25 hyvää syytä suosia banaaneja

6.10.2016 | PUR toimitus

banaanin-terveyshyodyt

Banaani on saattanut viime vuodet kärsiä aliarvostuksesta vallalla olleiden vähähiilihydraattisten dieettien vuoksi. Vaikka banaani sisältääkin hiilihydraatteja, sillä on enemmän terveyshyötyjä kuin uskotkaan. Se sisältää runsaasti hyödyllisiä vitamiineja ja mineraaleja ja voi tuoda avun niin ruoansulatusongelmiin kuin verensokerin heilahteluihinkin. Banaanin kalium on myös tärkeä kehon pH-tasapainon kannalta, ja yksi banaani täyttää kaliumin minimisaantisuosituksen. Tässä 25 hyvää syytä syödä banaaneja!

Mieliala ja stressi

1. Banaanit voivat auttaa parantamaan apeaa mielialaa, sillä ne sisältävät runsaasti tryptofaania, mikä muuttuu serotiiniksi eli niin kutsutuksi onnellisuushormoniksi.

2. Banaanin sisältämä serotoniini voi helpottaa myös kaamosmasennuksen oireita.

3. Paranna mielialaasi ja lievitä PMS-oireita syömällä banaania, sillä se säätelee verensokeria ja auttaa helpottamaan stressiä.

Banaani tukee treeniä

4. Syö banaani tai kaksi ennen raskasta treeniä varastoidaksesi riittävästi energiaa ja ylläpitääksesi verensokeriasi.

5. Banaanin syöminen voi auttaa myös treenin aikana ilmeneviin lihaskramppeihin tai yön aikana esiintyviin jalkakramppeihin.

6. Banaanin lisääminen ruokavalioon ehkäisee kalsiumin häviämistä virtsan mukana ja auttaa rakentamaan vahvat luut.

Täynnä tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita

7. Koska banaanit sisältävät runsaasti B6-vitamiinia, auttavat ne vähentämään turvotusta, valkosolujen tuotannossa, suojautumaan tyypin 2 diabetekselta sekä vahvistamaan hermostoa.

8. Banaani sisältää myös jonkun verran rautaa, joka parantaa veriarvoja ja helpottaa anemiaa – rautainen syy lisätä banaaneja ruokavalioon!

9. Banaanit sisältävät runsaasti kaliumia ja vain vähän suolaa, minkä vuoksi niiden on virallisesti todettu kykynevän laskemaan verenpainetta. Tämä voi auttaa sydän- ja verisuoniterveyden ylläpidossa.

banaani-terveyshyodyt-001

Banaanien syöminen edistää ruoansulatusta

10. Banaanit sisältävät runsaasti liukoista kuitua, pektiiniiä, minkä vuoksi ne edistävät ruoansulatusta sekä poistavat hellävaraisesti kehosta myrkkyjä ja raskasmetalleja.

11. Banaanit toimivat prebiootteina eli ne stimuloivat hyvien bakteeerien kasvua suolistossa. Banaanit, kuten muutkin kasvikunnan tuotteet, tuottavat myös ruoansulatusta auttavia entsyymejä, jotka auttavat ravinteiden pilkkoutumisessa ja imeytymisessä.

12. Kärsitkö ummetuksesta? Koska banaanit sisältävät paljon kuituja, saattavat ne auttaa normalisoimaan suoliston toimintaa.

13. Myös ripulin hoidossa banaani voi olla hyödyllinen. Banaanit rauhoittavat ruoansulatuskanavaa ja sen sisältämä kalium ja magnesium auttavat palauttamaan ripulin aikana menetettyjä elektrolyyttejä.

14. Banaanit ovat luonnollinen antasidi, minkä vuoksi se saattaa joillakin ihmisillä auttaa närästyksestä, mahahapoista tai refluksitaudista aiheutuviin oireisiin.

15. Banaani muodostaa vatsalaukkuun voimakkailta vatsahapoilta suojaavan kalvon, mikä on erityisen hyödyllistä mm. vatsahaavapotilailla.

Luonnollista hoitoa banaanista

16. Banaanit saattavat auttaa suojautumaan munuaissyövältä niiden sisältämien runsaiden suojaavien fenoliyhdisteiden ansiosta sekä A-vitamiini suojaa silmiä silmänpohjarappeumalta. Banaanin sisältämät sokerit, frukto-oligosakkaridit, taas auttavat kalsiumin imeytyimistä ja näin myötävaikuttavat rakentamaan vahvat luut.

17. Banaanit auttaa ajattelutyössä sekä oppimisessa, sillä niiden antama energia ja kivennäisaineet saavat sinut valppaammaksi. Syö siis banaani ennen koetta hyötyäksesi mahdollisimman paljon banaanin korkeasta kaliumtasosta.

18. Banaanit sisältävät runsaasti antioksidantteja ja siksi ne auttavatkin suojautumaan vapailta radikaaleilta ja kroonisilta sairauksilta.

19. Aterioiden välissä kannattaa syödä banaani, sillä se auttaa tasaamaan verensokeria ja vähentämään aamupahoinvointia.

20. Hiero hyönteisen puremaa tai nokkosihottumaa banaanin kuoren sisäpuolella helpottaaksesi kutinaa ja ärsytystä.

21. Kontrolloi verensokeria ja vältä verensokerin heittelehtiminen aterioiden välillä syömällä banaani. Valitse banaani sen energiantarpeesi mukaan: kypsemmät banaanit vapauttavat energiaa hitaammin ja vihreämmät nopeammin!

22. Banaanin syöminen saattaa alentaa ruumiinlämpöä ja viilentää sinua esimerkiksi kuumeessa tai kuumana päivänä.

23. Oletko lopettamassa tupakan polttoa? Koska banaanit sisältävät runsaasti B-vitamiineja samoin kuin kaliumia ja magnesiumiakin, nopeuttavat ne vieroitusoireiden katoamista.

24. Kokeile poistaa syylä laittamalla banaanin kuoren sisäpuoli syylää vasten ja teippaa se sitä vasten kiinni.

25. Hiero banaanin kuoren sisäpuolella nahkakenkiäsi tai –laukkuasi ja kiillota kuivalla liinalla saadeksesi nopeasti kiiltävän pinnan.


 

Lähde: FoodMatters, LiveScience