Vaivaako jatkuva väsymys kaamosaikana? Ravinnosta apua kausittaiseen uupumukseen – Annamari Seilola

17.10.2018 | Annamari Seilola

Jatkuva väsymys iskee helposti kun auringonvalo vähenee

Ravintoterapeutti Anna-Mari Seilola suosittelee kromia jatkuvan väsymyksen voittamiseen.

On taas se aika vuodesta kun päivät lyhenevät ja auringonvalo vähenee. Helteisen kesän jälkeen seuraa pitkä pimeä syksy ja talvi. Toisaalta koen syksyiset illat, sateen ja hämärän mukavana vaihteluna. Pimeydestä seuraavasta jatkuvasta väsymyksestä huolimatta olen aina tykännyt juuri tästä vuodenajasta. Tuntuu oikeastaan aika ihanalta vetää jalkaan pehmoiset villasukat, sytytellä kynttilöitä ja nauttia teetä takkatulen edessä.

Välillä kuitenkin koen kaamoksen tuoman väsymyksen hyvinkin haastavana. Niin kuin moni muukin. Toiset enemmän ja toiset vähemmän. Toisille pimeys tuo mukanaan hyvinkin vakavia oireita. SAD (Seasonal Affective Disorder) on masennuksen tila, jota esiintyy lähinnä vain talvikuukausina. Tällöin ihminen kokee tyypillisiä masennuksen oireita; aloitekyvyttömyyttä, energianpuutetta, väsymystä, painonvaihtelua, mieltymystä hiilihydraattipitoisille ruuille sekä itsetuhoisia ajatuksia (Mayo Clinic, 2017). SADin hoitoon hyödynnettään lääkitystä, terapiaa ja valohoitoa.

Tehokkaimmat aseet jatkuvaan väsymykseen

Miten voimme sitten taistella kaamosväsymystä, uupumusta ja vetämättömyyden tunnetta vastaan? Tärkeintä olisi yrittää pitää verensokeri mahdollisimman tasaisena. Yleisesti luullaan, että tämä tarkoittaa pieniä aterioita ja usein. Minä suosittelen kuitenkin asiakkaitani pidentämään ateriavälejä ja keskittämään ruokailun pääaterioille eli aamupalalle, lounaalle ja illalliselle. Jatkuva syöminen pitää yllä korkeita insuliinitasoja, eikä kehomme pääse koskaan ruoansulatuksen jälkeiseen tilaan, jolloin insuliini laskee ja kehomme pääsee hyödyntämään ravintoaineita.

Yhdysvaltalaisen Loma Lynda Yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan säännöllisesti välipaloja nauttivilla esiintyy enemmän ylipainoa. Myös ruoansulatuskanavan bakteeristo tarvitsee lepoa jatkuvalta ravintopommitukselta. Suolistossa esiintyvä bakteeristo onkin yksi terveytemme peruspilareista. Nautitaan ruoasta monipuolisesti ja kattavasti aterioilla ja yritetään välttää turhaa napostelua. Kun koostamme aterian oikein, nälkä ei myöskään pääse yllättämään. Puolet lautasesta tulisi olla erilaisia kasviksia (salaattia, vihanneksia, höyrystettyjä kasviksia). Lisää joka aterialle laadukasta eläin tai kasviperäistä proteiinia. Muista myös rasvat. Älä pelkää rasvoja vaan lisää reilusti voita tai oliiviöljyä höyrystetyn kukkakaalin päälle tai salaatin joukkoon.

Jatkuva väsymys taittuu kuvan kasviksilla

Pidä huoli myös siitä, että nautit runsaasti välttämättömiä omega 3-rasvahappoja. Näitä saat rasvaisesta kalasta, pellavansiemenistä tai vaikkapa chiansiemenistä. Syö kalaa vähintään kolme kertaa viikossa vaihdellen kalalajia, valmista chiansiemenistä ihanaa raakavanukasta tai lisää pellavansiemeniä smoothien joukkoon. Nauti saksanpähkinöitä ja macadamiapähkinöitä. Voin suositella myös laadukkaan kalaöljyn nauttimista ravintolisän muodossa.

D3-vitamiinia syntyy ihollamme auringon valon avustuksella. Talvikuukausina luontaisen auringonvalon saanti saattaa kuitenkin jäädä vähäiseksi. Niinpä D-vitamiinilisää suositellaan kaikille läpi talven. Riittävää määrää D-vitamiinia on lähes mahdotonta saada ruokavaliosta. Sekä D-vitamiinin että omega 3-rasvahappojen puute on yhdistetty masennukseen ja väsymykseen. Omat d-vitamiinitasot olisi hyvä mittautaa säännöllisin väliajoin.

Pidä huoli myös siitä, että saat riittävästi B12-vitamiinia. Kyseinen vitamiini auttaa kehoa muuntamaan ravinnon energiaksi. Yleinen energianpuute ei auta kaamoksesta johtuvaa jatkuvaa väsymystä vaan pahentaa uupumuksen oireita suurella todennäköisyydellä. B12-vitamiinia saadaan eläinkunnan tuotteista, joten jos olet kasvisyöjä tai vegaani niin muista hyödyntää laadukasta ravintolisää. Muutkin voivat hyötyä kyseisestä ravintolisästä, jos tuntuu siltä, että syksyn pimeys ottaa todella koville.

Muista syödä myös runsaasti marjoja. Kesän tuoreet marjat ovat pelkkä muisto, mutta jos et haalinut omaan pakkaseen runsaasti näitä kotimaisia superfoodeja niin onneksi kauppojen pakastealtaasta löytyy runsaasti valinnan varaa. Lisää marjoja smoothien joukkoon, syö aamiaiseksi jugurtin kera tai nauti sellaisenaan. Marjat sisältävät runsaissa määrin antioksidantteja ja C-vitamiinia, jotka auttavat meitä jaksamaan. Omia suosikkejani ovat kotimaiset mustikat, mustaherukat ja puolukat, joita nautin päivittäin noin 3 desilitraa.

Muista myös vähentää kahvin juontia, etenkin myöhään iltapäivällä. Tämä saattaa vaikuttaa epäsuotuisasti nukahtamiseen ja unenlaatuun. Riittävä uni onkin tärkeää kaamoksen keskellä. Ruokavalion lisäksi suosittelen juurikin riittävää lepoa, liikkumista luonnossa sekä erilaisia mielenhallintakeinoja.

Kromista apua vetämättömään oloon

Itselleni yksi ravintolisävalmiste on ollut ylitse muiden kaamosväsymyksen oireisiin. Kaksi vuotta sitten törmäsin I love me-messuilla Wild Nutritionin tuotteisiin ensimmäistä kertaa juurikin PURin osastolla. Samaisesta tapahtumasta matkaani tarttui kyseisen valmistajan Food Grown GTF Chromium and Antioxidants-ravintolisä. Tämä sisältää verensokeritasapainolle tärkeää kromia, E-vitamiinia, seleeniä ja sinkkiä sekä C-vitamiinia, joka auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. Tämä kyseinen syksy tuntui erityisen rankalta ja halusin ottaa käyttööni kaikki keinot minimoidakseni kaamoksen aiheuttaman väsymyksen ja ahdistuneisuuden. Tässä tapauksessa Food Grown GTF Chromium and Antioxidants ravintolisä tuntui olevan se viimeinen puuttuva linkki. Pikkuhiljaa huomasin eron energiatasoissani ja jaksamiseni arjessa koheni asteittain. Oikeastaan tajusin tuotteen vaikutuksen kun pahin syksyn pimeys olikin jo ohi. Havahduin yhtenä päivänä ihmettelemään kuinka kivuttomasti ja huomaamatta syksy oli lipunut ohitse. Eli jos sinusta tuntuu siltä, että kehosi tarvitsee hiukan boostia toimiakseen paremmin syksyn ja talven aikana, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kyseistä tuotetta. Muistetaan kuitenkin, että ravintolisät ovat vain osa kokonaisuutta, jonka tulisi olla muiltakin osin kunnossa. Eli tämän kirjoituksen ravintosuositukset käyttöön päivittäin ja Food Grown GTF Chromium and Antioxidants ravintolisä mukaan siihen sivuun, niin uskon, että huomaat itsekin myönteisen vaikutuksen.

Kirjoittaja Annamari Seilola, Ravintoterapeutti

Annamari Seilola aloittaa vastaanotot PURin Hyvän Hoitolassa keskiviikkoisin 24.10. alkaen. Annamari on erikoistunut erityisesti synnyttäneiden äitien ruokavalioon, hedelmällisyyden tukemiseen, suolistovaivoihin sekä kakkostyypin diabetekseen ja painottaa holistista lähestymistä terveyteen.