9 ruokavaliovinkkiä energiseen oloon

17.7.2017 | PUR toimitus

Nosta energiatasojasi, elinvoimaasi ja jopa elinvuosiasi näillä helposti toteutettavilla ohjeilla:

1. Eliminoi valkoiset ruoka-aineet

Kukkakaali, sipulit, tofu ja artisokka ovat ruoka-aineita, jotka saavat jäädä. Karsi kokonaan pois valkoinen leipä, pasta, riisi, peruna, keksit sekä muut sokeri- ja tärkkelyspitoiset ruoat. Ne saavat insuliini- ja verensokeritasosi nousemaan ja laskemaan vuoristoradan tavoin, mikä voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa insuliiniresistenssiä ja haittaa maksalle. Erilaiset papu- ja linssipastat kasvattavat koko ajan suosiotaan, eikä suotta, sillä niissä on runsaasti kuitua ja proteiinia sekä vähemmän hiilihydraatteja, jolloin ne eivät aiheuta verensokeritasoihisi piikkejä.

2. Syö oikein aamulla

Aamiaiseksi kannattaa nauttia ainakin pari kertaa viikossa jotain proteiinipitoista, kuten kananmunaa sekä vihanneksia. Proteiini auttaa hillitsemään mielitekoja ja vihannekset antavat päivälle terveellisen startin. Lisäksi aamiaisella on hyvä syödä täysjyvätuotteita ja probiootteja, kuten kefiiriä ja hapanmaitotuotteita.

3. Iso EI transrasvoille

Näitä maksan vihollisia löytyy monista valmisruoista, erityisesti paistetuista eineksistä ja leivonnaisista. Transrasvat ovat maksan terveyden lisäksi haitallisia myös verisuonille. Lue aina huolellisesti valmisruokien tuoteselosteet ja vältä erityisesti tuotteita, jotka sisältävät “osittain kovetettua kasvirasvaa”. Vältä myös uppopaistettuja ruokia, kuten ranskanperunoita.

4. Päivitä makroravinteesi astetta laadukkaammiksi 

Samalla kun viljasta poistetaan kuitu, häviää siitä myös tärkeät ravinteet. Kuiduton vilja on ravintoköyhää ja lisäksi aiheuttaa verensokeripiikkejä. Vaihda yksinkertaiset hiilihydraatit monimutkaisiin, kuten vihanneksiin ja täysjyväviljoihin. Korvaa myös huonot rasvat hyvillä rasvoilla, kuten oliiviöljyllä, avokadolla, siemenillä ja pähkinöillä. Siinä missä terveelliset hiilihydraatit, proteiininlähteet ja rasvat tekevät hyvää maksalle, rasittavat tärkkelyspitoiset hiilihydraatit, rasvaiset proteiininlähteet, transrasvat ja muut teollisesti käsitellyt rasvat maksan toimintaa ja saattavat aiheuttaa tulehdusta.

5. Tee vedestä paras ystäväsi

Vaihda mehu ja muut juomat veteen. Silloin vältät piilokaloreita ja lisäaineita. Lisäksi riittävä veden juonti auttaa ylläpitämään ruoansulatuksen ja koko kehon optimaalista toimintaa sekä neste- ja elektrolyyttitasapainoa.

6. Syö värejä 

Kirkkaan väriset vihannekset, hedelmät ja marjat ovat täynnä antioksidantteja ja muita terveysvaikutteisia fytokemikaaleja. Mitä voimakkaampi on kasvin väri, sitä rikkaampi se on yleensä ravinteiltaan. Syö siis bataattia perunan sijaan ja vaihda jäävuorisalaatti lehtikaaliin. Eri sävyiset kasvikset sisältävät erilaisia fytokemikaaleja. Pyri siksi sisällyttämään lautasellesi mahdollisimman paljon eri sävyisiä kasviksia, niin kehosi ja maksasi kiittävät.

7. Syö kunnes et enää tunne nälkää 

Toisin kuin jotkut ajattelevat, syömisen tavoite ei ole täyttää vatsaa. Silloin olet jo syönyt liikaa. Sen sijaan tavoite on syödä itsesi kylläiseksi. Japanin Okinawassa – jossa ihmiset tunnetusti elävät pitkäikäisiksi – noudatetaan periaatetta nimeltä “hara hachi”. Periaate ohjeistaa ihmisiä syömään aterialla vatsasta 80 % täyteen. Syö ruokasi hitaasti ja keskittyen, jotta opit tunnistamaan milloin vatsasi alkaa täyttyä.

8. Suosi ruokia, jotka sisältävät yhden käden sormin laskettavan määrän ainesosia 

Tämä periaate auttaa sinua välttämään prosessoituja ruokia, jotka ovat ravintoköyhiä ja sisältävät paljon kehon toimintaa kuormittavia lisäaineita.

9. Valitse luomua aina kun mahdollista 

Suosimalla luomua vähennät torjunta-aineiden määrää elimistössäsi ja samalla teet maksallesi palveluksen. Environmental Working Group listaa kymmenen kasvista, jotka erityisesti kannattaa syödä luomuviljeltyinä muutoin runsaiden torjunta-ainemäärien vuoksi. Suomen kohdalla tämä pätee erityisesti tuontivihanneksiin ja niistä omeniin, persikoihin, nektariineihin, mansikoihin, viinirypäleisiin, selleriin, pinaattiin, paprikoihin, kurkkuihin ja kirsikkatomaatteihin. Puhtaimpia tuontivihanneksia puolestaan ovat avokadot, ananakset, kaalit, maissit, sipulit, parsat, mangot ja kiivihedelmät.

 

Lyhennetty kirjasta: Skinny Liver, Kristin Kirkpatrick ja Dr Ibrahim Hanouneh.
Lähde: Natural Health Magazine, Iso-Britannia.