Miten optimoida hyvinvointia? Biohakkerin työkaluja

31.8.2020 | Laura Eskola

Mitä biohakkerointi on?

Kaikki ovat varmasti törmänneet termiin useasti aiemmin, mutta liian toistonkin uhalla aloitetaan ihan alusta, eli mitä biohakkeroinnilla tarkoitetaan. Biohakkerointi tarkoittaa terveyden, hyvinvoinnin ja suorituskyvyn optimointia, sekä tietoista itsensä kehittämistä. Apuna käytetään teknologiaa, tiedettä ja syvällistä ymmärrystä ihmisen fysiologiasta ja ravitsemuksesta. Tavoitteena on ymmärtää terveyttä kokonaisvaltaisesti.

Olennaisena osana biohakkerointiin kuuluu itsensä mittaaminen eri tavoin. Biohakkerit suhtautuvat kehoonsa kuin monimutkaiseen järjestelmään, jonka ymmärtämisellä ja sen pohjalta tehdyillä omakohtaisilla kokeiluilla voi kehittyä uudelle tasolle. Biohakkerit mittaavat esimerkiksi päivittäistä liikkumistaan, unenlaatuaan ja ravitsemustasoaan. Mittaustulosten avulla pyritään tekemään myönteisiä muutoksia elämään ja siten optimoimaan terveyttä.

Se mitä voidaan mitata, voidaan myös päivittää paremmaksi

Biohakkeroinnin ydinajatus on, että terveyden edistäminen on kannattavampaa ja pitkässä juoksussa edullisempaa, kuin sairauden hoitaminen. Ihminen toimii parhaimmillaan, kun koko keho on harmonisessa tasapainossa. Biohakkeroinnin avulla elintapoja päivitetään paremmaksi. Kyse on siis ennalta ehkäisevästä terveydenhoidosta, jonka taustalla on syvempi idea siitä, mitä hyvinvointi on.

Miten optimoida hyvinvointia? Biohakkerin työkaluja

Biohakkerin käsikirja on ikään kuin ihmisen manuaali pähkinänkuoressa. Se yhdistää teknologian, luonnon ja itsensä kehittämisen ennennäkemättömällä tavalla. Kirjassa käydään seikkaperäisesti läpi uni, ravinto, liikunta, työ ja mieli – se, miten nämä voidaan ymmärtää systeemeinä, kehollisina järjestelminä. Mitä siis tapahtuu unessa, mitä ruuansulatuselimistössä, miten ihmisen energia ja aineenvaihdunta toimivat esimerkiksi liikuntasuorituksen aikana. Biohakkerin käsikirjassa käydään läpi tutkituimmat menetelmät, miten näihin asioihin voidaan vaikuttaa.

527 sivua, satoja kuvia ja yli 1500+ lähdeviitettä takaavat, että jokainen sivu tiivistää ymmärrettävään ja helppolukuiseen muotoon tämän päivän ymmärryksen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Tämä kirja tulisi olla jokaisen hyvinvoinnista kiinnostuneen ihmisen kirjahyllyssä.

Lataa täältä ilmainen uniopas, jonka avulla pääset biohakkeroinnin makuun!

Stressi uhkaa suorituskykyä, terveyttä ja hyvinvointia

Biohakkerin stressikirja on käsikirjan jatko-osa, jossa pureudutaan erityisen tarkasti hermoston toimintaan. On tutkittu, että jopa 60–80 % lääkärikäynneistä liittyy jollain tavalla stressiin ja vain kolmisen prosenttia ihmisistä saa apua stressinhallintaan. Etenkin pitkään jatkunut stressi alentaa hyvinvointiamme hyvin laajalla spektrillä.

Stressi ei ole hyvää tai pahaa, se on ilmiö joka pystytään valjastamaan elimistön hyötykäyttöön. Stressistä ei tarvitse päästä eroon, mutta voit oppia käsittelemään sitä paremmin. Tämän kirjan avulla opit, mikä merkitys on ravinnolla, unella, mielenhallinnalla, organisointikyvyillä ja työtavoilla stressin hallinnassa.

Sinistä valoa suodattavat lasit optimoivat unenlaatuasi

Tiesitkö, että tietokoneen ruutu, kännykän näyttö ja esimerkiksi moderni led-valaistus tuottavat päivänvaloon verrattavaa sinistä valoa, joka estää tehokkaasti melatoniinin tuotannon? Ei siis ole ihme, jos illalla ei nukuta! Sininen valo on haitallista, jos haluat nukahtaa nopeasti, ylläpitää säännöllistä vuorokausirytmiä ja saada hyvälaatuista sekä palauttavaa unta tarpeeksi.

Jos kirkkaat valot tai laitteiden ruudut arjessa häiritsevät, biohakkerin iltalasit ovat pelastuksesi:

Ne estävät tehokkaasti sinistä valoa ja siten tukevat melatoniinin tuotantoa. Kun käytät laseja iltaisin puhelimen, tietokoneen tai television ruutua vahtiessasi, silmäsi saavat levätä, eikä näytön tuijottaminen tunnu raskaalta. Iltalasit suojaavat ylimääräiseltä valosaasteelta kaupunkiympäristöissä ja estävät UV-säteilyn 100 prosenttisesti, joten voit käyttää niitä myös aurinkoisella säällä vähentämään silmien rasitusta.

Punavalo nopeuttaa palautumista

Biohakkerin kohdepunavalo tuo puhtia päivääsi ja lisätehoa palautumiseen. Punavalo helpottaa lihaskipuja, vähentää tulehdusta ja nopeuttaa palautumista reissun päällä tai treenin jälkeen. Toimistossa valoa voi käyttää lisäämään energiaa ja työtehoa. Valo vaikuttaa myös ihon kuntoon; se nopeuttaa haavojen paranemista, lisää kollageenin tuotantoa, ja parantaa jopa aknea ja ihottumia.

Yksi punavalon tärkeimmistä vaikutusmekanismeista on sen aktivoiva vaikutus solujen energiantuotantoon.

Tässä lähi-infrapunavalaisimessa on kahta eri lediä: 660nm (punainen) ja 850nm (lähi-infrapuna). Nämä aallonpituudet ovat kirjallisuudessa tutkituimmat fysiologisten vaikutustensa osalta. Näkyvää punaista valoa säteilevät LED-lamput sopivat parhaiten pinnallisesti käytettynä, kun taas silmälle näkymätöntä lähi-infrapunavaloa säteilevät lamput vaikuttavat kudostasolla asti. Punavalolla ja lähi-infrapunavalolla on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia monenlaisien sairauksien hoidossa.