Foodinin tehojuomat kiireiseen arkeen – Jaakko Halmetoja

2.9.2021 | Vieraskynä

Foodin on tuonut markkinoille kolme ainutlaatuista jauhesekoitusta eri vuorokaudenaikojen tarpeisiin. Uniikit, monipuolisia raaka-aineita sisältävät Aamu, Virta ja Ilta -jauhesekoitukset ovat erinomainen lisä tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Veden sekaan sekoitettavat jauheet ovat helppoja ja yksinkertaisia käyttää.

Foodin AAMU juomajauhe

Foodin Aamu jauhesekoitus sisältää 10 tarkoin valittua raaka-ainetta täyden kympin aamustarttiin. Yöunien ja 6–8 tunnin paaston jälkeen suurin osa ihmisistä starttaa päivänsä aamupalalla. On kuitenkin kiehtovaa pilkkoa englanninkielen aamupalaa kuvaavaa sana osiin: ‘break-fast’ – lopeta paasto. Ennen ruokailua, kahvia tai teetä – olisi tärkeää nesteyttää paastonnutta elimistöä yksinkertaisesti juomalla riittävästi vettä. Foodinin Aamu -mikstuuran taustalla onkin idea helposti aamun ensimmäiseen vesilasilliseen sekoitettavasta ravinnejauhesekoituksta. Sekoituksesta, jolla voi samalla tukea energia-aineenvaihduntaa, nesteytystä, suoliston toimintaa ja keskittymiskykyä.

Energinen aamunavaus alkaa sopivalla nesteytyksellä, jonka tukemiseen sekoitus sisältää keskeisiä elektrolyyttejä (natrium, kalium, magnesium). Elektrolyyttien nesteytystä tukevien ominaisuuksien lisäksi Aamu sisältää L-glutamiinia, joka toimii suoliston epiteelisolukon rakennusaineena, Bacillus Coagulans tukee suolistobakteereiden monimuotoisuutta ja toimintaa. L-tyrosiini puolestaan ylläpitää valppautta ja keskittymistä tukemalla mm. dopamiinin tuotantoa, C-vitamiini, OptiMSM ja vehnänorasmehujauhe tukevat energia-aineenvaihduntaa. Jauhe on helposti veteen sekoittuva ja sitruunamehujauhe taittaa alleen voimakkaamman makuiset aromit.

Heti heräämisen jälkeen kortisolitasot ovat luontaisesti korkeimmillaan. Usein tämä luontainen hormonaalinen tuki ei kuitenkaan riitä, vaan vähäiseksi jääneitä yöunia kompensoidaan stimulanteilla. Foodin Aamu -sekoituksen taustaideana oli kehittää jauhesekoitus, joka tukee heti aamusta elimistön keskeisimpiä järjestelmiä tarjoten energiaa ilman stimulantteja.

Foodin Aamu juomajauheen ainesosat: Sitruunamehujauhe, vehnänorasmehujauhe, L-glutamiini, OptiMSM, natriumaskorbaatti, L-tyrosiini, magnesiummalaatti, merisuola, kaliumglukonaatti, Bacillus Coagulans-maitohappobakteeri

foodin aamu ja ilta juomat

Foodin VIRTA juomajauhe

Foodin Virta jauhesekoitus on tarkoin valikoitu yhdistelmä energisoivia raaka-aineita. Jauheen keskeisimmät vaikuttavat yhdisteet ovat metyyliksantiineja (kofeiini, teobromiini, teofylliini). Nämä ainesosat stimuloivat tasapainoisesti kehon keskeisiä järjestelmiä (kofeiini: jaksaminen, vireystila, kognitio, mieliala, keskushermosto), (teofylliini: hengityselimistö, keuhkoputkien laajentuminen), (teobromiini: sydän- sekä verenkiertoelimistö, kognitio).

Lisäksi joukossa on punajuurimehujauhetta, joka linkittyy klassisesti verenkiertoelimistön toiminnan tehostamiseen, tukemalla mm. typpioksidin tuotantoa. Typpioksidin avulla keho edistää verenvirtausta lihaksiin ja aivoihin. Cordyceps (kiinanloisikka) liitetään mm. hapenottokyvyn (VO2max) kohoamiseen sekä yleisen energisyyden lisäämiseen. Sekoituksen kofeiini ja teobromiini ovat peräisin Chocamine -kaakaouutteesta, teofylliini yerba mate -uutteesta. Yerba maté (mate) on matepuun lehdistä ja nuorista oksista hauduttamalla valmistettu juoma. Se ei ole varsinaisesti teelaji, mutta sitä käytetään hyvin samalla tavalla kuin teetä. Perinteisesti matea on käytetty voimaannuttavana juomana Etelä-Amerikan alkuperäisintiaanien keskuudessa.

Tyypillisiin kofeiinipohjaisiin piristeisiin verrattuna Virta huomattavasti on tasapainoisempi kombinaatio (kofeiinia maltillinen määrä; 1 tl Virta-jauhetta (2.5 g) = 35 mg kofeiinia (vrt. suodatinkahvissa: 180 mg (2.4 dl)). Kofeiinin rinnalla teobromiini ja teofylliini luovat energisoivaa vaikutusta keskushermoston lisäksi hengitys- sekä sydän- ja verenkiertoelimistössä. Piristävien yhdisteiden lisäksi sekoituksen joukossa on tasapainottamassa L-teaniinia.

Pitkiin palaveripäiviin ja opiskelusessioihin sopiva Virta on tasapainoisesti ja laaja-alaisesti elimistön järjestelmiä stimuloiva – ennen kaikkea energisoiva kokonaisuus raaka-aineita, jotka tukevat jaksamista. Jauhe on helposti veteen sekoittuva ja sitruunamehujauhe taittaa alleen voimakkaamman makuiset aromit. Käytä aamupäivällä tai alkuiltapäivän aikana. Soveltuu mainiosti tukemaan tietotyötä tai tehostamaan fyysistä harjoitusta.

Foodin Virta juomajauheen ainesosat: Punajuurimehujauhe, paahdettu yerba mate, sitruunamehujauhe, Chocamine Plus (teobromiini + kofeiini) -kaakaouutejauhe, cordyceps-uutejauhe, L-teaniini, merisuola

foodin juomajauheet

Foodin ILTA juomajauhe

Foodin Ilta jauhesekoituksen suunnittelun inspiraatio on ammennettu legendaarisen Nukkumatin unihiekasta. Millainen olisi ravinteiden “unihiekka”, jota illalla vesilasin pohjalle ripottelemalla alkaisi silmiä väsyttää vartin kuluttua – ja voisi nukkua sikeästi, kuin Prinsessa Ruusunen konsanaan? Markkinoilla on paljon energisoivia ja stimuloivia tuotteita, päivän päätteeksi kierroksia lempeästi rauhoittavia työkaluja taasen vähemmän.

Sekoituksen raaka-aineista magnesium sekä B6-vitamiini edistävät hermoston normaalia toimintaa, aswagandhauutejauhe taas tukee nukahtamista, optimaalista rentoutumista ja auttaa palautumaan stressaavista tilanteista. Kamomillauutejauhe ja sitruunamelissauute tukevat rentoutumista. Ilta sisältää “unihormoni” melatoniinin esiasteena toimivaa L-tryptofaania sekä melatoniinin muodostumiseen osallistuvaa B6-vitamiinia. Rauhoittavista ja rentouttavista ravinteista joukkoon on valikoitu tauriini ja L-teaniini, magnesiumin eri muodoista sekoitukseen päätyi vatsaystävällinen biglysinaatti, joka ei energisoi samaan tapaan kuin esim. magnesiummalaatti osalla ihmisistä tekee. Klassisista kasveista kamomilla, sitruunamelissa ja aswagandha ovat kaikki perinteisiä rentoutumiseen ja uneen linkitettyjä kasveja. Aswagandhan latinankielinen nimi, W. somnifera kääntyy latinasta suoraan “unta käynnistävä / unta puoleensa vetävä”. Juoman sininen väri syntyy fykosyaniini-nimisestä pigmentistä. Fykosyaniini on voimakkaana antioksidanttina toimiva yhdiste, joka on eristetty spirulinasta. Jauhe on helposti veteen sekoittuva ja sitruunamehujauhe taittaa alleen voimakkaamman makuiset aromit.

Viime vuosien varrella on noussut enenevissä määrin pintaan ihmisten kaipuu kokonaisvaltaisempaan “illan viimeiseen shottiin”, joka tuudittaisi kehon uudistuvaan ja palautuvaan tilaan sekä toisaalta mahdollistaisi päivän aikana läpikäytyjen kokemusten lempeän prosessoinnin yön aikana. Ilta on sekoitus, jossa tiivistyy kymmenen tarkoin valikoitua raaka-ainetta rentouttamaan illan viimeisiä hetkiä ja tukemaan tasapuolisesti unen eri vaiheita.

Foodin Ilta juomajauheen ainesosat: Sitruunamehujauhe, tauriini, L-tryptofaani, magnesiumbisglysinaatti, sitruunamelissa, kamomilla, L-teaniini, ashwagandhauute, fykosyaniini, B6-vitamiini

jaakko halmetoja foodin

Artikkelin on kirjoittanut asiantuntija Jaakko Halmetoja.

Jaakko Halmetoja on hyvinvointi- ja ravintoasiantuntija sekä tietokirjailija, joka tunnetaan superruoka- ja biohakkerointi-ilmiöiden pioneerina sekä kotimaisten villiruokien popularisoijana. Halmetoja on toiminut neuvonantajana useille sekä suomalaisille että kansainvälisille terveysalan kasvuyrityksille ja työskentelee tällä hetkellä kehitysjohtajana Foodin -brändin taustalla.