Näin saat luonnonkauniit hiukset

28.4.2017 | PUR toimitus

Hius on kuollutta keratiinia, joka ei tiedä millä se on pesty, mutta päänahkaa tietää. Kauniiden hiusten salaisuus onkin terve ja hyvinvoiva hiuspohja. Valitse siksi hiustenhoitotuotteita, jotka sisältävät hiuspohjaa hoitavia luonnollisia raaka-aineita ja ota hiustenhoitovinkkimme osaksi arkirutiinejasi.

Luonnonmukaiset shampoot, hoitoaineet ja muotoilutuotteet ovat yleistymässä niin kotikäytössä kuin parturi-kampaamoissa. Yleensä yksittäisten kosmetiikkatuotteiden, kuten vaikka ripsivärin tai huulipunan, vaihtaminen synteettisestä luonnonmukaiseen sujuu kaikilta sulavasti. Sen sijaan synteettisen shampoon vaihtaminen luonnonmukaiseen saattaa aiheuttaa päänvaivaa tai jopa tuottaa pettymyksen varsinkin niillä, jotka käyttävät sulfaatteja sisältäviä voimakkaasti peseviä hiustenhoitotuotteita. Joidenkin mielestä luonnonmukainen shampoo ei esimerkiksi pese yhtä hyvin kuin synteettinen. Siksi kokosimme vinkkejä, joiden avulla opit käyttämään oikein luonnonmukaisia hiustenhoitotuotteita ja hoitamaan hiuksesi kotioloissa terveeksi ja kauniiksi.
Muistathan, että mikäli olet allerginen jollekin luonnonmukaisen tuotteen sisältämälle raaka-aineelle, kannattaa kokeilla jonkun toisen sarjan tuotteita, joissa on käytetty eri raaka-aineita.

Hiustenpesu luonnonmukaisilla shampoilla


Luonnonmukaisissa shampoissa pesutensidit eli likaa irrottavat aineet ovat paljon miedompia kuin synteettisissä shampoissa. Ne valmistetaan kasviraaka-aineista, kuten esimerkiksi Less is Moren luomushampoissa kookosöljystä, sokerista ja aminohapoista. Luonnonmukaiset pesutensidit eivät myöskään vaahtoa samalla tavoin eikä yhtä paljon kuin synteettisissä shampoissa käytetyt tensidit. Vaahtoavuudella ei ole kuitenkaan tekemistä shampoon pesutehon kanssa, vaikka monet yhdistävätkin mielessään shampoon hieromisesta tulevan ison vaahtokasan ajatukseen hyvästä pesutehosta.
Jos olet pessyt vuosia hiuksesi pelkästään synteettisillä pesuaineilla, on hiuspohjasi todennäköisesti tottunut niiden sisältämiin voimakkaisiin pesutensideihin. Sen vuoksi saatat tarvita muutaman pesukerran tai pari viikkoa aikaa siihen, että päänahkasi toiminta tasapainottuu ja se tottuu luonnonmukaisten shampoiden miedompiin tensideihin. Tämän vuoksi monille ensimmäiset pesukerrat luonnonmukaisella shampoolla jättävät tunteen siitä, että hiukset ja päänahka eivät puhdistuneet pesussa kunnolla. Se on kuitenkin normaali hiuspohjan siirtymävaiheen ominaisuus ja menee itsestään ohi viimeistään muutamassa viikossa. Mikäli olet vasta suunnittelemassa synteettisen shampoon vaihtamista luonnonmukaiseen, muista että päänahkasi tarvitsee hetken aikaa tottuakseen uusiin aineisiin.

Tuplapesu tuo luonnonmukaisilla shampoilla parhaan pesutuloksen. Esipese hiuksesi ensin hieromalla pieni määrä shampoota (noin puolet siitä määrästä mitä yleensä käytät yhteen pesuun) ja huuhtele. Toista pesu sen jälkeen samalla määrällä pesuainetta kuin esipesussa. Tällä tavoin hiuksesi pysyvät puhtaina pidempään, mikä säästää shampoota ja pidentää hiustenpesuväliä. Jos tuplapesu ja siirtymäaikakaan eivät mielestäsi puhdista hiuksiasi tarpeeksi, kannattaa vaihtaa shampoo puhdistavampaan tuotteeseen, joka on tarkoitettu rasvoittuville hiuksille ja hiuspohjalle.

Luonnonmukainen hoitoaine hoitaa myös päänahkaa


Siirtyminen synteettisistä shampoista luonnonmukaisiin tuotteisiin voi aiheuttaa joidenkin päänahalle ”detox-oireita”. Käytännössä tämä tarkoittaa hiuspohjan ja hiusten puhdistumista sinne kertyneistä synteettisten aineiden jäämistä. Päänahan detox-oireita voivat olla esimerkiksi hiuspohjan kutina ja hilseily, minkä pitäisi mennä ohitse 2-6 viikossa. Mikäli oireet jatkuvat, kannattaa vaihtaa shampoo jonkun toisen sarjan luonnonmukaiseen tuotteeseen. Luonnonmukaiset hiustenhoitotuotteet sisältävät runsaat määrät raaka-aineita, jotka aktivoivat hiuspohjaa ja hiuksen kasvua. Mikäli hiuspohja ei ole tottunut aktivoiviin raaka-aineisiin, saattaa hiuspohjassa tuntua aluksi myös tämän vuoksi kutinaa tai se voi hetken aikaa hilseillä.
Luonnonmukaisten hiustenhoitotuotteiden valikoima kasvaa koko ajan. Markkinoilla on muun muassa tummille ja vaaleille hiuksille suunniteltuja kuivashampoita ja erilaisia päänahkaa hoitavia tuotteita. Myös monia luonnonmukaisia hiustenhoitoaineita voi käyttää päänahan naamiona. Levitä kerran viikossa luonnonmukaista hiustenhoitoainetta tai päänahan hoitoaineitta hiuspohjaan ja annan sen vaikuttaa 10-15 minuutin ajan. Huuhtele pois viileällä vedellä. Näin pidät hiusten kasvualustan hyvinvoivana ja päänahan ihon terveenä.

Lisäksi hiuspohjaa tulisi hoitaa päivittäin harjaamalla hiuksia luonnonharjalla päänahasta latvoihin. Nylon-piikkinen harja ei ole yhtä hellävarainen ja saattaa repiä hiuspohjaa. Luonnonharjalla harjaaminen pidentää tuplapesun tavoin hiustenpesuväliä ja lisäksi kuorii päänahkaa, levittää päänahan omaa rasvaa hiusta pitkin latvoihin ja tuuhentaa hiuksia.


Tukka tykkää luonnonmukaisista tuotteista


Siirtyminen synteettisistä luonnollisiin hiustenhoitotuotteisiin vaatii pieniä muutoksia hiustenpesu- ja hoitorutiineihin sekä monien päänahalta hetken totutteluajan. Siirtymisen hyötyinä ovat kehon kemikaalikuorman väheneminen, sillä luonnolliset hiustenhoitotuotteet eivät sisällä haitallisia kemiallisia aineita, kuten esimerkiksi mineraaliöljyjä eikä synteettisiä haju-, väri- ja säilöntäaineita. Niissä ei myöskään ole käytetty silikoneja, jotka muodostavat jokaisen yksittäisen hiuksen ympärille kalvon, mikä estää hiuksia saamasta kosteutta.

 

PURin hiustenhoitotuotevalikoimiin kuuluu mm. ammattikäyttöön suunnitellut Less is More (saatavuus ainoastaan Hämeentie 8 myymälästä) ja John Master Organics, kompakti mutta erittäin korkealaatuinen uutuus Tabitha James Kraan, huokea mutta toimiva Aubrey Organics sekä i+m hiustenhoitotuotteet.

Asiantuntijana: Sharon Forbes / Greenlips Beauty

Lähde: https://greenlipsbeauty.com/blog/luomushampoo-kokemuksia/