pinnat sen sijaan kaipaavat usein lisätehoja. Tästä syystä kumpaankin tilaan on saatavilla oma tuote. Kummatkin tuotteet ovat suihkepullossa, joka helpottaa siivousta. Niitä ei myöskään tarvitse erikseen laimentaa vaan ovat sellaisenaan käyttövalmiita. Muista ravistaa pulloa ennen käyttöä, jotta vaikuttavat aineet sekoittuvat. 

Astianpesuaineella peset käsin astian kuin astian. Tiskihetken jälkeen kätesi eivät ole kuivat korput vaan pehmeät, sillä mukana on tehokostauttajaksin nimetty hyaluronihappo. 

Lattianpesuaine on viimeistelty hasselpähkinäöljyllä, joka auttaa suojaamaan huonekaluja ja kodin pintoja. Tämäkin tuote on hajusteeton, mutta mikäli haluat luoda oman tuoksumaailman kotiisi pesuhetkien myötä, niin ota käyttöösi esimerkiksi rentouttava Relaxation-tuoksutippa tai tuo luonto sisään käyttämällä Nature-tuoksutippaa

Pyykinpesu– ja huuhteluaineen ainutlaatuinen koostumus on viimeistelty lootusuutteella, joka auttaa pitämään niin vaatteista kuin vaatteiden koskettamasta ihostakin huolta. Lootusuute tekee vaatteista pehmeän tuntuiset, samalla kun sen antioksidanttiset ominaisuudet auttavat rauhoittamaan ja suojaamaan ihoa. Pesuaineet sopivat kaikille tekstiileille ja niillä voi pestä jopa 90-asteessa. Nämäkin tuotteet ovat erityisen riittoisia. Kummastakin pullosta riittää pesukertoja vähintään 25. 

Urheiluvarusteiden- ja vaatteiden hajuille voit antaa kyytiä Probiotic Craftin hajunpoistajalla. Hajunpoistajalla voit myös pidentää vaatteiden pesuväliä.  Esimerkiksi kun lähdet pidemmälle luontoretkelle, eikä matkaan mahdu kuin muutama vaate, niin hajunpoistajan avulla raikastat vaatteitasi.  

Valitsemalla ekologisen pesuaineen vähennät keminkaalikuormaa niin kotona kuin luonnossakin. Valitsemalla ekologisen probioottisen pesuainetuotteen, saat edellä mainittujen etujen lisäksi myös iloa probioottisista vaikutuksista.