Miten päästä eroon mieliteoista?

28.7.2016 | PUR toimitus

Makeanhimo saattaa iskeä milloin vain: yhtenä hetkenä seisot ylpeänä terveellisten valintojen takana, kun taas kohta et voisi kuvitella elämääsi ilman niitä kaikkia ihania herkkuja, joita tulee vastaan vähän joka paikassa. Kyllä vain, nyt puhutaan mieliteoista. Vaikka niitä ei voi aina ennakoida tai välttää, äkillisen makeanhimon edessä ei kuitenkaan tarvitse jäädä avuttomaksi. Itse asiassa mieliteoilla on usein syvempi merkitys kuin aavistammekaan. Tässä 7 vinkkiä, jotka voivat helpottaa sinua pääsemään eroon mieliteoista!

nesteytysNesteytys

Pitämällä itsesi hyvin nesteytettynä voit hillitä mielitekoja. Asia toisin päin ilmaistuna, nestevajaus voi ilmetä himona herkutella. Juo siis vettä pitkin päivää. Ennen kuin tartut pizzan palaan, juo lasillinen vettä ja mieti sen jälkeen uudestaan, haluatko vielä sen.

Älä jätä aterioita väliin

Jos jätät säännöllisesti aterioita väliin, syöt liian vähän ja tarkkailet ankarasti kaloreitasi, asetat itsesi hyvin todennäköisesti mielitekojen ansaan. Nimenomaan ihmiset, jotka jättävät väliin aamupalan ja lounaan, kamppailevat usein iltapäivällä ja illalla epäterveellisten mielitekojen kanssa. Tämä siksi, että keho tässä vaiheessa ilmoittaa tarvitsevansa nopeaa energiaa, jota hiilihydraattipitoiset, epäterveelliset herkut antavat. Syö siksi säännöllisesti pitkin päivää (silloin, kun olet fyysisesti nälkäinen) ja täytä itsesi ravintorikkaalla ruoalla joka pitää elimistön tyytyväisenä pitkään.

Luota luonnolliseen ja täysravintoon

Prosessoidut ja keinotekoiset ruoat eivät ikinä täytä sinua tarpeeksi ja riittävän pitkään, mikä saattaa olla omiaan aiheuttamaan mielitekoja. Pidä huoli, että syöt tarpeeksi kuituja ja laadukkaita proteiineja jokaisella aterialla ja sisällytä hyviä rasvoja kuten avokadoja, oliiveja, siemeniä, pähkinöitä, kookosöljyä ja lohta ruokavalioosi.

makeanhimon_välttäminen

Vältä sokeria

Karkkien, keksien ja muiden sokeristen herkkujen syöminen saattaa aiheuttaa vain lisää makeanhimoa. Myös ”terveelliseltä” näyttävät prosessoidut ruoat sisältävät usein piilosokeria. Lue etiketit ja yritä lähtökohtaisesti välttää sokeria välttääksesi siitä johtuvat mieliteot.

Refkektoi

Mikäli et ole fyysisesti nälkäinen, mutta sinun tekee mieli jotain hyvää, mieti, mistä muusta tämä voisi johtua. Oletko stressaantunut, tylsistynyt tai yksinäinen? Tunnistamalla ja hyväksymällä oikean motiivin mielitekojen takana voit oppia säätelemään mielitekoja.

Ole armollinen itsellesi

Muista, että ruoka mitä syöt ei määrittele sinua ihmisenä. Olet paljon enemmän. Jos poikkeat raiteilta ja tajuat tarttuneesi munkkiin manteleiden sijaan, älä rankaise itseäsi liikaa. Seuraavalla kerralla yritä ajatella antavasi kehollesi rakkautta ravitsemalla sitä terveellisesti oikealla ruoalla, joka aidosti ravitsee ja pitää siitä huolta.

Lähde: Foodmatters