Mitä jokaisen naisen olisi hyvä tietää terveydestään? Nämä asiat selvität laboratoriokokeilla!

14.2.2024 | Vieraskynä

Naisen opas laboratoriokokeisiin

Tasapainoiset elintavat luovat perustan jokaisen naisen terveydelle. Terveellisen ruoan, riittävän unen ja liikunnan pyhä kolminaisuus on tehokas tapa tukea omaa terveyttä. Elintapojen vaikutuksia omaan terveyteen voidaan arvioida esimerkiksi seuraamalla kolesteroli- ja verensokeriarvoja laboratoriokokeilla. Lue vinkit, mitä terveyteen vaikuttavia mittareita jokaisen naisen kannattaa seurata.

Nappaa artikkelin lopusta myös alekoodi Puhti testeihin!

Arjen peruspalikat kohdalleen

Hyvinvoinnin kulmakivet ovat yksinkertaisia: liiku riittävästi, syö hyvin ja monipuolisesti, nuku kunnon yöunet ja vältä liikaa stressiä. Pienillä arkisilla valinnoilla voi olla hyvinkin suuri vaikutus jaksamiseen, hyvinvointiin, elämänlaatuun ja myös monien elintapasairauksien riskiin.

Naisena erityistä huomiota kannattaa kiinnittää ainakin riittävään raudan, D-vitamiinin ja kalsiumin saantiin, mutta myös esimerkiksi kolesteroliarvot ja verensokeri on hyvä mittauttaa säännöllisesti. Laboratoriotesteillä voidaan kartoittaa helposti elimistön nykytilanne ja motivoida tekemään tarpeellisia muutoksia elintapoihin. Kun elimistösi on tasapainossa ja elintapasi kunnossa, voit saada lisää energiaa, jaksaa paremmin arjessa ja ennaltaehkäistä sairauksia!  

Puhti – Laboratoriokokeet ilman lääkärin lähetettäRiittävä raudan saanti auttaa jaksamaan

Raudanpuute on yksi maailman yleisimmistä ravintoainepuutoksista. Yksinkertaistettuna tila tarkoittaa sitä, että naiset menettävät rautaa enemmän, kuin sitä olisi tarve saada. Raudanpuute on yleistä erityisesti naisilla, sillä yleisin syy raudanpuutteeseen on runsaat kuukautiset. Lisäksi raskaus, synnytys ja imetys voivat tyhjentää rautavarastoja.

Rautaa tulee saada ruoasta päivittäin. Sitä on runsaasti muun muassa maksa- ja liharuoissa, mutta myös jonkin verran kasviperäisissä lähteissä. Jos rautaa ei saa tarpeeksi ravinnosta, on rautaa nautittava ravintolisänä. Samanaikaisesti raudan kanssa nautittu C-vitamiini edistää raudan imeytymistä. C-vitamiinia saadaan esimerkiksi useista hedelmistä ja marjoista. Tietyt ruoka-aineet ja juomat puolestaan heikentävät raudan imeytymistä (esimerkiksi maitotuotteiden kalsium, kahvi ja tee). Suolistosairaudet kuten keliakia ja muut imeytymisen häiriöihin liittyvät tilat voivat myös vaikuttaa raudan imeytymiseen. Tarvittaessa raudan saantia täydennetään lisäravinteilla

Matalat rautavarastot voivat johtaa raudanpuuteanemiaan, joka saadaan selville mittaamalla hemoglobiini. Anemiaan liittyy monenlaisia oireita kuten väsymystä ja vetämätöntä oloa. Arviolta 25–40 prosentilla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia.

Rautavarastojen tilannetta arvioidaan laboratoriokokeella ja ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen osoittaja. 

Raudanpuutetta on syytä epäillä, jos ferritiiniarvo on alle 15–30 µg/l ja henkilöllä on tyypillisiä raudanpuutteen oireita tai hän kuuluu raudanpuutteen riskiryhmään (esimerkiksi runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, säännölliset verenluovutukset tai raudan imeytymistä heikentävä sairaus kuten keliakia).

Alhainen ferritiini ja raudanpuute?

Kalsium ja D-vitamiini auttavat ehkäisemään osteoporoosia

Naisilla selvästi miehiä yleisempi osteoporoosi eli luukato altistaa luunmurtumille. Osteoporoosin riskiin voi vaikuttaa liikkumalla tarpeeksi ja huolehtimalla riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista. Myös mahdollinen tupakointi kannattaa lopettaa

Kalsiumia tulisi saada päivittäin 0,8 grammaa. Osteoporoosiriskissä olevilla suositus on 1–1,5 grammaa päivässä. Kalsiumia saadaan pääasiassa maitotuotteista (esim. maitojuomat, jogurtit ja juustot), mutta jonkin verran myös kasvikunnan tuotteista, kalasta sekä myös esimerkiksi kasvipohjaisista juomista, joihin on lisätty kalsiumia.

Kalsiumin imeytymiseen tarvitaan D-vitamiinia. Elimistölle elintärkeää ja moniin toimintoihin vaikuttavaa D-vitamiinia saadaan pääosin auringosta, mutta myös jonkin verran ravinnosta. Ravintolisä on Suomessa tarpeellinen erityisesti kaamosaikaan. Osalle väestöstä D-vitamiinilisää suositellaan ympäri vuoden. Oman D-vitamiiniarvon voit selvittää helposti laboratoriokokeella. Vertaa laboratoriokokeessa saamaasi tulosta viitearvoihin ja nosta tarvittaessa D-vitamiinilisän annostusta. Muista, että aikuisen turvallisen vuorokausiannoksen raja on 100 mikrogrammaa.

Kalsium ja D-vitamiini auttavat ehkäisemään osteoporoosia

D-vitamiinia saadaan auringosta, mutta Suomessa ravintolisä on tärkeä keino turvata D-vitamiinin riittävä saanti.

Kartoita Puhti-palvelun avulla terveydentilasi – pääset tutkimuksiin ilman lähetettä!

Puhdin tutkimuspaketteihin on valittu tärkeitä terveyteen, jaksamiseen ja elintapasairauksien ehkäisyyn liittyviä testejä. Näytteet otetaan ja analysoidaan Mehiläisen laboratorioissa ympäri Suomen.

Naisen laajaan laboratoriopakettiin sisältyy useita eri tutkimuksia: perusverenkuva (sisältää mm. hemoglobiinin), kolesterolit, verensokeri, tulehdusarvo CRP, D-vitamiini, ferritiini, B12-vitamiini, natrium sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toimintaa heijastelevat tutkimukset.  

Tulokset saat yleensä jo seuraavana päivänä Oma Puhti -palveluun. Tulosraportti on selkeä ja tulokset esitetään myös visuaalisesti viitearvoihin vertailtuna. Palvelusta löydät myös syventäviä artikkeleita ja ohjeita oman hyvinvoinnin kehittämiseen. 

Tarvittaessa voit tilata lääkärin etäkonsultaation erikseen suoraan tulosraportin lopusta, mikäli haluat keskustella terveydestäsi, sinulla on oireita tai herää epäilys sairaudeesta.

Vieraskynä: Puhti

15% alennuskoodi Puhti testeihin: PUR15

Ohje: Tee tilaus Puhdin verkkokaupassa www.puhti.fi. Lisää koodi PUR15 verkkokaupan ostoskorissa. Edun voi hyödyntää kaikkiin Puhdin testipaketteihin sekä yksittäisiin testeihin. Etua ei voi käyttää lahjakortin ostoon tai yhdistää muihin tarjouksiin.