Katja Misikangas: Nokkonen – rautaisa annos ravinteita ja luonnonvoimaa
21.6.2016 | PUR toimitus
Kuvittele, että vihtoisit itseäsi koivuvihdan sijaan nokkosvihdalla? Kuulostaako viheliäiseltä? Ennen muinoin nokkosvihdalla lievitettiin reumakipuja. Kansanlääkinnässä nokkonen onkin ollut yksi parhaita reumanhoitokasveja eikä sen merkitystä sovi vähätellä nykypäivänäkään reuman tukihoitona.
1600-1700 -luvuilla nokkosen käyttö kiellettiin naisilta, sillä nokkonen kohotti naisten seksuaalista halukkuutta, mitä ei kirkon piirissä katsottu hyvällä. Niin seksuaalinen kuin muukin haluttomuus on usein puutostila, jossa ravinteikas nokkonen on erinomainen apu.
Yksi perinteinen nokkosen käyttötapa on ollut ihottumaisen ihon ja hiusten hoito. Saunan jälkeen iholle ja hiuksiin on valeltu nokkoshaudevettä. Nokkosessa on runsaasti piitä, joka edistää ihon, hiusten ja kynsien hyvinvointia.
Moni yhdistää nokkosen rautaan. Äiti on kertonut kuinka hänen lapsena alhaisia hemoglobiiniarvojaan hoidettiin syöttämällä hänelle runsaasti nokkosta sekä erilaisia nokkosesta tehtyjä rohtoja. Äitini isopappa, Albin, teki mm. erilaisia uutoksia ja voiteita nokkosesta ja sen siemenistä. Uutosten pohjana käytettiin mm. poronkuuta eli porosta saatavaa rasvaa sekä sianihraa.
Vireyttä, virtaa ja vastustuskykyä
Näitä tarinoita nokkosen käytöstä kansanlääkinnässä meidän perheessä riittää. En siis voi olla suosittelematta nokkosen käyttöä nykyihmiselle. Usein sanonkin, että jos jotain pitäisi ottaa mukaan autiolle saarelle niin se on nokkonen.
Nokkosessa on enemmän rautaa kuin pinaatissa, enemmän kalsiumia kuin maidossa ja C-vitamiinia kuin appelsiinissa.
Lisäksi siinä on mangaania, sinkkiä, seleeniä, kaliumia ja magnesiumia, A, E, K1 ja B-vitamiineja sekä runsaasti lehtivihreää ja aminohappoja. Näiden lisäksi nokkosen siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja sekä runsaasti E-vitamiinia.
Nokkosta on perinteisesti pidetty verta vahvistavana ja puhdistavana yrttiä. Se lisää vastustuskykyä, antaa lisää vireyttä ja elinvoimaa, kiihdyttää aineenvaihduntaa, edistää ruuansulatusta ja normalisoi suolen toimintaa. Luonnon omana antihistamiinina sitä kannattaa käyttää tukemaan hengitysteiden ongelmia.
Yrttien olympialaisissa nokkosella olisi varma podiumpaikka!