Tiina Vainio: Punkaharjun metsäkylvyssä palautuu keho ja mieli

2.8.2016 | PUR toimitus

Tutustuin toukokuisella Japanin matkallani shinrin-yokuun. Termi tarkoittaa ”metsäkylpemistä” eli leppoisaa kävelyretkeä metsässä keskittyen samalla luontoon ja oman kehon tuntemuksiin kaikilla aisteilla. Silloin kuulo havainnoi hiljaisuutta ja luonnon ääniä. Silmät tarkastelevat etäisyyksiä, värejä ja valon sävyjä ja tuntoaisti pinnan muotoja. Hajuaisti huomaa maan, veden ja kasvillisuuden tuoksut. Tutkimusten mukaan jo kymmenen minuuttia tällaista metsässä kuljeskelua riittää vähentämään stressiä, vihamielisyyttä ja masennusta. Luonto elvyttää myös kehoa. Luonnossa oleskelu laskee sykettä, verenpainetta ja stressihormoni kortisolin pitoisuutta veressä. Lisäksi se stimuloi palautumisen kannalta tärkeän parasympaattisen hermoston toimintaa, purkaa lihasjännityksiä ja vahvistaa immuniteettia. Japanilaisten mielestä Suomi on täynnä kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina kaikille avoimia ”metsäkylpylöitä”.

punkaharju

Luksushippinä luonnossa

Rakastan luonnossa oleskelua. Se on voiman- ja läsnäolon lähteeni siinä missä joogakin. Hiihtoretket Lapissa, veneily ja yöpyminen saaristossa sekä kävelylenkit, sienien ja marjojen kerääminen syksyisessä metsässä ovat minulle metsäkylpyjen parhaimmistoa. Vaikka vietän mielelläni päivät luonnossa olen kuitenkin sen verran kaupunkilainen tai luksushippi, että menen metsästä mieluusti illalla suihkun kautta sänkyyn nukkumaan.

Tänä kesänä metsäkylvin ensimmäistä kertaa Punkaharjun luonnossa , mikä oli taianomainen kokemus. Ensinnäkin, keskelle metsää pääsi hetkessä Hotelli Punkaharjun pihasta. Google mapsin mukaan olin kävellyt vasta 200 metriä, mutten nähnyt enää asutusta enkä tietä. Kansallismaiseman aisti myös katsomalla hotellin pihakoivuja, joiden rungoissa kasvoi naavaa merkkinä puhtaasta ilmasta, mikä on harvinaista. Toisekseen, hotellia ympäröivä maasto on hiekkaharjua ja 200 vuotta vanhaa petäjikköä, minkä vuoksi metsässä ei tarvinnut huitoa hyttysiä. Kolmanneksi, Hotelli Punkaharju sijaitsee keskellä metsää Saimaaseen kuuluvan Pihlajaveden rannalla ja lisäksi rannan tuntumasta avautuvat Puruveden kirkkaat vedet. Suurin osa Puruveden vedestä tulee lähteistä järven pohjassa olevien hiekkakerroksien läpi. Siksi järven vesi on niin puhdasta, että sitä voi juoda. Puruvesi on myös sukeltajan ja snorklaajan unelma, sillä parhaimmillaan siellä on kahdeksan metrin näkyvyys. Näillä rannoilla on kuvattu osa Järven tarina –elokuvan kohtauksista. Tulevaisuudessa hotellista on mahdollista varata elokuvan kuvauspaikoille opastettuja laitesukellus- tai snorklailuretkiä.


”Apua, hengitän pitkästä aikaa”

Mutta mennään takaisin Punkaharjun metsään, jossa hiljaisuus hellii korvia ja puhdas ilma raikastaa keuhkoja. Hotelli Punkaharjun johtaja Saimi Hoyer kertoi yhden ulkomaalaisen vierailijan kokeneen metsäluonnon niin voimakkaana, että tämä oli huudahtanut ihastuksissaan hotellin pihassa ”apua, kuulen pitkästä aikaa että hengitän”.

Punkaharju oli elämyksellinen metsäkylpy luonnon puhtauden ohella hotellia ympäröivien maisemien takia. Vastaavaa jylhää kansallismaisemaa löytyy Suomesta ehkä Kolilta. Juttelin Punkaharjun maisemaa parhaiten kuvaavista sanoista myös Saimin kanssa. Hän vertasi Kolin ja Punkaharjun yhtäläisyyksiä sanomalla, että ne ovat kuin samaa perhettä, Koli on isoveli ja Punkaharju pikkusisko.

Mikäli metsäkylpy kansallismaisemassa on vielä kokematta ja Koli tuntuu olevan kaukana, suosittelen käymään Punkaharjulla ja kävelemään siellä noin seitsemän kilometrin pituisen harjutien päästä päähän. Sen molemmin puolin on huikeat näkymät jyrkästi alaspäin laskevien rinteiden yli pitkälle järven selälle. Tien toisella puolella siintää Pihlajavesi ja toisella puolella Puruvesi. Jos kävely luonnossa tuntuu liian tavalliselta tekemiseltä, saa hotelli Punkaharjulta vuokrattua maastopyörän, soutuveneen, sup -laudan tai intiaanikanootin. Hotellin asukkaille järjestetään myös villiyrtti-, sieni-, nokipannukahvi- ja piknikretkiä. Hotellin lähistöltä löytyy maastopyöräreittejä kymmenien kilometrien verran. Näille pohjille ajetaan talvella myös hiihtoladut. Lisäksi hotellin läheltä pääsee suoraan Suomen toiseksi pisimmälle retkiluisteluradalle sekä lumikenkäpuisto. Suunnitelmissa on myös retket karvapohjasuksilla, jotka jalassa kiivetään mäkiä ylös, mäen laella karvat otetaan irti ja lasketaan telemark-tyylillä alas.

ruokasali paisettu hauki, kukkakaali, mesijuuri

Ulkoilun jälkeen luonto jatkuu hotelli Punkaharjun aterioilla. Niiden raaka-aineet lähimetsistä ja -järvistä, kalat paikallisilta kalastajilta, lihat ja vihannekset lähitiloilta. Marjat ja sienet poimitaan lähimetsistä ja yrtit tuodaan suoraan luonnosta.
Kun seuraavan kerran stressaannut, mene metsään ja tee pieni shinrin-yoku. Punkaharjulla tai muualla. Autoton kaupunkilainenkin voi elpyä tällä tavoin, sillä puistomaisessa luonnossa oleskelulla on todettu olevan samanlaisia terveysvaikutuksia kuin villissä luonnossa kuljeskelulla.