Naishormonit ja suolistobakteerit
16.9.2021 | Daniela Salomaa
Tiedätkö, mitä tarkoittaa estrobolomi?
Yksinkertaistaen sitä, että suolisto ja sen bakteerit vaikuttavat kiehtovalla tavalla naisten estrogeenitasoihin. Kyseessä on aika tuore aihealue ja termi funktionaalisessa lääketieteessä: estrogen + microbiome = estrobolome.
Nykyään tiedetään jo varsin hyvin, että suolistobakteerit vaikuttavat monella tavalla niin ruoansulatusjärjestelmään ja siihen liittyviin sairauksiin kuin lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, immuniteettiin ja jopa aivotoimintaan sekä mielialaan. Globaalilla tutkimuskentällä ollaan kiinnostuttu myös siitä, miten mikrobiomi vaikuttaa naishormoneiden aineenvaihduntaan ja sitä kautta tiettyihin hormonaalisesta epätasapainosta johtuviin oireisiin ja sairauksiin*.
Estrobolomilla tarkoitetaan suolistobakteereita, jotka vaikuttavat estrogeenien enterohepaattiseen kiertoon, metaboloitumiseen ja poistumiseen kehosta.
Estrobolomi on yksilöllinen ja siihen vaikuttaa niin käytetyt antibiootit ja lääkkeet kuin ruokavaliokin, joka säätelee estrobolomin toiminnallista aktiivisuutta.
Naishormoneihin liittyvät oireet ovat moninaiset, mm.
- liian runsaat kuukautiset
- kuukautishäiriöt
- PMS
- turvotus
- mielialaongelmat
- ahdistuneisuus
- PCOS
- akne
- endometrioosi
- hedelmättömyys
Oireiden taustalla on erilaiset syyt, jotka voidaan selvittää testien avulla ja niiden tulosten perusteella asiaan perehtynyt terapeutti voi räätälöidä yksilöllisen hoitosuunnitelman.**
Mitä on estrogeenin detoksifikaatio ja mihin se vaikuttaa?
Estrobolomi vaikuttaa ennen kaikkea siihen, miten tehokkaasti käytetty estrogeeni poistuu elimistöstä, eikä jää sinne kiertämään ja aiheuttamaan vahinkoja. Estrogeenin detoksifikaatio onkin keskeisen tärkeää hormonitasapainolle!
Siinä on kolme faasia, josta 1. ja 2. faasit liittyvät maksan detoksifikaatio prosesseihin ja 3. faasi liittyy eliminointiin. Ykkösfaasissa estrogeenit muuttuvat entsyymien ja niiden ko-faktoreiden avulla sellaiseen muotoon, että ne voivat mennä kakkosfaasin entsyymien jatkokäsittelyyn. Ykkösfaasissa syntyvät väliaineet saattavat olla jopa alkuperäistä vaarallisempia, joten niiden poistamiseksi maksan täytyy pystyä ylläpitämään tehokasta kakkosfaasia. Kakkosfaasissa syntyvät yhdisteet ovat vesiliukoisessa muodossa, jotta ne voivat kolmosfaasissa poistua munuaisten kautta virtsan ja suoliston kautta ulosteen mukana.
Estrogeenin detoksifikaatiota hyvin havainnollistava on vertauskuva kylpyammeeseen:
Faasi 1 = KYLPYAMME jonne poistettavaksi tulevat estrogeenit (E1,E2,E3) ja niiden metaboliitit (2-OHE1, 4-OHE1, 16-OHE1) – kaikki nämä ovat vapaaradikaaleja, eli aiheuttavat oksidatiivista stressiä, joten ne pitää käsitellä nopeasti. Vaikutuksiltaan metaboliitit ovat kuitenkin erilaisia. 2-OHE1 on neutraali, 4-OHE1 on karsinogeeninen jos jää elimistöön ja 16-OHE1 on estrogeeniselta vaikutukselta voimakkain aiheuttaen runsaita vuotoja, myoomia ja endometrioosia).
Se, miten paljon ja millaisia estrogeeneja ja niiden metaboliittimuotoja tulee ammeeseen riippuu henkilön iästä, hormonitoiminnasta, geeneistä, ravinnosta ja siitä imeytyvistä ravintoaineista (mm. raudasta), alkoholinkäytöstä, tupakoinnista, stressitasosta, liikunnasta, elinympäristöstä, kemikaaleista, muoviyhdisteistä, käytetyistä lääkkeistä ja hormoneista jne.
Faasi 2 = AMMEEN POISTOVENTTIILI jonka kunto vaikuttaa siihen, miten nopeasti aineet lähtevät valumaan ammeesta. Maksan toimintakyky ja sen metaylaatioaktiivisuus on tässä keskeisessä roolissa. Tähän vaikuttaa myös henkilön geenivariantit (mm. COMT, MTHFR jotka vaikuttavat entsyymituotantoon ) sekä entsyymien toimintaan tarvittavien tiettyjen hivenaineiden, vitamiinien ja aminohappojen (mm. magnesium, sinkki, B-ryhmän vitamiinit, koliini, metioniini, SAMe) riittävä taso.
Estrogeenidominanssi, eli liian paljon estradiolia, hidastaa 2. faasia. Myös suolistotulehdus ja tiettyjen suolistobakteerien liikakasvu voi hidastaa sitä. Lisäksi bisfenolit ja PCB. Jotkut masennuslääkkeet (SSRI) voivat hidastaa COMT ja sitä kautta 2. Faasia. Myös lapsuuden trauma, shokki tai muu vastaava voi aiheuttaa pysyvää hidastumista.
Faasi 3 = VIEMÄRI, josta aineet poistuvat lopullisesti ulos
Konjugoidut estrogeenit poistuvat virtsan ja ulosteen mukana pois kehosta – näin ainakin on tarkoitus.
Mikrobiomin vaikutus estrogeenin kiertoon
Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että biologisesti merkittävä osuus estrogeeneista ei poistukkaan ulosteen mukana, vaan imeytyy takaisin kiertoon. Sappinesteeseen konjugoidut estrogeenit voivat tiettyjen bakteerien vaikutuksesta palautua kiertoon. Estrobolomi on keskeisessä roolissa käytettyjen estrogeenien poistumisessa elimistöstä.
Syy tähän on paksusuolessa oleva Beeta-glukuronidaasi niminen entsyymi, joka vapauttaa estrogeenin takaisin kiertoon. Tätä entsyymiä aktivoi bakteerien pääjakson edustajat Firmicutes ja Bacteroidetes. Ne ovat sinänsä tärkeitä ja niillä on useita hyödyllisiä tehtäviä, mutta niiden yliedustus ja liiallinen beeta-glukuronidaasi vapauttaa poistettavaksi ”pakatun” estrogeenin takaisin käyttöön. Tämä taas lisää estrogeenidominanssiin liittyviä oireita.
Konkreettisia haittoja, jotka tutkimuksen mukaan aiheutuvat liiallisesta estrogeenista ovat lihavuus, metaboolinen oireyhtymä, syöpä, endometrioosi, endometriumin hyperplasia, PCOS, hedelmättömyys.
Näin ollen hormonaalista tasapainoa voidaan edistää hoitamalla suolistoa ja syömällä laadukasta ravintoa. Tutkimuksen mukaan asiat, jotka nostavat beta-glukoronidaasia ovat sokeri, prosessoidut ruoat, alkoholi, toksiset aineet ja antibiootit.
Beta-glukoronidaasia voi vähentää syömällä terveellisesti ja paljon vihanneksia, hedelmiä ja kuituja: erityisen suositeltavia ovat luomuporkkana, omena, päärynä, mustikka, riisi, herneet, mantelit ja avokado. Käytä jos mahdollista luomua ja jätä kuorimatta (pesu vedellä riittää).
Prebiootteja (mm. artisokka, sikuri), pektiiniä ja probiootteja suositellaan edistämään suoliston hyvinvointia. Myös fermentoiduissa ruoka-aineissa on paljon hyvää tekeviä maitohappobakteereita. On selvää, että suoliston päivittäinen toiminta on erittäin tärkeää. Lisäksi riittävän veden juonti auttaa estrogeeni detoksifikaatiossa.
Tarvitseko lisää apua?
Hormoniongelmien kanssa ei kannata jäädä yksin, koska tietoa tulee jatkuvasti lisää.
Estrogeenin ja mikrobiomin muodostama kokonaisuus on uusi ja tärkeä suuntaus, jolla on suuri vaikutus naisten hyvinvointiin. Uutta tietoa hyödynnetään ja erilaisia testejä:
– hormonitasoja mittaavaa DUTCH testiä
– suoliston ja mikrobiomin kuntoa kartoittavia ulostetestejä (esim. GI-Map)
– estrogeeni geenitestiä (DNA Oestrogen)
Näitä voidaan käyttää tarpeen mukaan ja rinnakkain kun halutaan selvittää naisten hormonioireilun taustalla olevat yksilölliset syyt ja miten tilannetta voidaan tasapainottaa oikean ruokavalion, ravintolisien ja täsmävalmisteiden avulla, jotka tasapainottavat paikallistettua ongelmaa.
Muista, että mikrobiomisi elää ja muuttuu jatkuvasti sen mukaan miten sitä kohtelee. Vaikutus on hyvin nopea, noin 24 tunnin sisällä sekä huonoon, mutta myös HYVÄÄN suuntaan! Se, mitä syöt, juot ja käytät esimerkiksi ihollasi on todella merkityksellistä. Myös stressi, tunteet ja mieliala vaikuttavat, sillä ihminen on kokonaisvaltainen kokonaisuus.
Lähteet:
*Plottel SC, Blaser MJ. Microbiome and malignancy. Cell Host Microbe, 2011; 10(4):324-325
**Estrogen-gut microbiome axis: Physiological and clinical implementations.
Baker JM, Al-Nakkash L; Herbst-Kralovetz MM. Matuntas 2017 Sep;103:45-53