Jopa neljä viidestä saa liian vähän magnesiumia

21.6.2017 | PUR toimitus

Asiantuntijoiden mukaan jopa 75 % länsimaalaisista ihmisistä saa liian vähän magnesiumia, joka on elimistössämme yli 300 entsyymireaktioon osallistuva mineraali. Magnesiumilla on keskeinen rooli muun muassa energia-aineenvaihdunnassa, luuston ja hampaiden rakennusaineena, lihasten ja verisuonten toimintakyvyn ylläpitäjänä sekä kuukautiskipujen, lihaskramppien ja suonenvetojen ennaltaehkäisijänä. Lisäksi elimistö käyttää magnesiumia stressihormoni kortisolin poistamiseen. Liian vähäinen magnesiumin saanti voi siis heikentää kortisolin poistumista kehosta. Koska magnesiumin on niin monessa mukana, voi sen puutekin aiheuttaa monia terveydellisiä ongelmia.

Yhdysvalloissa magnesiumin virallinen saantisuositus on 420 milligrammaa vuorokaudessa. Suomessa vastaavat suositukset ovat naisille 280 milligrammaa vuorokaudessa ja miehille 350. Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat ruuasta magnesiumia keskimäärin noin 370 milligrammaa päivässä, mikä siis teoriassa ylittää virallisen saantisuosituksen. Käytännössä magnesiumin tarve voi kuitenkin olla virallisia saantisuosituksia suurempi. Siksi riittävän magnesiumin nauttimisen lisäksi on hyvä tiedostaa, mitkä asiat voivat lisätä magnesiumin tarvetta. Näistä yleisimpiä ovat stressi, yksipuolinen ja pitkälle jalostettuja ruoka-aineita sisältävä ruokavalio, runsas alkoholin ja kofeiinin käyttö, ruuansulatuskanavan ja suoliston häiriöt sekä kovaa treenaavilla voimakas hikoilu.

Magnesiumin saaminen ruokavaliosta saantisuositusten mukaisen määrän verran voi olla käytännössä hyvinkin eri asia kuin se määrä, mikä syödystä magnesiumista imeytyy elimistön käytettäväksi. Magnesiumin ja kaikkien muidenkin ravinteiden imeytyminen on riippuvainen suoliston hyvinvoinnista. Siksi erityisesti niiden, joiden suolisto ei ole kunnossa kannattaa huolehtia riittävästä magnesiumin saannista. On myös hyvä huomioida, että stressi kuluttaa elimistön magnesiumvarastoja. Lisäksi stressi heikentää entisestään vatsan ja suoliston terveyttä sekä huonontaa unen laatua. Noin viidennes suomalaista sanoo nukkuvansa huonosti stressin takia. Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka monella heistä imeytyy riittävästi magnesiumia elimistön käytettäväksi.

Magnesiumin ravinnosta

Vaikka ei kärsikään magnesiumia puutoksesta, kannattaa sitä sisältäviä ruoka-aineita käyttää osana päivittäistä ruokavaliota. Ravinnosta magnesiumia saa muun muassa kaikista vihreistä kasviksista, pähkinöistä siemenistä, raakakaakaosta ja -suklaasta, täysjyväviljoista, tattarista, kvinoasta, äyriäisistä ja wakame-merilevästä. Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että ravinnon sisältämät magnesiumin määrät ovat melko pieniä. Vaikka vihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa, on periaatteessa runsaasti magnesiumia, mutta syödään sitä yleensä grammamääräisesti paljon vähemmän kuin esimerkiksi täysjyväviljoja. Esimerkiksi 10 grammaa pellavansiemeniä sisältää 39 milligrammaa magnesiumia (muistathan rouhia siemenet ennen käyttöä, jotta ravinteet imeytyvät). Vastaavasti kourallisessa manteleita eli noin 30 grammassa on 75 milligrammaa magnesiumia. Sataprosenttista ruista sisältävässä ruisleipäpalassa magnesiumia on noin 25 milligrammaa. Siksi kannattaa ottaa ravinnosta se, mikä on arjessa ja esimerkiksi pähkinäallergioiden rajoissa mahdollista ja käyttää magnesiumia ravintolisänä sen verran, että elimistö saa kaiken tarvitsemansa.

Magnesiumia ravintolisistä

Ravintolisänä nautittu magnesium on parasta ottaa ilta-aikaan, sillä sen vaikutus on lievästi rentouttava. Silloin se myös samalla ehkäisee mahdollisia suonenvetoja tai levottomia jalkoja. Monia askarruttaa kysymys, että mikä sitten on paras ja toimivin magnesiumvalmiste? Kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä magnesiumin tarpeen ja imeytymisen yksilölliset erot voivat olla todella suuria. Jos kuitenkin joku vastaus on annettava, niin esimerkiksi magnesiumsitraatti ja Food-Grown® Magnesium voivat olla monille hyviä vaihtoehtoja magnesiumin imeytymisen kannalta. Muistathan, että magnesiumin riittävän imeytymisen varmistaa myös muiden vitamiinien ja hivenaineiden riittävästi saanti, kuten esimerkiksi B6- ja D-vitamiinin sekä seleenin.

Mikäli kärsit lihaskivuista, levottomista jaloista, suonenvedoista tai lihaskrampista, niin paikallisesti käytettävä magnesiumsuihke tai voide voi myös olla hyvä vaihtoehto. Lisäksi tuote sopii erinomaisesti käytettäväksi esimerkiksi reisien lihaksiin raskaiden treenien jälkeen.

Lähde:
http://www.wildnutrition.com/our-blog/magnesium-are-you-getting-enough/