Those Vegan Guys: älä astu vegaaniseen terveysansaan

31.1.2018 | PUR toimitus

Markkinoille on tullut paljon vegaanisia eineksiä, kuten erilaisia lihan korvikkeita, rahkoja, juustoja, pizzoja, lämpimässä säilyviä nakkeja jne. On hienoa, että vegaaninen elämäntapa ja tammikuinen vegaanihaaste kiinnostaa jo todella laajalti, mutta monessa uutuustuotteessa piilee “ansa.”

Vegaanista ruokavaliota halutaan usein kokeillä eettisten arvojen lisäksi sen terveellisyyden vuoksi. Prosessoidut vegaaniset ruuat eivät kuitenkaan ole terveystuotteita, päinvastoin. Vegaaniseen ruokavalioon siirryttäessä tai sitä testatessa, tulisi kiinnittää huomiota tuotteiden ainesosiin ja laatuun, samalla tavalla kuin sekasyöjänäkin, jotta ei huijaisi itseään.

Epäterveellisiä, heikkolaatuisia aineksia

Monissa valmisruuissa on käytetty runsain määrin heikkolaatuisia, epäterveellisiä raaka-aineita makua “parantamaan”. Esimerkkejä tällaisista ovat valkoiset viljat ja teollinen sokeri, puhumattakaan makeutus-, säilöntä- ja väriaineista. Näiden kaikkien aineiden yhteisvaikutuksista kehossa ei tiedä kukaan.

Vegaanisessa ”lihassa” puolestaan saattaa olla esimerkiksi selluloosaa eli puukuitua, joka on edullista, mutta saattaa aiheuttaa vatsanpuruja. Raskaasti prosessoidut kasvisrasvalevitteet, jotka sisältävät esimerkiksi rypsiöljyä, ovat haitallisia ja ”härskiinnyttävät” kehoamme. Jopa terveysvesiksi nimetyissä juomissa on väriaineita, kuten “patenttisinistä”, jonka käyttö on monissa maissa kielletty epäiltyjen terveyshaittojen vuoksi. Ei kuitenkaan Suomessa. Valitettavan moni vegaaninen suklaa sisältää lähes puolet massastaan sokeria, samoin kuin ei-vegaaniset kollegansa. Uskomme sokerin – ja erityisesti lisätyn sokerin – olevan muiden haittojensa lisäksi ravintoa syöpäsoluille, joten sitä olisi syytä välttää.

Älä ajaudu yksipuoliseen, heikkoravinteiseen ruokavalioon

Kun vegaani poistaa ruokavaliostaan lihan ja muut eläinperäiset tuotteet jatkuu ruokavalio monesti liian yksipuolisena ja iän myötä alkaa usein ilmentyä ongelmia.

Vaarana on, että kompastumme samoihin ongelmiin kuin sekasyöjätkin. Eläinkunnan tuotteet korvataan monesti liian suurilla määrillä vaikkapa soijarouhetta ja gluteenia – valkoista jauhoja sisältävien leipä-, pizza- ja leipomotuotteiden muodossa.

Vegaanieinekset ovat hyvä eläinperäisten ruokien vieroitusaine, mutta pitkäaikaisessa käytössä ne eivät ole lainkaan hyvä vaihtoehto, kuten eivät muutkaan einekset. Niiden antama hyötysuhde on huono ja raaka-aineet monesti liian yksipuolisia. Syömällä prosessoitua ruokaa kulutamme kehoamme turhaan ja vanhenemme nopeammin.

Suosimme ehdottomasti itse valmistettua, monipuolista vegaaniruokaa. Sen ei tarvitse olla vaikeaa tai aikaa vievää, kun löytää omat tapansa varmistaa ravintoaineiden riittävä saanti itselle sopivimmista ja maistuvimmista raaka-aineista ja noudattaa näiden hankinnassa tarkkoja laatukriteereitä. Sokerit sekä runsaasti yksinkertaisia eli ”tyhjiä” hiilihydraatteja sisältävät raaka-aineet, kuten viljat, riisit ja valkoiset jauhotuotteet suosittelemme jättämään pois, tai omassa tahdissa vähentämään minimiin.

Next step: raakaruoan lisääminen

Kun terveellisempi, puhdas vegaaniruoka alkaa tuntua omalta, seuraavaksi kannattaa miettiä, tarvitseeko ruokaa aina prosessoida, vai voisiko sitä sen sijaan syödä enemmän niin kuin luonto sen meille tarjoaa. Raakakokkailussa jossa ruokaa ei kuumenneta yli 42 asteen, ruuan ravinteet ja entsyymit säilyvät samoina kuin kuumentamattomassa ruuassa. Näin olo on kylläisempi helpommin ja voit syödä vähemmän ja harvemmin.

Vegaaninen ei ole automaattisesti yhtä kuin terveellinen

 

Vegaanius on yhdistetty paljon terveellisyyteen, mutta sitä se ei tosiaan aina ole. Niin monta kuin on ihmistä, on myös syitä olla vegaani. Yhdelle se on eläinten suojeleminen ja rakastaminen, toiselle ekologisuus, kolmannelle oma terveys ja joillekin, kuten meille, se on ne kaikki. Nämä edellä mainitut osat nivoutuvatkin yhteen, joten niitä ei kannattaisikaan erotella.

Eläinperäisten tuotteiden poistaminen lautasilta on kuitenkin mielestämme tärkein askel kohti terveellisempää elämää. Tämä valinta pelastaa miljoonia eläimiä ja pidentää myös omaa elinaikaamme. Vegaanius vähentää myös kasvihuonekaasujen määrää merkittävästi sekasyöjään verrattuna. Vaikka puhummekin eineksiä vastaan, myönnämme että käytämme niitä kiireisessä arjessa välillä myös itse. Vegaaniset einekset ovat kuitenkin nostattaneet Suomen kasvisruoka- ja vegaanibuumia, mistä ei voi olla kuin kiitollinen!

THOSE VEGAN GUYS -BLOGI JA INSTAGRAM: 

www.thoseveganguys.fi
instagram.com/thoseveganguysblog

Jutun kuvat: Peter Linden