Makea yllätys – tiesitkö näitä suklaan herkullisia terveyshyötyjä?

29.12.2023 | Iina Kangasharju

Viisi hyvää syytä nauttia suklaata

Suklaa on yksi suosituimmista herkuista, jota on nautittu ympäri maailman jo tuhansia vuosia. Sen juuret ylettyvät aina Maya-intiaaneihin asti, jotka käyttivät suklaan valmistuksen pääraaka-ainetta, eli kaakaopapuja valuuttanaan. Vuosituhannen aikana maailmassamme on tapahtunut paljon mullistuksia ja muutoksia, mutta ihmisten rakkaus suklaaseen on säilynyt.

Nykypäivänä suklaata on saatavilla erilaisissa muodoissa sellaisenaan syötäväksi ja se toimii myös erinomaisesti erilaisiin resepteihin. Mutta tiestitkö, että herkullisuuden lisäksi suklaalla on havaittu olevan myös runsaasti positiivisia vaikutuksia terveyteen?

kaakaopapu terveysvaikutukset

Kaakaopavut – ravinnerikas raaka-aine

Suklaa valmistetaan kaakaopavuista sekä kaakaovoista ja näiden raaka-aineiden tiedetään sisältävän valtavasti erilaisia terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja ja muita ravintoaineita, jotka ehkäisevät sairauksia ja edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointiamme.

Listasimme osan suklaan sisältämistä hyödyllisistä ravintoaineista sekä niiden terveysvaikutuksista:

Laadukas suklaa on täynnä flavonoideja

Kaakaopavuissa on flavonoideja, joilla on monenlaisia terveysvaikutuksia. Flavonoidit ovat voimakkaita antioksidantteja, jotka voivat suojella kehoa haitallisilta vapailta radikaaleilta. Flavonoidit auttavat torjumaan hapetusstressiä ja suojaamaan soluja sekä kudoksia. Flavonoidien on myös havaittu lievittävän tulehdusta. Flavonoidit voivat myös auttaa säätelemään verensokeritasoja ja parantamaan insuliiniherkkyyttä.

Antioksidanttien rooli ikääntymisen hidastamisessa

Kaakaopapujen sisältämillä antioksidanteilla on soluja suojaavia sekä ikääntymistä hidastavia ominaisuuksia. Jotkut antioksidantit edistävät kollageenin tuotantoa, mikä voi auttaa ylläpitämään ihon kimmoisuutta ja ehkäisemään ryppyjen syntymistä.

Tryptofaani on onnellisuushormonin esiaste

Tryptofaanilla on tärkeä paikka hyvinvointimme ylläpitämisessä, sillä se on serotoniinin esiaste. Serotoniini eli niin kutsuttu ”onnellisuushormoni” on aivojemme välittäjäaine joka säätelee mielialaamme ja ruokahaluamme sekä vaikuttaa unenlaatuun ja nukkumiseen. Suklaan sisältämät kaakaopavut ovat erinomainen lähde tryptofaanille.

Magnesiumia hermostolle ja lihaksille

Kaakao sisältää runsaasti magnesiumia, joka osallistuu useisiin elimistön toimintoihin, kuten lihasten ja hermoston toimintaan, luuston terveyteen, sydämen rytmin säätelyyn, energiantuotantoon ja verenpaineen hallintaan. Se myös ehkäisee väsymystä ja uupumusta.

Rauta lisää energiaa

Kaakaopavut sisältävät myös rautaa, joka on tärkeä verenmuodostumisessa sekä hemoglobiinin tuotannossa. Rautakin auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, joten suklaata voi hyvällä omalla tunnolla nautiskella, kun olo on nuutunut.

onko suklaa terveellistä

Kohtuus kaikessa, myös suklaan syömisessä

On kuitenkin hyvä muistaa, että mikäli haluaa saavuttaa suklaan optimaaliset terveyshyödyt, tulisi sitä nauttia kohtuudella, osana terveellistä ruokavaliota. Terveyshyötyjen tavoittamiseksi on myös väliä, millaisen suklaan valitsee: tavallinen maitosuklaa sisältää valtavasti enemmän sokeria, rasvaa ja muita terveydelle haitallisia ainesosia kuin tumma suklaa. Valitse siis laadukas tumma suklaa, joka on puhtaista raaka-aineista valmistettu ja jonka kaakaopitoisuus on mahdollisimman suuri.

Tumma suklaa riittää vahvuutensa vuoksi tyydyttämään jopa pieninä määrinä isommankin herkkuhimon. Yhdistämällä sen tummat vivahteet raikkaisiin marjoihin tai hedelmiin syntyy makuhermoja hivelevä yhdistelmä, joka vie kielen mennessään.

PUR valikoimasta löydät kotimaiset, puhtaista raaka-aineista valmistetut Foodin luomuraakasuklaat, ruotsalaiset Wermlands luomuraakasuklaat sekä belgialaiset, ylelliset Millésime luomusuklaat.  Nappaa omasi tuleviin herkuttelu hetkiin!