Terveyttä sienistä: siitakeella kyytiä vilulle
12.6.2017 | PUR toimitus
Tässä juttusarjassa esittelemme kuusi erilaista adaptogeenistä sientä ja niiden moninaiset käyttöalueet. Vuorossa on siitake.
Siitaketta ravinnoksi
Siitake on Japanissa arvostettu funktionaalinen sieni. Siitakkeen nimi tulee japaninkielen sanoista shii, joka on japanilainen puulaji ja take, joka tarkoittaa sientä. Siitake on siis shii-puun sieni. Suomessa siitaketta käytetään ruuanlaitossa ja kasvatettuja tuoreita siitakkeita myydään ruokakaupoissa. Siitake on proteiinipitoinen sieni, jota voi käyttää ruuanlaitossa korvaamaan lihaa tai muita eläinperäisiä proteiininlähteitä. Lisäksi se sisältää paljon kalsiumia, B2- ja C-vitamiineja sekä kuituja.
Japanissa siitaketta taas arvostetaan erittäin paljon sen funktionaalisten ominaisuuksien vuoksi. Siitake on koko Aasiassa yleisesti käytetty adaptogeeninen sieni. Tutkimukset ovat osoittaneet, että siitake ravitsee hyvin kehoa ja saa näin monipuolisen ruokavalion kanssa yhdistettynä sen pysymään terveenä.
Britannialaiseen uutuussarjaan, Mushroom4Life:een kuuluu kuusi yksittäistuotetta adaptogeenisistä sienistä sekä kolmea sientä sisältävä yhdistelmätuote. Sarja on johtavan sieniasiantuntija Martin Powellin kehittämä. Hän on tarkoin valinnut jokaisen sienen kasvuympöristön ja valmistusmenetelmän siten, että nämä takaavat mahdollisimman laajan kirjon aktiivisia yhdisteitä, tehokkaassa, hyvin imeytyvässä muodossa. Kaikki valmisteet ovat Soil Associationin luomusertifioimia ja tutkittuja laadun ja puhtauden varmistamiseksi.
Lue myös Terveyttä sienistä – juttusarjan aiemmat kirjoitukset: