Tommi Asikainen: Ayurveda-aamutoimet
24.8.2015 | PUR toimitus
1. Herääminen. Herätys olisi hyvä tapahtua juuri ennen auringonnousua, juuri ennen Kapha-ajan (n. klo 6:00-10:00) alkamista. Tällä on iso vaikutus biologisten rytmiemme ja hormonijärjestelmämme normalisoimisessa.
2. Sisäinen puhdistautuminen. Ruuansulatuksen tulisi toimia niin, että vatsa toimii hyvin aamuisin. Pienen ulkoilman hengittelyn jälkeen on aika käydä vessassa ja tyhjentää itsensä mahdollisimman hyvin. Aasiasta tunnettua kyykkyasentoa suositellaan myös Ayurvedisesti, joka on kehollemme luonnollisempi asento. Jos vatsa ei toimi aamuisin hyvin tai esiintyy ummetusta, niin illalla voi ottaa Triphalaa (Flow Ayurveda – Digest Clean), kolme-neljä yrttikuulaa lämpimän veden kanssa, juuri ennen nukkumaanmenoa. Vessassa käynnin yhteydessä suositellaan myös kielen raaputtamista (ennen syömistä ja juomista) ja suun/hampaiden puhdistusta. Kielen päälle saattaa kertyä valkoista katetta, joka koostuu erilaisista toksiineista ja ruuansulatuksessa sulamattomista kuona-aineista. Tämä oire on siis seurausta heikosta Agnista, eli heikosta ruuansulatuksen “tulesta”, johon on syytä kiinnittää huomiota siis siinä tapauksessa, että kieleen muodostuu usein/paljon tätä katetta. Parempi raaputtaa tämä kate pois nieleksimättä sitä ja samalla makunystyrät tulevat herätellyiksi ja aktivoiduiksi.
3. Nesteytys, ruuansulatuksen ja elimistön aktivointi. Ayurvedan mukaisesti päivän ensimmäinen juoma tai ruoka määrittää paljon päivän olotilaa. Päivä kannattaa aloittaa juomalla reilusti hyvää ja laadukasta vettä. Veteen voi sekoittaa hieman tuorepuristettua sitruunamehua ja vesi voi olla lämmintä, varsinkin Vata- ja Kapha-tyypeille. Tämä virkistää, avaa silmiä ja käynnistää ruuansulatuselimistöä.
4. Kasvoja ja silmiä kannattaa huuhdella tai pestä hellästi viileällä/kylmällä vedellä. Vesi auttaa nesteyttämään ja puhdistamaan kasvoja, jotka joutuvat kovimmalle koetukselle päivän aikana, tämä tasapainottaa ja auttaa rauhoittamaan myös silmissä sijaitsevaa pittaa (tulta).
5. Kehon öljyäminen. Keho kannattaa hieroa joko omaa kehotyyppiään tasapainottavalla öljyllä kauttaaltaan, tai yleishyvällä seesaminsiemenöljyllä. Tämä parantaa ihon toimivuutta, rentouttaa lihaksia ja hermostoa ja tasapainottaa sekä maadoittaa olon. Seesamiöljyä voi tipauttaa myös muutaman tipan nenään ja korvaan. Koko kehon öljyämisen sijaan voi kokeilla pelkkien korvien öljyämistä ja hierontaa, ylhäältä alaspäin. Seesaminsiemenöljyn erikoisominaisuuksiin kuuluu voimakas vataa tasapainottava vaikutus. Vata kulkee hermostossa ja epätasapainoontuu helposti mm. stressistä, kylmästä, stimulanteista ja huonosta työasennostakin, aiheuttaen hermostoon kireyksiä, tukkoisuutta, kipuja ja levottomuutta. Seesaminsiemenöljy imeytyy tehokkaasti syvälle ja toimii paikallisesti tasapainottaen tätä hermostossa kulkevaa vataa.
6. Mielen hoito / Meditaatio. Öljyämisen jälkeen on hyvä istahtaa paikoilleen, rauhoittua ja rauhoittaa mielensä. 5-20min meditaatiolla voi olla uskomattoman hienoja vaikutuksia elämänlaatunsa parantamiseen ja mielensä kesyttämiseen. Meditaation sijaan erilaiset syvähengitysharjoitukset tai pranayama-hengitysharjoitukset ovat myös erittäin suositeltavia.
7. Suihku / peseytyminen. Viileä/kylmä suihku sopii parhaiten pittalle, lämmin/kuuma sekä vatalle, että kaphalle. Suihkussa on suositeltavaa käydä koko keho mahdollisimman hyvin läpi ja pestä viimeisetkin eilisen jäämät pois.
8. Jooga / kehon liikuttelu. Jokaiselle löytyy omat tärkeimmät jooga-asanat ja muut tavat liikutella keho hereille ja valmiuteen. Liikkumalla saadaan liikettä myös lymfaattiseen järjestelmäämme, joka poistaa kehoomme kertyneet epäpuhtaudet. Lymfaattisella järjestelmällä ei ole omaa pumppua vaan sen toiminta perustuu liikkeisiimme. Erilaisilla asanoilla on omanlaisensa vaikutukset sekä käyttökohteet. Yleisesti tiedetään, että joogan avulla kehosta voi harjoittaa venyvämmän, tasapainoisemman ja kehittää koordinaatiokykyänsä, mutta asanoista on moneksi! Asanoiden avulla on mahdollista mm. hieroa sisäelimiään, huoltaa ja aktivoida hormonijärjestelmäänsä ja parantaa myös ruuansulatustakin. Uusia liikkeitä tekemällä kehitämme myös kehomme sekä aivojemme toimivuutta.
9. Aamupala. Vata-tyypit tarvitsevat kaikkein runsaimman ja ravitsevimman aamupalan, pitta-tyypeille keskikokoinen ja ravitseva aamupala, kun taas kapha-tyypeille riittää usein sopiva nesteytys ja pieni purtava aamusta. Lisätietoja juuri sinulle sopivasta ruokavaliosta saat ottamalla selvää kehotyypistäsi ja tämänhetkisestä tilastasi, suositellusti yhdessä Ayurveda-konsulttisi tai lääkärisi kanssa.
Loistavaa päivää!