Jaana Kolehmainen: Eläinten kesäinen ensiapu

27.5.2016 | PUR toimitus

eläinten kesä ensiapuEläinten ensiapupakkaus on syytä tehdä valmiiksi jo heti kesän kynnyksellä, jotta se on nopeasti käytettävissä hädän tullen. Ensiapupakkausta kootessasi voit samalla opastaa perheen muut jäsenet siinä olevien kotihoitotuotteiden käyttöön.

Ampiaiset, lasinsirut, putoamiset, käärmeet ja muut ei-toivotut tapahtumat voivat kohdata eläinystäviämme ulkoiluhetkien aikana niin kaupungissa kuin metsäretkillä. Näiden tapahtumien varalta taskussa on aina hyvä olla nestemäisenä homeopaattisia ensiapuaineita mahdollisimman nopean hoidon aloittamiseksi.

Hyttysten ja ampiaisten ensimmäiset pistot saavat aikaan voimakkaimmat reaktiot. Koska pistokohtana koirilla on useimmiten pään alue, voivat hengitystiet ja silmät turvota lyhyessä ajassa todella voimakkaasti. Tukalaa oloa ei helpota siihen mahdollisesti liittyvä sietämätön kutina. Polttiaiset puolestaan käyvät pääasiallisesti vatsanalusen, nivusten ja kainaloiden kimppuun, aiheuttaen polttavaa kuumotusta ja kirvelyä. Osaatko auttaa eläintäsi hädän tullen? Onko kyypakkaus ainoa mukanasi oleva ensiapu?

Lasiin, teräviin pullonkorkkeihin tai simpukankuoriin ja nauloihin astumiset voivat tehdä todella pahaa jälkeä. Koirat ovat yhtä suojattomia rantavesissä telmiessään kuin pienet lapset; vedessä tullut haava ei välttämättä heti tunnu ja polkuanturan uumeniin kertynyt hiekka on hankalaa puhdistaa. Pahimillaan viilto voi tulla jänteiden alueelle ja leikkaushoito on välttämätön. Vesi vanhin voitehista toimii, mutta likaisen haavan puhdistukseen on syytä käyttää muutakin tulehdustilojen ehkäisemiseksi. Isommat haavat on aina käytävä näyttämässä eläinlääkärille mahdollisimman pian, jotta ne paranemisen nopeuttamiseksi voidaan tarvittaessa tikata. Aloe, kehäkukka, mäkikuisma, piharatamo, laventeli, jne. ovat oiva lisä ensiapukaappiisi niin pienissä kuin suuremmissakin nirhaumissa.

eläinten kesäinen ensiapu

Hotspotit ja furunkuloosi kuuluvat kosteaan kesään – olipa kosteus peräisin uimisesta tai sateen kastelemista ulkoilumaastoista. Hyvä immuunipuolustus ja yleiskunto auttavat osaltaan niin ennaltaehkäisyssä kuin toipumisessa, mutta ihottuman iskiessä ovat muutkin konstit tarpeen. Raa’an omenaviinietikan (esim. Bragg) ja eteerisen laventelin tulisi löytyä jokaisen kesäisistä iho-oireista kärsivän omistajan kaapista.  

Lämpöhalvauksen vaaroista on autolla liikkujia jo ehditty muistutella eri kanavissa. Peltilaatikossa lämpötila kasvaa tukalaksi todella nopeasti jopa pilvipoutaisessa säässä vaikka ikkunat kuinka olisivat raollaan. Ei siis jätetä kesällä koiria autoon edes ulkolämpötilaiseen parkkihalliin! Lämpöhalvauksen myötä koira menee levottomaksi, hengitystiheys kasvaa, kuolaaminen lisääntyy, lopulta koira menee apaattiseksi ja tajuttomaksi. Autossa on aina oltava vettä ja pyyhe mukana, jotta voit tarvittaessa paitsi juottaa myös viilentää koirasi oloa – tai auttaa toista pulassa olevaa! Velvollisuuteemme on siis puuttua asiaan myös jos jonkun toisen koira on pinteessä! Lämpöhalvauksesta kärsivää koiraa on viilennettävä vähän kerrassaan kunnes sen hengitys tasaantuu ja katse normalisoituu. Harva tulee ajatelleeksi, että lämpöhalvaus voi vaania myös ulkoillessa. Lämpimien ilmojen tullen pidemmät lenkit on parempi tehdä aamun tai illan viileydessä –silloinkin elektrolyyttejä sisältävää vesipulloa mukanaan kantaen.

Kaikkiin näihin ja moneen muuhun pikku-haveriin voit varautua ennalta. Nautitaan kesästä hyvillä mielin, täysin käpälin!

Jaana Kolehmaisen luento “Lemmikki ja kesäkauden sietämätön ihanuus” 31.5.2016 klo 18.30 – 19.30 PUR Hyvinvointikaupalla.  Illan luennolla käymme läpi niin homeopaattisia kuin muita kotikonsteja, joilla autat eläintäsi nopeasti ja tehokkaasti silloin kun siihen on tarvetta!

Tapahtuma on maksuton. Käy kurkkaamassa myös tapahtuman Facebook-sivu!

Jaana Kolehmainen / Vital Vision Oy
jaana@vitalvision.fi
040 743 4718
www.vitalvision.fi