Jouluinen raakasuklaa

23.12.2015 | PUR toimitus

Jumalten ruokana jo aikoinaan tunnettu kaakao on todellinen afrodisiakki, joka saa sydämen pamppailemaan ja mielialan kohenemaan. Kyseessä on yksi maailman monipuolisimmista raaka-aineista, sisältäen yli 1200 aktiivista ainesosaa. On kuitenkin hyvä huomioida että useat näistä ainesosista tuhoutuvat paahtamisen aikana, joka on yleisin kaakaon käsittelytapa. Onneksi tänä päivänä on helppo valita teollisen suklaan sijaan raakasuklaa, jossa kaakaon hyödylliset ainesosat ovat tallessa kehomme ja mielen hyödynnettäviksi.

Raakasuklaa on helppo valmistaa, ja sen kanssa vain mielikuvitus on rajana! Mukaan on helppo saada myös jouluiset maut täysin ilman lisäaineita ja e-koodeja, gluteenia, maitotuotteita tai valkoista sokeria. Siis sallittu herkku, josta jokainen voi nauttia vaikka päivittäin puhtaalla omatunnolla.

Raakasuklaa on terveellisempi vaihtoehto “tavalliselle suklaalle”.

Raakasuklaa on helppo maustaa jouluisesti.

Jouluinen raakasuklaa

100g kaakaovoita
5 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl kurkumaa
2-4 rkl hunajaa oman maun mukaan

Sulata hienonnettu kaakaovoi hellävaraisesti vesihauteessa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe sekä mausteet. Kun massa on tasaisesti täyttynyt, lisää mukaan makeutusta haluamasi verran. Voit käyttää myös kookossokeria tai -nektaria, agavesiirappia tai muuta haluamaasi makeutusta. Kaada valmis massa muotteihin ja nosta pakkaseen jähmettymään noin 15 minuutin ajaksi.

Todellista superruokaa

Raakasuklaan terveysvaikutukset ovat hämmästyttäviä. Yli 10% kaakaon painosta on antioksidantteja – kehomme elintärkeitä puolustajia ja suojelijoita, jotka pitävät meidät elinvoimaisina ja hyvinvoivina. Kaakaon antioksidantit ja niiden muodostamat polyfenolit parantavat tutkitusti sydämen terveyttä ja verenvirtausta elimistössä sekä alentavat verenpainetta. Kaakaosta onkin löydetty yli 700 polyfenolia, jotka taistelevat huonolaatuista kolesterolia ja valtimoiden kovettumista vastaan. Kaakaon antioksidanteistä erityisesti antosyaani ja katekiini hillitsevät ennenaikaista ikääntymistä, suojellen solujamme haitalliselta hapettumiselta. Näin ollen raakasuklaata syömällä voimme tuntea olomme ja myös näyttää nuorekkaammilta.

Raaka kaakao on stimulantti, joka sisältää kofeiinin lisäksi sitä miedompaa teobromiinia. Teobromiinin piristävä vaikutus on pitkäaikaisempi ja tasaisempi, mutta samalla sillä on terveysvaikutuksia: se voi laajentaa keuhkoputkia ja lieventää hengenahdistusta.

Aivojen terveys ja hyvinvointi ovat tutkitusti yhteydessä kaakaon nauttimiseen, jonka avulla muistia voi parantaa ja aivojen verenkiertoa tehostaa. Kaakaosta saattaa myös olla hyötyä Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja hoidossa.

Kaakao sisältää enemmän magnesiumia kuin mikään muu luonnon raaka-aine.  Kaakaon magnesium auttaa energiantuotossa ja taistelee väsymystä vastaan sekä vaikuttaa positiivisesti  aineenvaihduntaan, aivotoimintaan sekä sydänterveyteen. Magnesiumilla on tutkitusti myös positiivisia vaikutuksia 2. tyypin diabeteksen, osteoporoosin ja korkean verenpaineen ehkäisyssä sekä hoidossa. Kaakaon antioksidantit voivat vaikuttaa myös positiivisesti elimistön insuliinintuotantoon.

Kaakaon nauttimisesta voi myös olla apua painonhallinnassa, sillä sen sisältämät MAO-inhibiittorit ovat yhteydessä aivojen kylläisyyskeskukseen, hilliten ruokahalua. Mm. tästä syystä vain muutama pala raakasuklaata  tuo tyytyväisyyden tunteen ja hillitsee makeanhimon. Tutkimuksen mukaan myös raakasuklaan nauttiminen ennen varsinaista ateriaa pienensi varsinaisen aterian annoskokoa. Kaakaon kuidut puolestaan stimuloivat ruoansulatusentsyymejä, jolloin nautitun ruoan ravinteet kulkeutuvat paremmin perille asti!

Tärkeimpänä mielialankohottajana raakasuklaasta löytyy fenylietyliamiini, joka liittyy tunnetusti rakkaudentunteiden kokemiseen. Sen pitoisuus elimistössä onkin korkeimmillaan silloin, kun ihminen on rakastunut ja puolestaan masentuneena matalimmillaan. Raakasuklaata nauttiessa anandamidi saa endorfiinit vapautumaan, jolloin voit kokea samanlaista mielihyväntunnetta kuin esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen! Myös hormoniheittelyt, etenkin voimakkaat mielialojen vaihtelut, voivat tasoittua raakasuklaan avulla.