PURistin päiväkirja – osa 9: Kollageenia vai ei

12.8.2020 | Maria Varon

Kollageeni-sana juontaa juurensa kreikkalaisesta sanasta “kolla”, joka tarkoittaa liimaa. Kollageeni onkin erittäin tärkeä sidekudoksen tukiproteiini kehossa ja se vaikuttaa muun muassa ihon, lihasten, jänteiden ja nivelten rakenteeseen. 

Erilaisia kollageenivalmisteita löytyy nykyään paljon ja niitä myydään nimeomaan ihon kimmoisuutta, nuorekkuutta ja kosteudensitomiskykyä lisäävinä tuotteina. Tämä ei ole mikään ihme, sillä kollageenia on ihon kuivapainosta noin 70%. Yhdessä elastiinin kanssa kollageeni muodostaa ihon tukiverkoston, joka huolehtii ihon joustavuudesta ja kimmoisuudesta. Iän myötä kuitenkin kollageenintuotantomme vähenee noin prosentin verran joka vuosi 25 ikävuoden jälkeen. Lopulta elimistömme ei pysty enää tuottamaan kollageenia niin paljon ja niin nopeasti, että se ehtisi korvata kaiken kollageenin, joka hajoaa. Ihossa tämän voi huomata muun muassa kuivuutena, juonteina ja ryppyinä. Myös elintavat voivat vaikuttaa kollageenin hajoamista kiihdyttävästi. Esimerkiksi uv-säteily, tupakointi, saasteille altistuminen, runsas alkoholin ja sokerin käyttö ovat omiaan tuhoamaan myös kollageenia. 

Kollageenivalmisteiden lisääntyessä markkinoilla, on alettu keskustella yhä enemmän siitä, että vaikuttaako kollageeni todella ihoon saakka sisäisesti nautittuna. Kollageenivalmisteissa kollageeni on yleensä hydrolysoitu peptideiksi imeytymisen parantamiseksi. Teoriassa peptidit pääsevät imeytymään paremmin verenkiertoon, jolloin keho pystyisi täydentämään kollageenivarastoja juuri siellä missä tarvitaan. Kollageeni pystyy myös paikkaamaan suoliston epiteelisolukkoa, mikä voi esimerkiksi ravinnon imeytymishäiriöistä kärsivillä parantaa kokonaisuudessaan elimistön vointia. Joissain tutkimuksissa on pystytty todentamaan, että tunnin kuluttua kollageenin nauttimisesta kollageeni on kulkeutunut verenkiertoon ja lopulta päätynyt myös ihoon saakka, jossa se säilyy parhaimmillaan jopa 2 viikkoa. Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että kollageenilisää nauttineilla henkilöillä ihon elastisuus parani verrattuna kntrolliryhmään. Toinen tutkimus taas osoitti, että kollageenilisä vähensi ylipäätään ikääntymismuutoksia ihossa.

Tämä kaikki kuulostaa erittäin lupaavalta. Päätin siis lähteä myös itse testaamaan kollageenilisää. Täytän ensi vuonna 40 ja juonteita on alkanut ilmestyä kasvoihin ja kaulaan. Erityisesti otsan juonteet häiritsevät minua. Tavallaan hyväksyn ryppyni ja juonteeni osana sitä, mitä kehoni on joutunut käymään läpi elämänsä aikana. En lähde tässä avaamaan tarkemmin koko historiaa mutta taustalla on lähes 10 vuotta liian vähäistä unta ja ruokavaliolla hoidettu vuotava suoli jne. Nyt kun saan nukkua riittävästi ja suolistokin on paremmassa kunnossa, olen kuitenkin avoin ajatukselle, että voisiko ihon ikääntymismuutoksia jotenkin ehkäistä jollain kirurgin veistä tai ihonalaisia injektioita luonnollisemmalla tavalla. Jollain, mikä istuu myös holistiseen ajatteluun. Valitsin testattavaksi Planet Paleon Primal Goddess -kollageenilisän, joka on kehitetty nimenomaan ihoa ravitsevaksi tuotteeksi. Kollageenin lisäksi valmisteessa on muun muassa hyaluronihappoa (joka on myöskin tärkeä soluväliaine), C-vitamiinia (joka aktivoi omaa kollageenin tuotantoa), antioksidanttipitoisia marjoja sekä biotiinia, E-vitamiinia ja sinkkiä.

Planet Paleo -ravintolisäsarjan kehittäjä on taustaltaan ravintoterapeutti ja naturopaatti, joten sarjan näkökulma huomioi kehon kokonaisvaltaisesti. Ydinajatuksena on, että seuraamalla paleodieetin periaatteita, voimme saavuttaa paremman terveyden, kuin vallalla olevalla länsimaisella ruokavaliolla. Planet Paleon missiona onkin valmistaa paleoruokavalion mukaisia ravintolisiä helpossa muodossa nautittavaksi. Tällöin kuka tahansa voi lisätä esimerkiksi hyödyllisten proteiinien määrää ruokavalioonsa pikkuhiljaa. Tämä kuulostaa loistavalta missiolta kiireisen yrittäjän ja perheenäidin mielestä! Planet Paleolta löytyy myös muun muassa luulientä, jota suositellaan nautittavaksi sen erinomaisen ravintotiheyden vuoksi. Halusin tässä kohtaa testata kuitenkin nimenomaan kollageenivalmistetta. Testasin tuotetta 30 vuorokautta, enkä tehnyt mitään muutoksia ruokavalioon. Olen sekasyöjä, joskaan en syö punaista lihaa kovin usein. En pitänyt häiritsevänä seikkana sitä, että Planet Paleon kollageeni on naudasta peräisin. Mielestäni on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että Planet Paleo ei hyväksy geenimanipulointia ja tekee yhteistyötä vain sellaisten tuottajien kanssa, jotka panostavat lehmiensä hyvinvointiin. Karja saa laiduntaa vapaana ja pääasiallisena ravintona on tuore ruoho.

Viikon käytön jälkeen olin huomaavinani, että ihossani ei enää aamuisin ollut tyynyn painaumia. Voiko olla, että vaikutus on niin nopea, vai onko nesteytys kerrankin osunut kuumana kesäpäivänä kohdilleen. Testailua jatkaessani huomasin myös, että kynteni alkoivat kasvaa nopeammin ja kantapäiden kuivuus hävisi. Otsan juonteissa en kuitenkaan vielä huomannut merkittävää muutosta. Kun olin käyttänyt kollageenia kolmisen viikkoa, minusta ainakin näytti, etteivät otsan juonteet olleet enää niin syvät ja mielestäni huomaan sen myös ennen ja jälkeen valokuvissa. Voi olla, että kuvittelen vain mutta aion ehdottomasti jatkaa kokeilua ja katsoa, miten tilanne tästä kehittyy. Ihosolujen uusiutumisrytmi on keskimäärin 30 vuorokautta, joten muutamassa kuukaudessa voi tapahtua jo pieniä ihmeitä! 😉 Voin myös lämpimästi suositella Planet Paleon kollageenia kaikille, jotka kärsivät kuivasta ja karheasta ihosta tai hauraista kynsistä! 

Kauniin ja hyvinvoivan ihon saavuttamiseksi, tasapainoinen ruokavalio on kaiken A ja O, mutta tukiravinteita voi hyvin nauttia ravintolisien muodossa. Kollageenintuotannon kannalta ravinnetiheät ruuat, kuten luuliemi ja C-vitamiinipitoiset marjat ja hedelmät ovat parhaita. Tutustu myös Planet Paleon ravintolisiin täältä.

Jos haluat nauttia kollageenin juoman sijaan syötävässä muodossa, kurkkaa täältä ihana ohje kollageenipalloihin:
https://www.pur-kauppa.fi/syo-kollageenilla-ihosi-kauniiksi/