Vastuullista suklaata – Foodin

16.12.2020 | PUR toimitus

Vastuullisen kaakaon käytössä on vain mielikuvitus rajana

Kaakaon pitkä historia juontaa juurensa Etelä-Amerikan salaperäisiin, vehreisiin Amazonian sademetsiin, jossa muinaiset alkuperäiskansat nauttivat kaakaopavuista valmistettua juomaa seremonioissaan. Pavut itsessään kävivät usein jopa valuutasta kulttuurista riippuen, mutta kaikkia yhdisti sama ajatus – kaakao oli arvokasta ja ainutlaatuista. 

Eurooppaan kaakao rantautui 1600-1700-luvulla. Kaakao ja suklaa olivat aluksi vain ylimystön nautintoaine, ja kitkerää kaakaojuomaa makeutettiin runsaalla sokerilla. Kansan kuppeihin suklaa pääsi teollistumisen myötä 1800-luvulla, ja kaakaon suosio kasvoi räjähdysmäisesti. Nyt suklaakonvehteja, höyryäviä kaakaokupillisia ja suussasulavia mokkapaloja tarjoillaan ympäri maailman. 

Vastuullista kaakaota Amazonialta

Foodinin suklaatuotteissa käytetty kaakao on Criollo-alkuperäislajiketta Amazonialta, jossa sitä viljellään ja käsitellään perinteitä ja luontoa kunnioittaen. Foodinin kaakaota viljelevät sadat pienet 10-15 perheviljelijän yhteisöt. Viljely tapahtuu luonnon monimuotoisuutta ja biodiversiteettiä tukevalla metsäviljelyllä, joka takaa viljelijöille elannon useammalla tapaa. Foodinin alihankkijakumppanit varmistavat, että viljelijät saavat tarvitsemansa työvälineet ja koulutusta, ja lisäksi heidän lastensa koulunkäynti mahdollistetaan. Pienet viljelijäyhteisöt tekevät eettisten ja ekologisten periaatteiden toteutumisen valvonnan yksinkertaisemmaksi, ja tuotantoketju säilyy läpinäkyvänä. 

Kaakaopavut matkaavat meren yli Suomeen, jossa niistä valmistetaan lukuisia erilaisia raakakaakaotuotteita Foodinin Vaajakosken tehtaalla. Kaikki Foodinin kaakao- ja suklaatuotteet ovat raakaa, eikä lämpötila nouse missään valmistuksen vaiheessa yli 42 asteen. Tämä tarkoittaa, että kaikki sademetsien syvyydessä kehittyneet ominaisuudet ovat yhä tallella, kun suklaalevy kääritään kääreeseen tai raakasuklaavadelmat pakataan pussiin. 

vastuullinen suklaa foodin

Kaakaosta on moneen

Kaakaonibsit, kaakaovoi, kaakaomassa, raakasuklaarouhe, kaakaojauhe, raakasuklaalevyt sekä pähkinäsuklaatahnat ovat hiljalleen muotoutuneet osaksi suomalaisten leipomuksia sekä ruoanlaittoa. Perinteisten kuumien kaakaojuomien, suklaakonvehtien sekä suklaaleivonnaisten lisäksi kaakao on löytänyt tiensä puuroihin, smoothieihin, mysleihin, granoloihin ja jopa osaksi suolaista ruoanlaittoa. Todelliselta suklaan ystävältä ei vaihtoehtoja puutu, ja uusia suklaareseptejä keksitään jatkuvasti. 

Ripottele kaakaonibsejä puuron tai smoothie bowlin päälle. Valmista herkkusmoothie kookosmaidosta, banaanista, avokadosta ja raakasuklaarouheesta. Valmista raakavalkosuklaata kaakaovoilla. Sekoita kaakaota ja mulperimarjoja mysliin. Valmista liemestä, raakakaakaosta ja chilistä kastike kasviksille. Kaakaon käytössä vain mielikuvitus on rajana.

Joka kodin suosikkisuklaamousse

Kuka ei rakastaisi suklaan täyteläistä makua? Niimpä kysyimme Foodinin aina yhtä idearikkaalta tiimiltä, että mikä olisi helppo ja herkullinen resepti suklaan ystäville. Vastaukseksi saimme valloittavan suklaamousse-reseptin, joka on tehty yhteistyössä PURillekin tutun Tuulia Talvion kanssa.

AINESOSAT

2 banaania

2 kypsää avokadoa

3 rkl kookosmaitoa

5 rkl Flow-kaakaojauhetta

50 g tummaa suklaata

2 rkl kookossokeria

koristeeksi esimerkiksi raastettua suklaata ja omaa suosikkigranolaa

VALMISTUSOHJE

Pilko banaanit ja avokadot paloiksi väljään kulhoon. Lisää sen jälkeen joukkooon kaakaojauhe, kookosmaito ja kookossokeri. Sauvasekoittimella saat parhaimman tuloksen, kun soseutat ainesosat keskenään tasaiseksi ja sileäksi mousseksi.

Suklaa kannattaa sulattaa varovasti juoksevaksi. Se onnistuu parhaiten matalalla lämmöllä kattilassa tai vesihauteessa. Lisää sulanut suklaa moussen joukkoon. Muista sekoita seos hyvin. Lisää oman maun mukaan lisää makeutta tai kaakaota.

Tämä herkullinen suklaamousse maistuu parhaimmalta, kun annostelet sen kauniisiin kulhoihin, koristelet annokset esimerkiksi raakasuklaa lastuilla tai raasteella ja lisäät pinnalle mukaan granolaa. Nautinnollisia suklaahetkiä!

Kurkkaa lisää ihania Foodinin reseptejä täältä.

Täältä löydät valikoimastamme löytyvät Foodin herkulliset tuotteet.

Kuvat: Foodin ja Tuulia Talvio