Nathalie’s – kuivattuja hedelmiä suoraan viljelijöiltä
2.12.2016 | PUR toimitus
Moi, olen Nathalie ja nyt hedelmiäni saa Suomesta!
Äitini on suomalainen, isä kolumbialainen ja minusta tuli ruotsalainen. Kerran, kun kävin isäni kotikylässä Kolumbiassa, näin miten viljelijöitä oli huijattu. En voinut katsoa vääryyttä sivusta, vaan tein kuten suomalainen mummoni olisi tehnyt. Päätin auttaa ja ryhdyn keittämään hilloa. Tarina on nyt edennyt niin pitkälle, että Pur-kauppa on ensimmäisten joukossa ottanut hedelmäni valikoimiinsa Suomessa! Jes!
Ruotsissa moni ruoka-ammattilainen on seonnut hedelmieni mausta. Mat Geek -bloggari on esitellyt ne kahdesti ja Carolina, joka pitää 8T8-deliä, sanoo, että mangoni on Ruotsin paras: ”Niin hyvää, että tekee mieli kiroilla!”
Tosiaan kaikki alkoi siitä, kun näin miten juuri kypsynyttä ananaskirsikkaa ajettiin kaatopaikalle. Suuri kansainvälinen ostaja oli pettänyt isäni kylän viljelijät. Heidän sato oli luvattu ostaa, joten he olivat istuttaneet pensaita ja investoineet aikaa, rahaa ja tiluksensa ananaskirsikan viljelyyn.
Heti alussa päätin, että kaikkien ketjussa viljelijästä kauppiaaseen täytyy saada reilu kate. Minä ostan hedelmät kumppanieni kanssa suoraan viljelijöiltä. Maksan viljelijöille 15-40 % parempaa hintaa kuin markkinahinta ja maksan sen viipymättä. Se ei ole Kolumbiassa aina itsestään selvää.
Kauppani ei ole sertifioitua ”reilua kauppaa”. ”Suorakauppa” perustuu siihen, että tunnen jokaisen ihmisen ketjussa viljelijätär Elfasta siellä Kolumbiassa Urban Delin Jonakseen Tukholmassa ja tällä Suomessa Pur-kaupan Veronikaan. Jokainen heistä on yhden WhatsApp-viestin päässä.
Kehitämme myös muitakin kuin taloudellisia tapoja auttaa viljelijöitä ja heidän perheitään. Tärkein ja vaikein tapa on luomuviljelyyn siirtymisessä tukeminen. Me ollaan kehitetty myös viljelijöiden perheille lisäansioita laadunvalvonnasta. Lisäksi tuotteet kuivataan ja pakataan tehtaassa, joka tarjoaa mahdollisuuksia yksinhuoltajaäideille. On muuten harvinaista tänään löytää kuivattuja hedelmiä, ja ruokatavaraa ylipäätään, joka ei ole ostettu ”bulkkina” alkuperämaasta, ja pakattu meidän kotimarkkinoilla. Tämä on ollut minulle tärkeä perusarvo, että tuotanto säilyy sataprosenttisesti Kolumbiassa. Silloin voi sanoa että ”trade is better than aid”, josta on muuten tullut muotilause.
Ensimmäisen tuotteen matkasta hyllyyn voisi kirjoittaa vaikka romaanin. Jos ongelmia ei aiheuttanut guerilla tai painokone, lasti kaatui perillä Arlandassa ja meidän piti poimia hajonneiden purkkien seasta ehjinä säilyneet ja pestä ne puhtaiksi yksi kerrallaan.
Hillojen jälkeen me kehitettiin kevyesti kuivatut luomuhedelmät, jotka ovat nyt Pur-kaupassa myynnissä. Kevyesti kuivaaminen kestää pidempään, mutta se kohtelee hedelmiä hellästi. Niissä säilyy enemmän kaikkea, myös makua.
Hedelmistä tuli niin hyviä, että ne voittivat mitalin Malmön luomumessuilla, jotka ovat alansa suurimmat pohjolassa.
“Dream teamini” on puoliksi suomalainen. Yhtiökumppani Erkki Izarran isä ja oma isäni tulivat yhdessä samalla laivalla Eurooppaan opiskelemaan 60-luvulla. He löysivät Tukholmasta suomalaiset vaimot ja Suomesta anopit. Kun keitin hilloja, ajattelin Erkkiä. Erkistä oli tullut konseptoinnin ammattilainen, joten hän varmasti voisi auttaa!
Erkki kutsui mukaan graafikkoystävänsä Jari Salon, joka oli tutustunut kahvin ”suorakauppaan” eli ”direct tradeen”. Siinä paahtimot ostavat itse papunsa viljelijöiltä ja myyvät pakettinsa mahdollisimman vähin välikäsin kahvin juojille. Kun Jari selitti kuvion, ymmärsimme heti, että tässähän on kyse samasta asiasta.
Kun me perehdyimm Suomen markkinaan, kuultiin paljon hyvää Purista. Päätimme, että lähestytään kolmea kauppaa, joiden kanssa kokeillaan ja Pur oli niistä yksi. Kiitos vielä Veronikalle luottamuksesta ja toivottavasti meidän hedelmät maistuvat myös täällä Suomessa!
https://www.youtube.com/watch?v=T0oluML50N4
Kuvat (lukuunottamatta tuotekuvia): Nathalie’s Direct Trade AB