Katja Misikangas: Kellistä kaamos kuusenkerkällä!

19.10.2016 | PUR toimitus

kuusenkerkka-superfood-1Flunssaa pukkaa ja päivät lyhenevät. Väsymys painaa. Mikä avuksi? No tietenkin kuusenkerkkä!

Kuusenkerkät ovat kuusen vaaleanvihreitä versoja eli vuosikasvaimia, joissa on valtavasti C- ja A-vitamiinia, hivenaineita ja antioksidantteja eli todellista ruostesuojaa kehollesi. Kuusenkerkkä sisältää antibakteerisia eteerisiä öljyjä, jotka vähentävä kehon tulehdustilaa ja edistävät hien ja sapen eritystä ja auttavat irrottamaan limaa. Kuusenkerkkiä onkin perinteisesti käytetty hoitamaan kihtiä, reumaa, keripukkia, sappivaivoja, liikahappoisuutta sekä muita vatsavaivoja. Kuusenkerkkä on vitamiinipommi ja siksi erinomainen apu väsymykseen ja flunssan kellistämiseen ja ennaltaehkäisyyn.

kuusenkerkka-arctic-warriors-fiilis-1

Piristää kuin patikkaretki

Kuusenkerkkiä voi nauttia sellaisenaan tai hauduttaa teeksi tai raikkaaksi juomaksi. Voit heittää kuusenkerkkää myös smoothien, maustamattoman jogurtin ja puuron sekaan. Jauhettu kuusenkerkkä toimii myös mausteena.

Parhaimmillaan kuusenkerkkä on tuoreena, mutta sitä voi säilöä pakastamalla tai upottamalla kerkät hunajaan.

Kuusenkerkkäsiirappia on perinteisesti käytetty yskänlääkkeenä. Kuusenkerkkä ja hunaja, joissa molemmissa on luonnon antibioottisia vaikutuksia, on erinomainen yhdistelmä lasten korvatulehdusten hoidossa.

Mikäli käytät haudutat kuusenkerkästä teetä, älä käytä kiehuvaa vaan noin 70-80 asteista vettä, jotta kuusenkerkän arvokkaat vaikuttavat aineet säilyvät.

kuusenkerkka-arctic-warriors

Kuusenkerkät ovat parhaimmillaan alkukesästä, yleensä ennen juhannusta, ennen kuin neulaset muuttuvat tummemmiksi ja kovemmiksi. Jos kuusenkerkkävarastosi ammottaa tyhjyyttään, kokeile uutuustuotettamme Kerkkää, pakastekuivattua kuusenkerkkäjauhetta. Jo pelkkä tuoksu piristää kuin patikkaretki! Kerkkä -kuusenkerkkäjauhetta on saatavilla PUR Hyvinvointikaupoista Helsingissä Kampissa ja Hakaniemessä.

Kirjoittaja on Arctic Warriors Oy:n tuotepäällikkö, paljasjalkainen lappilainen, joka on imenyt yrttitietouden äidinmaidossa. Katjan intohimona on välittää sukunsa perinnetietoa ja tutkittua tietoa kasvien ihmiselle hyvää tekevistä vaikutuksista.