Syväsukellus merikollageeniin: salainen ase ikääntymistä vastaan

30.5.2024 | Mari Lusua

Oletko pohtinut, miten voit ikääntyä terveellisesti ja säilyttää nuorekkuutesi? Etsimme jatkuvasti uusia trendejä, jotka lupaavat auttaa meitä pysymään nuorekkaina. Terveeseen ikääntymiseen liittyvien tuotteiden markkinat olivat vuonna 2020 arvoltaan 1,6 miljardia euroa, ja niiden odotetaan kasvavan huomattavasti. Tämä heijastaa ikääntyvän väestön tarpeita ja kasvavaa kysyntää tuotteille, jotka lupaavat vähentää ikääntymisen merkkejä.

Vaikka botox ja muut ihon täyteaineet ovat edelleen suosittuja ja niihin käytetään vuosittain suuria summia, kiinnostus nutraseuttisiin eli toiminnallisiin ravintolisiin, jotka edistävät tervettä ikääntymistä, kasvaa jatkuvasti.

Yksi nopeasti kasvava alue on kollageenilisien käyttö: globaalien kollageenimarkkinoiden ennustetaan saavuttavan 2,5 – 3 miljardin Yhdysvaltain dollarin arvo vuoteen 2030 mennessä. Enimmäkseen yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten kuluttajien suosimat kollageenilisät ovat nopeasti tulossa suosituksi vaihtoehdoksi fyysisiä toimenpiteitä vaativille kauneushoidoille. Suosio perustuu todistettuihin hyötyihin, mm. juuri ihonhoidon tukena.

Vaikka naudan kollageeni on edelleen suosituin valinta, merikollageeni on nousemassa vahvaksi vaihtoehdoksi. Se tarjoaa samankaltaisia hyötyjä ja on erinomainen vaihtoehto niille, jotka haluavat huomioida eettiset ja ympäristönäkökohdat. Tutustutaanpa tarkemmin merikollageenin ravitsemukselliseen ja toiminnalliseen profiiliin:

Mikä on merikollageeni?

Merikollageeni on kollageeniproteiinin muoto, jota saadaan kalasta, äyriäisistä tai muista selkärangattomista eläimistä. Sitä voidaan tuottaa hyödyntämällä esimerkiksi kalan sivutuotteita, kuten suomuja ja nahkaa. Tämä proteiinin lähde, joka useimmiten on peräisin valkoisista kaloista, tarjoaa eettisen ja kestävän valinnan joka hyödyntää kalateollisuuden sivutuotteita, jotka muuten menisivät hukkaan.

Merikollageeni uutetaan kalan nahasta tai suomuista käyttäen monivaiheista prosessia, jota kutsutaan hydrolyysiksi. Tässä prosessissa käytetään vettä, lämpöä ja entsyymejä. Tämä hajottaa proteiinin pienemmiksi peptidiketjuiksi, mikä johtaa pienempään hiukkaskokoon. Näin syntyy muoto, joka voi imeytyä tehokkaasti suolen seinämän läpi ja jonka elimistö voi hyödyntää lihasten rakennusaineena, kudosten korjaamiseen ja ihon kimmoisuuden palauttamiseen.

Kun kollageeni on hydrolysoitu, se suodatetaan ja steriloidaan poistaen samalla epäpuhtaudet. Tämän jälkeen se kuivataan perusteellisesti ja muunnetaan jauheeksi, joka on valmis käytettäväksi kollageenijauheena tai kapselissa.

Mikä tekee merikollageenista erityisen hyödyllisen?

Merikollageenin merkittävin hyöty on sen runsas määrä tyypin 1 kollageenia, joka on ihmisen kehossa vallitsevin kollageenityyppi. Se muodostaa yli 90% koko kehon kollageenista ja löytyy monista kehon osista, kuten ihosta, hiuksista, kynsistä ja sidekudoksista. Merikollageeni eroaa naudan kollageenista, toisesta suositusta kollageenilisän lähteestä, pääasiassa koostumalla tyypin 1 kollageenista, kun taas naudan kollageeni sisältää sekä tyypin 1 että 3 kollageenia. Lisäksi sen pieni molekyylipaino mahdollistaa tehokkaan imeytymisen elimistöön.

Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa todettiin: “Merikollageeni on herättänyt laajaa tieteellistä ja teollista kiinnostusta sen vesiliukoisuuden, turvallisuuden, yhteensopivuuden, korkean biohajoavuuden, alhaisen immunogeenisyyden ja helpon uutettavuuden vuoksi.”

Merikollageeni tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka haluavat välttää lihaa esimerkiksi uskonnollisista, ympäristöllisistä tai eettisistä syistä. Se tarjoaa samankaltaisia hyötyjä kuin naudan kollageeni, mm. ihon kimmoisuuden, kiinteyden ja kosteutuksen tukemisen.

Kollageenin rooli elimistössä

Kollageenia tarvitaan elimistössä moneen tehtävään, kuten suolen limakalvon suojaamiseen haitallisilta tunkeilijoilta, nivelten pehmustamisessa, lihasten rakentamisessa sekä kudosten korjaamisessa ja haavojen parantamisessa. Koska tyypin 1 kollageeni on ihmiskehon tärkein proteiinin rakennuspalikka, tarkastellaanpa tarkemmin sen erityisiä tehtäviä:

Tyypin 1 kollageenin keskeiset roolit:

Tukee ihoa: Tyypin 1 kollageeni tarjoaa rakenteellista tukea ja vahvuutta ihon dermiskerroksessa.
Luuston orgaaninen matriisi: Tyypin 1 kollageeni muodostaa tukirakenteen mineraalikoostumukselle ja on siten tärkeä luuston rakennusaine.
Rusto: Tyypin 1 kollageenia löytyy selkärangan nikamien geelimäisistä levyistä sekä polvien kierukoista.
Hampaat: Tyypin 1 kollageeni on keskeinen yhdiste hampaiden kiillekerroksen alla olevassa dentiinissä, tarjoten rakenteellisen kehyksen.

Lisäksi tyypin 1 kollageenia löytyy jänteistä ja nivelsiteistä ja sitä tarvitaan sidekudosten rakenteelliseen tukemiseen.

Iän myötä kollageenin tuotanto vähenee noin 1% vuosittain, mikä voi heikentää kehon kykyä ylläpitää kudosten rakennetta ja lujuutta. Tämä kollageenin väheneminen voi johtaa fyysisten toimintojen heikkenemiseen. Siksi tyypin 1 kollageenirikas lisäravinne voi olla hyödyllinen ikääntymisprosessin hidastamisessa ja kehon toiminnan tukemisessa.

Merikollageeni ja ihon terveys

Kuten aiemmin mainittiin, merikollageeni on kestävä, eettinen ja ympäristöystävällinen kollageenin muoto, joka sisältää runsaasti ihmiskehossa yleisimmin esiintyvää tyypin 1 kollageenia. Se on noussut suosituksi valinnaksi kuluttajien keskuudessa, jotka haluavat tukea ihon uudistumista ja nuorekasta olemusta.

Miten merikollageeni tukee ihon hyvinvointia?

Parantunut kimmoisuus: Tutkimuksessa havaittiin, että merikollageenipeptidejä ja kasvipohjaisia antioksidantteja sisältävä lisä paransi merkittävästi ihon kimmoisuutta ja talintuotantoa. Iän myötä talineritys vähenee, mikä jättää ihon kuivemmaksi ja alttiimmaksi hienoille juonteille ja rypyille.

Parantunut kosteutus: Toisessa tutkimuksessa, jossa testiryhmälle annettiin merikollageenipeptidejä, biotiinia, C-vitamiinia ja muita ravintoaineita sisältävä lisäravinne, havaittiin merkittävää paranemista ihon kosteutuksessa, tiheydessä ja karheuden vähentymisessä verrattuna kontrolliryhmään 12 viikon aikana.

Hehku ja kiinteys: Tutkimuksessa, jossa käytettiin hydrolysoitua merikollageenia 45-60-vuotiaiden naisten ryhmässä, havaittiin, että 12 viikon jälkeen koehenkilöillä oli tilastollisesti merkittävä paraneminen ihon kimmoisuudessa, kosteutuksessa, hehkussa, kiinteydessä ja yleisessä ihon kunnossa, jopa 25% parempi verrattuna lumeryhmään.

Yhteenvetona voidaan todeta, että merikollageeni, joka sisältää runsaasti ihmiskehossa yleisimmin esiintyvää tyypin 1 kollageenia, tarjoaa tehokkaan ja uskottavan vaihtoehdon ikääntyvän ihon kauneushoidoille.

 

Pintaa syvemmälle: Merikollageenin vaikutus ikääntymiseen liittyviin muutoksiin

Merikollageenin hyödyt ulottuvat pintaa syvemmälle. Ihonhoidollisten vaikutusten lisäksi merikollageenilla on lukuisia muita vaikutuksia jotka hillitsevät ikääntymisen merkkejä, mutta valitettavasti näille vaikutuksille ei toistaiseksi ole virallisesti hyväksyttyjä terveysväitteitä joista saisimme kertoa.

Oikean merikollageenilisän valitseminen

Tarkastellaanpa vielä muutamia tärkeitä seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon valitessasi sopivaa merikollageenilisää.

Miten se on hankittu? Suurin osa merikollageenista saadaan kalastusteollisuuden sivutuotteena, kuten kalan nahasta ja suomuista. On kuitenkin tärkeää selvittää, onko kala peräisin viljellyistä vai luonnonvaraisista lähteistä. Useimmat markkinoilla olevat merikollageenilisät käyttävät viljeltyä kalaa, joka saattaa olla käsitelty eri tavoin.

Viljelty: Kasvatettua kalaa hoidetaan antibiooteilla / Huono omega-3:omega-6-suhde / Kalanruoka saastunut PCB-yhdisteillä

Luonnonvarainen: Ei antibiootteja / Korkeampi omega-3:omega-6-suhde / Luonnollinen ruokavalio

Mitä kalalajeja tai äyriäisiä on käytetty? Planet Paleo käyttää merikollageenilisissään vain villinä pyydettyä seitiä.

Onko tuote varmasti äyriäisvapaa, jos sinulla on äyriäisallergia? Planet Paleon merikollageeni on täysin äyriäisvapaa ja valmistettu myös tilassa, joka on vapaa äyriäisistä.

Hyvä tietää

Planet Paleo käyttää yksinomaan kestävästi hoidetuista kalakannoista peräisin olevia villinä pyydettyjä valkokaloja, ja sen koko merikollageenivalikoima on sertifioitu Marine Stewardship Councilin (MSC) toimesta. Tämä varmistaa, että tuotteet täyttävät tiukat kestävyyden ja ympäristönsuojelun standardit. Planet Paleo on ylpeä ollessaan tiettävästi ainoa eurooppalainen valmistaja, jolla on täysin MSC-sertifioitu kollageenivalikoima.

Hyödynnä merikollageenin voima osana päivittäistä rutiiniasi

Miten sitten käytät merikollageenia, mahdat pohtia. Hydrolysoitu merikollageeni on erityisen monipuolinen lisä, sillä se sekoittuu helposti smoothieihin, mehuihin, teehen ja kahviin. Lisäksi voit hyödyntää sitä herkullisissa resepteissä, kuten näissä herkullisissa banaani-aamupalapannukakuissa.

Gluteenittomina, runsasproteiinisina ja kuitupitoisina nämä pannukakut ovat täydellinen valinta terveelliseen aamiaiseen tai välipalaksi. Voit jopa säilöä ne jääkaapissa ja paahtaa tarvittaessa – näin saat nopeasti valmistettua ravitsevan aterian kiireisen päivän keskellä!

Kokeile alla olevaa reseptiä ja nauti herkullisesta ja terveellisestä aamupalapannarista

Tarvitset:

– 3 kypsää keskikokoista banaania

– 3 rkl kikhernejauhoa

– 3 rkl tattarijauhoa

– 3 rkl Planet Paleo Marine Collagen -kollageenijauhetta

– Puoli purkkia kookosmaitoa

– 1 tl leivinjauhetta

– Ripaus suolaa

– 2 kourallista rusinoita (valinnainen)

– 2 rkl chia- tai pellavansiemeniä (valinnainen, lisää kuitua varten)

– 2 kananmunaa TAI ½ tl ksantaanikumia

Soseuta banaanit ja kaada hitaasti joukkoon kookosmaito sekä munat. Sekoita huolellisesti ja lisää sitten kuivat ainekset. Lisää viimeisenä siemenet ja rusinat. Kuumenna uuni 180°C (kiertoilmauuni) ja kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tasapohjaiseen vuokaan. Paista noin 25 minuuttia, kunnes pinta on ruskea ja läpikypsä.

Yhteenveto

Merikollageeni on loistava lisä terveelliseen päivittäiseen rutiiniin, tarjoten monipuolisia hyötyjä niin iholle, kynsille ja hiuksille kuin myös muiden ikääntymiseen liittyvien toimintojen tukemiseen. Nämä hyödyt ovat saatavilla helposti käyttämällä 1-2 ruokalusikallista merikollageenia päivittäin.

Alkuperäinen artikkeli: https://planetpaleo.co/blogs/blog/diving-deep-into-marine-collagen-the-secret-weapon-against-aging