Adaptogeeneilla lisää jaksamista

8.11.2016 | PUR toimitus

Sataa vettä. Haukottelet. Lähdet töistä ja on yhtä pimeää, kuin töihin mennessäsi. Mietit, näitkö aurinkoa tänään ollenkaan. Töissä stressi painaa mieltä ja yöunet jäävät suunniteltua lyhyemmäksi. Urheilemaankaan ei jaksa mennä, koska kaamos vie energiat ja sohva houkuttelee enemmän kuin itsensä haastaminen spinning-pyörän päällä tai maastavetotangon edessä. Oikeastaan tämän päivän ruokavaliosikaan ei ollut niin hyvä kuin vielä illalla suunnittelit sen olevan.

Mikä neuvoksi, jotta jaksaisimme paremmin näinä pimeinä kaamoskuina? Adaptogeenit ovat superfoodeina tunnettuja yrttejä ja kasveja, joita suosittelemme kokeilemaan lisäenergian ja jaksamisen tueksi.

Adaptogeenit stressinhallinnan tukena

Adaptogeenit auttavat kehoamme ja mieltämme sopeutumaan muun muassa stressiin ja olosuhteisiin ympäristössämme, kuten esimerkiksi elektromagneettiseen säteilyyn tai torjumaan haitallisia viruksia ja bakteereita. Adaptogeenit ovat pääasiallisesti nuorentavia, virkistäviä sekä vahvistavia ja niitä on käytetty perinteisesti kiinalaisessa ja ayurvedisessa lääketieteessä. Viime vuosina ne ovat kasvattaneet suosiotaan laajemmin myös suomalaisten keskuudessa. Kokosimme listan muutamista erinomaisista adaptogeenisista yrteistä tutustuttavaksesi.

Adaptogeenit auttavat jaksamaan.

Ashwagandha

Ashwagnadha eli rohtokoiso on voimakas immuniteettia vahvistava juurikasvi, jota on käytetty perinteisesti Pohjois-Amerikassa, Intiassa, Pakistanissa ja muualla Aasiassa. Sillä on mieto sedatiivinen eli rauhoittava sekä stressiä lieventävä vaikutus kehossa. Samalla ashwagandha parantaa vastustuskykyä. Voit käyttää sitä myös yleisen suorituskyvyn ja jaksamisen parantamiseen, väsymykseen, toipilaana paranemisen nopeuttamiseen, muistin parantamiseen ja ikääntymisprosessien hidastamiseen. Lisäksi sillä on naisten hormoneja tasapainottava vaikutus. Ashwagandha on siis erinomainen yrtti lisäämään henkisiä ja fyysisiä voimavaroja elämääsi. Tutustu ashwagandhaan tästä.

Maca

Maca on peräisin Perusta Andien vuoristoalueilta ja se kuuluu ristikukkaisten kasvien sukuun, kuten parsakaali ja keräkaali. Macaa saa ostettua jauheena, puristeena tai kapselina ja se onkin mitä mahtavin terveyttä ja hormonitasapainoa edistävä adaptogeeni. Maca sisältää paljon kalsiumia ja magnesiumia sekä proteiinia ja hyviä rasvahappoja. Sen ensisijaisia hyötyjä ovat hedelmällisyyden parantaminen, hormonien tasapainotus, energian lisääminen, seksuaalisen halukkuuden lisääntyminen sekä muistin ja keskittymiskyvyn paraneminen. Macaa kannattaakin lisätä ruokavalioonsa silloin, kun kiire ja stressi painavat, sillä muiden adaptogeenien tavoin se auttaa stressiin sopeutumista ja lisää myös endorfiinin tuotantoa aivoissa. Voit tutustua macaan tästä.

Maca on tehokas adaptogeeni

Macaa voi käyttää jauheena, kapselina tai puristeena.

Ruusujuuri

Ruusujuuri eli rhodiola rosea on adaptogeeninen yrtti, joka on luotu selviytymään karuissa olosuhteissa korkeilla vuoristoalueilla Aasiassa ja Euroopassa. Ruusujuurta käytetään torjumaan stressin haitallisia vaikutuksia kehossa ja samalla vahvistamaan immuniteettia. Ruusujuuri myös parantaa hermoston toimintaa ja kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja tuotteliaisuutta. Tiesitkö myös, että ruusujuuri vaikuttaa myös suotuisasti varastorasvojen purkamisessa laihdutuksen tukena! Ruusujuuriuute on suosittu tapa lisätä omaa jaksamistaan ja stressinsietokykyään.

Pyhä Basilika

Pyhä basilika eli Tulsi on intialainen pyhä, tuhansia vuosia Intiassa käytössä ollut ayurvedinen yrtti. Se suojelee aivoja, hermostoa sekä hengityselimiä ja koko kehoa stressin haitallisilta vaikutuksilta. Tulsi sopii detoksifikaation eli kehonpuhdistuksen tueksi ja se on hyvin lääkinnällisesti aktiivinen kasvi sisältäen paljon antioksidantteja ja fytokemikaaleja. Tulsilla on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia: se suojaa haitalliselta säteilyltä, tukee maksan puhdistumista, säätelee verenpainetta sekä verensokeria ja suojelee suolistoa. Lisäksi se on vahvasti tulehdusta ja flunssia lievittävä. Tulsia saa mm. jauhe-, kapseli- ja uutemuodossa. Tutustu vahvaan Pyhä Basilika -uutekapseliin tästä.

Pyhä Basilika on kuvanmukainen ihana adaptogeeni

Lääkinnälliset sienet

Reishi, shiitake, pakurikääpä, kiinanloisikka.  Siinä mainittuna muutama monista lääkinnällisistä sienistä. Näillä sienillä on runsaasti vastustuskyvyllemme tärkeitä ainesosia, jotka aktivoivat kehon omat puolustusjärjestelmät mm. viruksia, bakteereita ja sieniä vastaan. Lisäksi ne tasapainottavat adaptogeeneille ominaisesti hormonitoimintaa. Sienet ovat kehittäneet nämä ominaisuudet omaksi suojakseen joutuessaan puolustautumaan vihollisia vastaan luonnossa. Ne sisältävät mm. immuniteettia aktivoivia beetaglukaaneja ja polysakkarideja.

Esimerkiksi cordyceps eli kiinanloisikka on ominaisuuksiltaan moninainen: se voi lisätä hapenottokykyä, suojella maksaa ja munuaisia, alentaa verensokeria ja parantaa insuliiniherkkyyttä. Lisäksi sillä on kolesterolia alentava vaikutus ja onpa sitä käytetty myös afrodisiakkina.

Don quai

Don quai eli englanniksi angelica root on tärkeä kiinalaisessa lääketieteessäkin käytetty jing-yrtti, jolla on kipua lievittävä ja anti-tulehduksellinen vaikutus. Se on myös rauhoittava ja toisaalta sillä on afrodisiakkinen vaikutus. Don quai tasapainottaa myös naishormonien tasoja sekä saattaa ehkäistä estrogeeniperäisten syöpien syntyä.

Käytä don quaita myös:

  • hengitystieinfektioiden itsehoitoon
  • ruuansulatuksen ja verenkierron parantamiseen
  • hiivatulehduksen hoitoon
  • vaihdevuosioireiden helpottamiseen
  • allergioihin

Lähteet: Wolfe, David: Longevity Now, 2013, Dr. Axe, luontainenterveys.fi