Liposomi – tehokas C-vitamiinin muoto

23.11.2020 | PUR toimitus

C-vitamiini on ihmisen terveyden kannalta välttämätön vitamiini. C-vitamiini-pitoisia ruokia on muun muassa sitrushedelmät, marjat ja vihannekset. C-vitamiinia tarvitaan kollageenisynteesissä ja sen on huomattu edistävän hiusten ja ihon kuntoa sekä  kudosten paranemista esimerkiksi haavojen parantumisen nopeuttajana. Sillä on tärkeä rooli luiden kasvussa ja niiden uusiutumisessa. C-vitamiini myös vähentää väsymystä ja toimii jaksamiseen vaikuttavan raudan imeyttämisen apuna. C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, joka ehkäisee soluja hapettumiselta ja pääsee näin ollen vaikuttamaan myös ihmisen immuunipuolustukseen eli vastustuskykyyn. Onkin osoitettu, että liian vähäinen C-vitamiinin saanti voi altistaa infektioille.

tehokas liposomi c-vitamiini

Viime aikoina puhuttanut liposomimuotoinen C-vitamiini

C-vitamiini ja sen terveyttä edistävät ja viruksia torjuvat vaikutukset ovat nousseet otsikohin viime aikoina ja näyttö C-vitamiinin immuniteettia säätelevistä ominaisuuksista onkin vahvaa. Nobel-palkittu Linus Pauling aikoinaan kohautti tiedepiirejä esittämällä, että huomattavan suurilla annoksilla C-vitamiinia voitaisiin torjua erilaisia sairauksia flunssasta sydänsairauksiin. C-vitamiinin vaikutuksiin perehtyneet asiantuntijat ovat edelleen yhtä mieltä siitä, että C-vitamiinin tavanomaiset saantisuositukset (75mg vuorokaudessa) ovat liian alhaiset. Eritoten virusten torjunnassa asiantuntijat suosittelevat vahvoja, jopa 1000 milligramman kerta-annoksia muutaman kerran päivässä.

Vahvojen kerta-annosten ongelma kuitenkin on, että kehomme säätelee tehokkaasti C-vitamiinin imeytymistä ja pystyy vastaanottamaan vain joitakin satoja milligrammoja C-vitamiinia kerrallaan suun sisäisesti nautittuna. Tämän ylittävän C-vitamiinin imeytyvyys laskee monin kymmenin prosentein. On myös todettu, että erilaisten C-vitamiinien hyötykäytössä on valtavia eroja. Suurista annoksista tavanomaista askorbiinihappoa seuraakin useasti vain vatsan limakalvojen ärtymistä ja ripulia.

Liposomimuotoisessa C-vitamiinivalmisteessa vitamiinimolekyylit kapseloidaan suojaaviin liposomeihin. Liposomit suojaavat C-vitamiinia ruoansulatuskanavassa. Liposomit kuljettavat C-vitamiinin verenkierron kautta suoraan soluihin, joten imeytyvyys on erittäin tehokasta eikä ärsytä vatsaa. Tavalliseen C-vitamiiniin verrattuna liposomaalinen jauhemuoto imeytyy jopa 20 kertaa paremmin elimistöön.

liposomaalinen C-vitamiini kapseli

Mitä liposomit ovat?

Liposomit ovat fosfolipidikalvosta koostuvia partikkeleita, jotka imitoivat rakenteeltaan elimistön soluja. Samankaltaisen rakenteen ansiosta liposomit pääsevät kulkeutumaan solun sisälle. Liposomien ainutlaatuisen rakenteen vuoksi erilaiset molekyylit pysyvät niiden suojassa ja eivät tuhoudu ruoansulatuskanavassa. 

Lääketeollisuus on hyödyntänyt liposomeja jo pitkään. Liposomien avulla vaikuttavat aineet pääsevät solun sisälle tehokkaammin ja kykenevät vaikuttamaan potilaiden terveyteen nopeammin. 

Liposomituotteiden eroja – nestemäinen vai jauhe?

Tähän saakka tutuin liposomituotteiden muoto lienee nestemäiset liposomivalmisteet. Nestemäisellä muodolla on kuitenkin tiettyjä rajoituksia. Säilyvyys on usein heikko ja tuote tulee säilyttää avaamisen jälkeen jääkaapissa. Myös makuseikat saattavat häiritä. Nestemäinen muoto voidaan pakaste- tai suihkukuivata, jotta siitä saadaan jauhetta. Tämä on kuitenkin yksi jalostusprosessi lisää muiden tuotantovaiheiden päälle ja vaikka säilyvyyttä saadaan näin pidennettyä, useat nestemäisen muodon valmistukseen liittyvistä ongelmista kuten kova paine, lämpö ja tuotannossa käytetyt kemikaalit, ovat edelleen olemassa.

Uudella LipocellTech™-menetelmällä liposomit pystytään tuottamaan jauhemuotoon ja kapseloimaan. Valmistuksen aikana käytetä lainkaan lämpöä, painetta, kemikaaleja tai lisäaineita. Lopputuote on puhdas ja erittäin vakaa liposomaalinen muoto. 

liposomaaliset ravintolisät

Tuoteuutuuksia PURin valikoimassa

Uusiin Vitamunda LipocellTech™ liposomivalmisteisiin kuuluu seuraavat terveyttä tukevat tehotuotteet:

Liposomal C-vitamin

C-vitamiini on mukana monissa biologisissa prosesseissa kehossamme. C-vitamiinin antioksidanttinen toiminta on tärkeää muun muassa terveiden solujen ja kudosten ylläpitämiseksi sekä immuunijärjestelmän tukemiseksi. C-vitamiinilla on myös positiivinen vaikutus sydämeen ja verisuoniin, luihin ja niveliin. 

Liposomal Magnesium

Magnesium on mineraali, jota tarvitaan muun muassa hermoimpulssien eteenpäin viemiseksi ja lihasten moitteettomaan toimintaan. Se edistää myös energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa sekä luiden ja lihasten muodostumista. Magnesium voi myös osaltaan edistää tehokasta oppimista, keskittymistä ja muistitoimintoja.

Liposomal D3 K2 Magnesium

D3-vitamiini auttaa säännönmukaisesti kalsiumia imeytymään kehoon ruoasta ja samalla normalisoi veren kalsiumpitoisuutta. Se auttaa myös solujen uusiutumisprosessia ja tukee kehon immuunijärjestelmää. K2-vitamiini puolestaan varmistaa, että kalsium pääsee luihin. Tätä prosessia vahvistaa magnesiumin läsnäolo, joka tukee luiden kasvua pitämällä ne samalla vahvoina, hampaiden lisäksi. D3- ja K2-vitamiinien yhdistelmä magnesiumin kanssa lisää kalsiumin saantia luissa, edistää normaalia energianhallintaa ja vaikuttaa positiivisesti hermoston toimintaan.

Liposomal Glutathion

Glutationi on kehon tuottama tripeptidi, kehon tärkein aminohappo ja tehokas antioksidantti. Glutationia on pelkistyneessä ja hapettuneessa muodossa, mutta vain sen pelkistetty muoto on bioaktiivinen. Liposomaalisen glutationi-muodon on todistettu toimivan tehokkaasti pelkistetyn glutationi-muodon toimittamisessa suoraan verenkiertoon. Liposomit varmistavat, että glutationi ei vahingoitu ja se saavuttaa verenkierron nopeasti.