Terveenä reissun päällä – 5 vinkkiä

16.7.2018 | PUR toimitus

Kesä on lomareissujen aikaa, ja etenkin reissun päällä toivoisi pysyvän terveenä. Kukaan ei halua lomamatkan menevän pilalle liian vähäisen energian, väärässä ajassa olevan sisäisen kellon tai ruoansulatusongelmien takia. Wild Nutrition -ravintolisäsarjan kehittäjä, englantilainen ravintoterapeutti Henrietta Norton kertoo parhaat vinkkinsä, miten pysyä terveenä pitkilläkin lomamatkoilla.
miten pysyä terveenä matkoilla

1. PIDÄ HUOLTA SUOLISTOSTASI JO ENNEN MATKAA

Matkoilla olemme herkkiä saamaan suolistoperäisiä oireita, kuten turvotusta, ilmavaivoja, pahoinvointia ja ripulia. Terve suolistofloora auttaa taistelemaan tarttuvia bakteereita vastaan ja myös vähentää turvotusta, joka aiheutuu hyvien mikrobien vähäisestä määrästä. Käytä laadukasta, hyödyllisiä bakteereita sisältävää ravintolisää noin viikko ennen matkalle lähtöä ja koko matkan ajan. Living Nutritionin Your Flora symbiootit ovat hyviä vaihtoehtoja, koska ne eivät vaadi jääkaappisäilytystä.

Auta ruoansulatusta lisäämällä kuituja ruokavalioosi. Annostele lautasellesi kasviksia, papuja ja linssejä sekä ravitsevia viljoja, kuten esimerkiksi ruskeaa riisiä, kvinoaa, ohraryynejä, tattaria ja hirssiä. Lisäksi on hyvä syödä ennen matkaa ja mahdollisuuksien mukaan myös matkan aikana aterioita, jotka sisältävät fermentoituja ruokia, kuten hapankaalia (löytyy helposti terveyskaupoista) ja kimchiä (aasialaista fermentoitua kaalia ja mausteita). Ne ruokkivat suoliston hyvien bakteerien kasvua. Voit myös käyttää ennen matkaa ja sen aikana yrttiravintolisiä, kuten esimerkiksi oreganoa, valkosipulia, oliivinlehteä tai greipinsiemenuutetta (kutsutaan myös nimellä citricidal). Nämä voimakkaat yrtit ja mausteet sisältävät luonnollisessa muodossa olevia suoliston hyvinvointia tukevia antibakteerisia ja antimikrobisia yhdisteitä.

2. AURINGOSTA D-VITAMIINIA IHOA POLTTAMATTA

D-vitamiini on tärkeää luustolle, hampaille, immuunisysteemille ja mielenterveydelle. Tutkimuksissa on pohdittu myös yhteyttä D-vitamiinin puutteen ja tiettyjen naisten gynekologisten vaivojen ja hedelmättömyyden välillä. Koska pohjoisessa Euroopassa säät ovat kesälläkin ennalta-arvaamattomat ja ruoasta saadun D-vitamiinin osuus on vain 10 %, on D-vitamiinin saannin varmistaminen lomalla olennaista. Jos D-vitamiinin tasosi on hyvin alhainen, voi se nousta jo yhden aurinkoloman aikana, mutta monilla tasot jäävät silti liian alhaisiksi. Löydä lomalla hyvä tasapaino auringonvalolle, jotta saat siitä D-vitamiinia, mutta samalla suojelet ihoasi auringon aiheuttamilta vaurioilta ja ennenaikaiselta vanhenemiselta. Aikainen aamu tai myöhäinen iltapäivä ovat turvallisempia aikoja auringossa oleiluun kuin keskipäivä. Aloita aurinkoloma korkealla aurinkosuojalla, jota voit alentaa lomapäivien edetessä. Käytä syksyn tullen D-vitamiinilisää.

Syö sateenkaaren värejä niin saat antioksidantteja, jotka suojaavat ihoasi auringon aiheuttamilta vaurioilta ja ennenaikaiselta ikääntymiseltä. Suosi aterioilla värikkäittä kasviksia, kuten punajuuria, punaista kaalia, punaisia paprikoita, porkkanoita, kurpitsaa ja bataattia. Levitä jokaisen auringossa vietetyn päivän päätteeksi kasvoille hyvälaatuista kemikaalitonta aloe vera -geeliä. Aloe vera sisältää ihoa hoitavia ja viilentäviä yhdisteitä. Laita sen jälkeen kasvoille after sun -voidetta tai kosteusvoidetta.

matkalla

3. KAUKOMATKAAN VARAUTUMINEN

Kukaan ei halua kärsiä aikaerorasituksesta yhtään enempään kuin on pakko. Monilla loma-aika on arkea kallisarvioisempaa aikaa ja silloin haluaa tuntea olonsa pitkän lennon jälkeen ”normaaliksi” niin pian kuin mahdollista. Kirkas valo on yksi parhaista keinoista sopeuttaa keho aikavyöhykkeeltä toiselle. Jos kaukolennon jälkeen kohteessasi on päiväsaika, mene ulos auringonvaloon. Jos taas saavut kohteeseen yöllä, minimoi valollle altistuminen saadaksesi aikaan uneliaisuuden tunteen.

Mikäli olet suunnitelmallinen ihminen, voit yrittää mukautua matkakohteesi aikavyöhykkeeseen noin kolmea päivää ennen matkaa joko käymällä nukkumaan aiemmin tai myöhemmin kuin normaalisti riippuen kotisi ja matkakohteesi välisestä aikaerosta. Vuorotyöläiset tekevät näin valmistautuessaan seuraavaan vuoroaikaan. Lisäksi on hyvä välttää kirkasta valoa illalla. Etenkin elektronisten laitteiden, kuten puhelimen, tabletin tai tietokoneien näytöistä heijastuu sinistä valoa, joka pysäyttää kehon melatoniinin tuotannon ja vähentää uneliaisuuden tunnetta. Voit käyttää sinivaloa blokkaavia iltalaseja.

roadtrip

4. BUUSTAA B:TÄ

B-vitamiinien, kuten B12 ja B5 käyttö auttaa tukemaan tervettä immuunijärjestelmää (joka voi heikentyä aikaerorasituksesta tai läheisestä kontaktista ihmisten kanssa), saamaan energiaa SEKÄ toipumaan väsymyksestä ja uupumuksesta. Jotkut ovat käyttäneet B1-vitamiinia menestyksekkäästi myös vähentämään ärsyttäviä hyttystenpuremia. Together B-complex sisältää kaikki kahdeksan välttämätöntä B-vitamiinia hyvin imeytyvässä muodossa ja foolihappoa sen luontaisessa folaatin muodossa.

miten pysyä terveenä matkalla

5. MUISTA MAGNESIUM

Magnesium on energiaa antava mineraali, joka auttaa meitä palautumaan väsymyksestä ja uupumuksesta, minkä lisäksi se tukee hermoston toimintaa. Magnesium on ideaali ravintolisä kenelle tahansa joka hermoilee lentämistä, on taipuvainen hermostumaan tai tuntee itsensä yleisesti uupuneeksi. Kaikki, mikä tukee hermostoa, saattaa myös auttaa levollisen tunteen löytämisessä.