Hiljainen tulehdus – Kyteekö sinussa matala-asteinen tulehdus?

12.7.2018 | PUR toimitus

matala-asteinen tulehdus on ikävä vaiva, kuvassa hiljaisesta tulehduksesta kärsivä tyttö.

Matala-asteinen eli hiljainen tulehdus on noussut viime aikoina keskusteluissa aiempaa enemmän esiin ja se onkin yhä useammalle tuttu käsite.

Tämä elimistössä kytevä tulehdus on useiden tavallisten oireilujen ja monien elämäntapasairauksien sekä kroonisten tautien taustalla piilevä tekijä. Kyseessä ei ole sairaus vaan tila, jossa elimistö reagoi ärsytykseen erittämällä tulehdusvälittäjäaineita. Seurauksena saattaa olla oireiden kirjo, joita ei välttämättä osata yhdistää matala-asteiseen tulehdukseen, vaan niitä yritetään lievittää erilaisilla hoidoilla ja lääkkeillä, sen sijaan, että niitä hoitettaisiin luontaisilla ravintolisillä tai elämäntapamuutoksilla. Tulehduksen ollessa päällä luonnollinen vastustuskykymme heikentyy ja vaikuttaa siten koko terveyteemme. Myös esimerkiksi treenistä palautuminen ja fyysisen kunnon kehittyminen hidastuvat.

Kun tulehdus jatkuu vuosikausia, kehon toiminta häiriintyy: esimerkiksi verisuonten seinämät tukkeutuvat helpommin, tulehdus vahingoittaa DNA:ta ja lisää syöpäsolujen kasvua. Tulehdus edistää muun muassa sepelvaltimotaudin ja syöpien syntyä ja sen on todettu myös olevan yhteydessä muun muassa masennuksen, diabeteksen ja Alzheimerin taudin puhkeamiseen. Hiljainen tulehdus ja siihen liittyvä hapetusstressi ovatkin ikään kuin rikoskumppaneita, jotka on yhdistetty liki kaikkiin sairauksiin. Matala-asteinen tulehdus tunnetaan lääketieteessä nimellä inflammaatio ja näkyy oikeastaan vain CRP:ssä, sillä se ei välttämättä oireile ulospäin.

Matala-asteinen tulehdus ja sen aiheuttajat

Mikä matala-asteisen tulehduksen sitten aiheuttaa? Hitaasti edenneen inflammaation takana voi olla monia eri tekijöitä, joista usein löytyy yhteinen nimittäjä elintavoistamme. Yksi suuri tekijä on rasvakudos ja ylipaino. Mitä enemmän rasvaa on etenkin vatsassa, sitä todennäköisemmin kehon sisällä jyllää matala-asteinen tulehdus. Normaalipainoinenkin saattaa kärsiä tulehduksesta. Ylipainon lisäksi tulehdusreaktiota edesauttaa oikeastaan kaikki epäterveellinen kuten liikunnan puute, tupakointi, liiallinen alkoholinkäyttö sekä kovan rasvan, valkoisen vehnän ja sokerin syöminen. Myös sillä on merkitystä, kärsiikö stressistä tai suolisto-ongelmista. Stressi ei tarkoita vain ylipitkiä työpäiviä vaan myös nykypäivänä yleinen liiallinen virikkeiden määrä ja levon puute nostavat kehon hälytystilaa. Suolistobakteeriston huono kuntokin voi oireilla väsymyksenä.

Matala-asteista tulehdusta pystyy lievittämään merkittävästi elintapojen muutoksella. Liikuntaa lisäämällä sekä ruokavaliota muuttamalla saa paljon positiivisia muutoksia aikaan. Sekä aerobinen treeni että kuntosalilla käyminen ovat molemmat toimivia tapoja hiljaisen tulehduksen hillitsemisessä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kestävyys- ja voimaharjoittelun yhdistämisellä saavuttaa mahdollisesti parhaat edut.

Ruokavalion puolelta pahimpia tulehduksen aiheuttajia ovat prosessoitu ruoka, punainen liha, huonolaatuiset rasvat, puhdistettu sokeri sekä pitkälle käsitellyt maitotuotteet. Myös gluteenin välttäminen on usein tarpeen. On tärkeää kiinnittää yleisesti huomiota ruoan laatuun, mutta huomioida myös kaikki ravintoaineryhmät ja elintarvikeluokat. Proteiinin, rasvan ja hiilihydraatin laadulla ja määrällä on kaikilla merkitystä hiljaisen tulehduksen synnyssä. Tärkeintä on laittaa kokonaisuus kuntoon ja miettiä isoja linjoja.

Marjoilla on todettu olevan matala-asteista tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Kuvassa mustikoita, joilla hiljainen tulehdus voidaan hillitä.

Marjoilla on todettu olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Matala-asteista tulehdusta torjuva ruokavalio on monipuolinen ja siinä toimii parhaiten paljon antioksidantteja sisältävät ruoka-aineet, jotka sisältävät runsaasti ja laaja-alaisesti kasviksia. Myös omega-3 rasvahappoja sisältävät erilaiset siemenet sekä pähkinät ja rasvainen kala ovat tulehdusta hillitseviä eli anti-inflamatorisia ruokia. Näiden lisäksi tietyt ravintoaineet, mausteet ja yrtit ovat tehokkaita vaimentamaan hiljaista tulehdusta. Vihreää teetä, kurkumaa, mustapippuria, inkivääriä, pakuria, reishiä, sinkkiä, D-vitamiinia ja seleeniä kannattaa kokeilla.

Vaikka hiljainen tulehdus on ikävä vaiva, on huojentavaa, että sen syntyyn ja lievittämiseen voi elintavoillaan vaikuttaa. Tärkeä askel kohti elämäntapamuutosta on tietoisuus mahdollisuudesta vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa paitsi nyt, myös pitkällä aikavälillä. Terveellisen ruokavalion myötä tapahtuva laihtuminen voi vähentää inflammaatiota mittaavaa CRP-arvoa jopa 80%.

Tulehdusta hillitsevästä ruokavaliosta tekee entistä motivoivamman se, että sillä on muitakin monikantoisia terveysvaikutuksia – se voi vaikuttaa positiivisesti veren kolesteroliarvoihin, verenpaineeseen, verensokeriin sekä elimistön ja etenkin rasvojen epäterveelliseen hapettumiseen.

Terveyskirjaston raportista saat lisätietoja hiljaisesta tulehduksesta.