Hyvinvoinnin keulakasvot: Denis Vinokur

9.5.2017 | PUR toimitus

Hyvinvoinnin keulakasvot -juttusarja jatkuu taas. Tällä kertaa keulakasvona esittäytyy kiinalaisen lääketieteen asiantuntija ja tietokirjailija Denis Vinokur. Hän on pitänyt vastaanottoa Helsingissä jo yli 17 vuotta hoitaen ihmisiä pääasiassa akupunktion ja ravintosuositusten avulla. Denis on kirjoittanut kaksi kirjaa, Terveyden kiinalainen käsikirja ja Tuli, maa, vesi, jotka käsittelevät terveyttä ja hyvinvointia itsehoidon näkökulmasta. Nyt Denis kertoo lukijoillemme, mitkä ovat hänen omat hyvinvoinnin suosikkinsa.

Bulletproof-tee

Suurena teenystävänä nautiskelen monenlaista teetä päivittäin. Ensimmäisen kerran törmäsin bulletproof teehen pienessä Nepalin vuoristokylässä, jossa maustettu tee keitetään rasvaisessa jakinmaidossa. Jos jakinmaito ei maistu, voi tähän teehen lisätä mct-öljyä tai kirkastettua voita. Tällainen tee piristää sopivasti ja auttaa keskittymään. Yleensä valmistan bulletproof-teeni matcha-jauheesta, johon lisään mtc- öljyä ja mausteita, kuten esimerkiksi lakritsanjuurta, ja sekoitan ne tehosekoittimessa.

Taiji

Taiji, jota olen harrastanut 25 vuotta, on yhdistelmä liikettä ja meditaatiota. Jos mieli on allapäin, tuo taijin tekeminen suhteellisuudentajua ja keveän olon. Jos taas mieli on hyvä, on sitä aina ilo tehdä. Ilman taijia olisi moni pitkäjänteisyyttä vaativa asia elämässäni voinut jäädä tekemättä.

Kookosmanna ja taatelit

Hieno makuelämys syntyy laadukkaasta taatelista, jonka sisään laitan puolikkaan pekaanipähkinän ja puoli teelusikallista kookosmannaa. Lisäksi tämä herkku on lähestulkoon terveellinen. Makuyhdistelmä taittaa myös makeanhimon erinomaisesti. Yleensä sen taltuttamiseen riittää kaksi tällaista taatelia.

Chyawanprash

Tämä Intiasta kotoisin oleva lääkinnällinen yrttisekoitus tehdään hunajaan ja rasvaan. Makeanyrttistä hillomaista tahnaa voi syödä sellaisenaan, laittaa juomaan tai vaikka leivän päälle. Siinä on lukuisia ayurvedisessä lääketieteessä käytettäviä kasveja ja hedelmiä, ja sitä käytetäänkin monen vaivan hoidossa, etenkin kaikenlaisten vatsavaivojen. Ollessani 90-luvulla opintomatkalla Intiassa Rajastanin aavikon reunalla, ryhmässäni kiersi erilaisia vatsa- ja hengitystietauteja. Aina yhden sairastuttua, köpötteli pienestä majasta vanha mummo ja syötti Chyawanprashia asianosaiselle. Niin vaivat helpottuivat.

Kirja ja seinääntuijotus

Elämän laatuhetkien vastapainoksi on hyvä olla toisenlaisia laatuhetkiä. Romaanin kanssa matkustetaan toiseen maailmaan, enkä voisi kuvitellakaan nukahtavani lukematta paria sivua tarinaa. Viime aikoina Murakamin kirjat ovat liikauttaneet omalaatuisuudellaan. Ja välillä on parempi vain tuijotella seinää. Tyhjät hetket ilman haluja, tavoitteita tai oletuksia tuovat voimaa sinne, missä sitä tarvitaan.

 

Denis Vinokur luennoi terveellisestä ruokavaliosta sekä lääkinnällistä sienistä PUR Hyvinvointikauppa Hakaniemessä 17.5. klo 18 alkaen. Lisätiedot täältä.