Tee vappukombucha helposti kotona

17.4.2020 | PUR toimitus

Kokeile vappusiman sijaan vappukombuchaa kotona valmistettuna. Kombuchan suosio on kasvanut kovasti ja sitä näkeekin jo melkein jokaisen ruokakaupan hyllyillä. Sen valmistaminen kotona on erittäin helppoa ja hauskaa!

Vaikka kombucha muistuttaa maultaan hieman simaa, on pohjimmiltaan kyse kuitenkin hyvin erilaisesta juomasta. Kombucha on fermentoitua teetä, jossa sekä bakteerit että hiivat tuottavat sokeroidusta teestä valmista kombuchaa. Sima sen sijaan fermentoidaan perinteisesti hiivalla vedestä, sokerista ja sitruunamehusta. Kombucha on siitä erinomainen juoma, että sitä nauttimalla saadaan:

1) teen sisältämiä terveellisiä yhdisteitä
2) kombuchan sisältämiä suolistoystävällisiä bakteereja
3) bakteerikäymisen myötä muodostuvia orgaanisia happoja

Moni on todennut kombuchan olevan esimerkiksi oivallinen saunajuoma.

Kuinka aloittaa kombuchan valmistaminen kotona?

Kombuchan valmistaminen alkaa hankkimalla Scoby, eli kombucha-kasvusto. Scoby tulee sanoista Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Sen löytäminen on nykyään huomattavasti helpompaa kuin ennen internet-aikakautta, jolloin scobyt kulkivat naapurilta toiselle ja tietous kombuchasta suuremman väestön joukossa oli vähäisempää. Nykypäivänä paras tapa hankkia oma scoby on pyytää sellainen kombuchaa valmistavalta kaverilta tai ostaa scoby kombuchan kotivalmistamiseen erikoistuneelta yritykseltä.

Huolehdi, että scobyn mukana tulee riittävä määrä vahvaa starter-nestettä, eli vanhaa kombuchaa. Starter-nesteen määrä ja scobyn koko määrittävät sen, kuinka paljon kombuchaa voit niillä valmistaa ensimmäisellä kerralla. Laita aina vähintään 10% starter-nestettä valmistettavaan kombuchamäärään, eli esim. 3 litraan sokeroitua teetä laitetaan 3 dl starter-nestettä sekä scoby.

Kotivalmistamista varten suunnitellulla aloituspakkauksella, kuten esimerkiksi The Good Guysin Kombucha Starter Kitillä, pääset myös vaivattomasti alkuun.

Kombuchan valmistamisessa kestää tyypillisesti 7-10 päivää, mutta joskus se valmistuu nopeamminkin. Kombuchan valmistamiseen löydät helpot ja kattavat ohjeet The Good Guys Kombuchaopistosta

Rusinainen vappukombucha-resepti – Raisin’ them high!

1 litra maustamatonta kombuchaa
peukalon kokoinen pala inkivääriä viipaleina
4-8 rusinaa
ripaus fariinisokeria halutessasi

Lisää raaka-aineet pullotuksen jälkeen 1 litraan valmista kombuchaa. Huomaa, että rusinat, sokeri ja inkivääri antavat hiivoille lisää ravintoa ja suljetussa pullossa huoneenlämmössä ne voivat käydä hyvinkin aktiivisesti. Raota pullon korkkia kerran päivässä, jotta tiedät, milloin sopiva määrä kuplia on syntynyt ja siirrä sitten jääkaappiin. Nauti kylmänä!

Kirjoittaja: Krister, The Good Guys Kombucha