Hyvinvoinnin keulakasvot: Aino Mäkelä

27.9.2017 | PUR toimitus

Hyvinvoinnin keulakasvot -juttusarja jatkuu taas. Tällä kertaa keulakasvona esittäytyy hyvinvointivalmentaja ja -kirjailija Aino Mäkelä, joka parhaillaan opiskelee myös ravintoterapeutiksi. Ainolle hyvinvointi on elämäntapa ja jatkuva innostuksen lähde. Erityisen lähellä hänen sydäntään ovat liikunta, ravitsemus, herkuttelu ja muu elämästä nautiskelu sekä tietysti läheiset ihmiset. Nyt Aino kertoo lukijoillemme, mitkä ovat hänen viisi hyvinvoinnin suosikkiaan:

Olen aina lapsesta saakka ollut reipas ja kova menemään sekä tekemään asioita ja mitä vanhemmaksi tulin, sitä kunnianhimoisemmaksi kasvoin. Kunnianhimoisuuden haittapuolena aloin vaatimaan itseltäni paljon minkä vuoksi nostin aina vaan entistä enemmän kierroksia – kunnes tajusin, etten voi loputtomasti painaa kaasua. Nyt voin jo hyvällä omalla tunnolla sanoa, että elämästäni on karsiutunut turhat velvollisuudet ja jatkuva kiireen tuntu ja niiden sijaan olen antanut enemmän aikaa itselleni ja hetkessä elämiselle. Tietenkään en ole kadottanut uteliasta ja toimeliasta luonnettani, vaan olen tajunnut saavani niistäkin enemmän irti ottamalla enemmän rennosti. Liikuntaa ja ravitsemusta opiskeltuani olen tajunnut, että näiden kahden lisäksi rentouden tuoma vastapaino on elintärkeää jaksamiselleni ja hyvinvoinnilleni minkä lisäksi olenkin alkanut yhä enemmän jakamaan omia pieniä vinkkejä jolla arjen touhuilusta ja sen hedelmistä voi nauttia entistä enemmän!

1. Oma aika

Nykyisessä kulttuurissa ollaan totuttu siihen, että lähes kaikki on heti saatavilla. Tuntuu, että sen myötä myös “vain olemista” on alettu aliarvostamaan ja ihmisten on yhä vaikeampi olla tekemättä mitään. Minulle oma aika on tärkeä voimavara, jonka avulla pysyn hereillä siitä mitä minulle kuuluu ja miltä minusta tuntuu – mikä puolestaan auttaa minua olemaan läsnä kaikessa mitä teen. Pidän viikossa vähintään yhden treffi-illan itseni kanssa, jolloin en sovi muita menoja vaan keskityn itseeni tehden minulle miellyttäviä asioita. Joskus väritän värityskirjaa ja toisena päivänä saatan viettää koko päivän keittiössä!

2. Hengitysharjoitukset

Tutustuin vastikää Wim Hofiin ja hänen metodeihinsa, minkä seurauksena otin hengitysharjoitukset osaksi jokaista iltaani ja sanon vain yhden sanan: M-I-E-L-E-T-Ö-N-T-Ä ! On ihan uskomatonta kuinka omalla hengityksellään voi joko rentouttaa tai energisoida kehoaan niin, että saa päivästään kaiken mahdollisen irti – ja kuinka sänkyyn kömpiessään uni tulee kuin taikaiskusta.

3. (Avanto)uinti 

Olen kehotyypiltäni tulinen pitta ja vesi on minulle ehdottomasti rakkain, rauhottavin elementti. Jo pelkästään veden ääressä oleminen rauhoittaa minua, mutta ehdottomasti parasta on uiminen – säästä riipumatta. Etenkin kylmässä vedessä uiminen rentouttaa ja palauttaa kehoa päivän rasituksesta, mikä on vaikuttanut positiivisesti unenlaatuuni sen hermostoa rauhoittavan vaikutuksen vuoksi. Jos en pääse uimaan, käyn kylmässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Tiedän, että se kuulostaa hullulta mutta suosittelen kokeilemaan!

4. Reishi

Reishi on yksi suurimmista rakkauksistani, sillä aikoinaan se auttoi erittäin tehokkaasti palauttamaan hormonitoimintani ennalleen. Nykyään sen rentouttava vaikutus auttaa nukahtamaan ja on syventänyt untani, minkä ansiosta aamulla herätessäni olen virkeä ja energinen. Stressaavina ajanjaksoina juon reishiä pitkin päivää mikä tasapainoittaa oloa ja parantaa keskityskykyä.

5. Pätkäpaasto

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä haluan kertoa teille pätkäpaastosta, joka on vaikuttanut elämääni suuresti! Toteutan pätkäpaastoa kuuden tai kahdeksan tunnin syömisikkunalla, jota vastapainottaa joko 16 tai 18 tunnin paasto. Se vaikuttaa tasoittaa insuliinia millä on huomattava vaikutus keskittymiskykyyni ja palautumiseeni – sekä myös arkeni hallintaan. Kiireinen arki helpottuu huomattavasti, kun päivän aikana ei tarvitse miettiä jatkuvasti syömistä vaan voi keskittyä muutamaan terveelliseen tasapainoisesti koostettuun ateriaan.