Chyawanprash – Himalajan musta kulta
7.1.2016 | PUR toimitus
Chyawanprashasta tulee aina lapsuudenmuistot mieleen, kun joka talvi (kyllä vain Pohjois-Intiassa on talvi ja viime viikolla oli kylmempää kuin Helsingissä) isoäiti juoksi perässä lusikallisella chyawanprash-tahnaa. Kammosin ”himalajan mustaa kultaa” kuin ruttoa, koska se maistui liian karvaalta, pippuriselta ja jäi kitalakeen kiinni.
Chyawanprash on kuitenkin löytänyt meille uudelleen ayurvedan myötä ja täytyy myöntää, että nykyään jopa nautin sen mausta. Kuulun siihen ihmislajiin, jotka panostavat mieluummin monipuoliseen perusravintoon kuin ottavat vitamiineja purkista. Nostalgian lisäksi chyawanprash on kuitenkin erilainen, sillä hyvän maun lisäksi siinä on yhdistettynä 30 erilaista yrttiä, hedelmää ja maustetta hillomaiseksi tahnaksi.
Tarinan mukaan chyawanprash-tahna syntyi, kun tuhansia vuosia sitten Chawan-niminen rishi halusi pysyä ikuisesti nuorena ja saada jälkeläisiä. Hän kutsui koolle Intian parhaimpia ayurveda-asiantuntijoita ja he valmistivat prashan (erityisen ruoan), joka sisältää ayurvedan tärkeimpiä yrttejä, hedelmiä ja mausteita.
Chyawanprash-reseptejä on yhtä paljon kuin valmistajiakin, mutta kaikille yhteistä on amlakin, hunajan ja gheen käyttö. Tuore amla (Indian gooseberry) sisältää 20 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Amlan laadusta riipuen se sisältää 450mg-800mg/ 100 g C-vitamiinia. Koska amla on chyawanprashan pääraaka-aine jo teelusikallisesta saa hyvin C-vitamiinia.
Ayurveda Puran Chyawanprash
Ayurveda Puran Chyawanprashan koostumus on todella sileä ja tahna on löysempää kuin muiden valmistajien, mikä tekee siitä helposti lusikoitavan. Maku on hunajainen, jonka vuoksi purkki tyhjeni yllättävän nopeasti, kun koko perhe (mukaan lukien lapsemme) innostuimme syömään tätä iltaisin ennen nukkumaan menoa.

Intiassa Chyawanprashaa käytetään erityisesti talvella flunssan hoitoon ja immuniteetin vahvistamiseksi, mutta Suomessa sitä voi käyttää ympäri vuoden. Vaikka chyawanprash sopii kaikille kehotyypeille ja kaiken ikäisille, pitta-kehotyypin on hyvä pitää taukoa kuumimpina kesähelteillä.
Tarinan mukaan ei ole vaivaa, johon chyawanprash ei auttaisi. Yleisesti chyawanprahasaa käytetään irrottamaan limaa keuhkoista, flunssaan, yskään, ja erilaisiin suolistovaivoihin. Parhaimpien tulosten saamiseksi chyawanprashaa tulisi ottaa ihan sellaisenaan tyhjään vatsaan aamulla. Sen voi myös levittää leivän päälle tai sekoittaa teehen.
Vaikka rypyttömäksi en muuttuisi, flunssa on ainakin pysynyt loitolla koko tämän vuoden. Myös lapsella, joka yski lähes koko viime vuoden ja sai useamman korvatulehduksen, flunssa on pysynyt aisoissa (koputetaan puuta). Purkin pohja on jo näkyvissä, mutta haemme varmasti uuden ja tästä tulee meidän perheen yhteinen juttu.