Virtsatietulehduksen oireet, hoito ja ehkäisy
4.10.2022 | Daniela Salomaa
Virtsatieinfektioita (VTI) aiheuttavat yleensä bakteerit, lähinnä Escherichia coli, jonka lisäksi on myös muita aiheuttajia, esim. sukupuolitaudit. Joillakin naisilla tulehdus tulee herkästi yhdynnän jälkeen, toisilla uimisesta tai kylmettymisestä. Ilmojen viiletessä onkin hyvä pitää huolta, että intiimit paikat pysyvät lämpimänä.
Virtsatietulehduksen oireita voi olla:
- äkillinen virtsaamisen tarve
- kirvely, polte tai kipu virtsaamisen aikana
- kutina
- samea tai maitomainen virtsa
- verta virtsatessa
- kuume ja vilunväristykset
- pahoinvointi ja oksentelu
- kipua kyljissä tai selässä
Virtsatieinfektioita esiintyy usein 20-44 vuotiailla naisilla, joilla todetaan eniten akuuttia kystiittia vuosittain. Toinen riskiryhmä ovat menopaussin ohittaneet naiset, joilla madaltunut estrogeeni ohentaa limakalvoja, mikä altistaa infektioille.
Virtsatietulehduksen hoito
Hoitona on yleensä antibioottikuuri, jolla tuhotaan taudinaiheuttajabakteerit. Oikein valitut antibiootit tepsivätkin yleensä aika nopeasti, jolloin ikävät oireet helpottavat. Joskus virtsatietulehdus etenee hyvin nopeasti ja voi aiheuttaa vakaviakin komplikaatioita kuten munuaisallastulehdusta, joten nopea hoito on erittäin tärkeää.
Antibioottien varjopuoli on se, että ne tuhoavat myös hyvää tekevät, suojelevat bakteerit. Siksi antibioottikuurin jälkeen vaarana on oman puolustusmekanismin heikkeneminen, infektion uusiminen ja ikävä tulehduskierre.
Nuorilla naisilla virtsatietulehdusten yleisyys kasvaa jopa viisinkertaiseksi 2-4 viikkoa sen jälkeen, kun antibioottihoito on loppunut. Infektiot johtunevat siitä, että taudinaiheuttajabakteerit valtaavat kuurin tyhjentämää elintilaa muita bakteereita nopeammin (Tiede-lehti 7/2009).
Vaarana on myös se, että taudinaiheuttajat tulevat resistenteiksi antibiooteille. Tämä on alati kasvava uhka myös koko maailman terveydelle, josta mm. WHO varoittaa.

Virtsatietulehduksen kotihoito ilman antibiootteja
Koska antibiooteilla on varjopuolensa, on tärkeää tuntea ja hyödyntää muitakin keinoja virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Eräs luonnosta löytyvä raaka-aine on tunnettu ja pitkään käytössä ollut virstatieterveyden tukija. Sen sisältämät antosyanidiinit estävät bakteerien tarttumista virtsateiden epiteeliin. Nyt tämän raaka-aineen vaikutuksesta virtsateiden hyvinvointiin on myös runsaasti tutkimusnäyttöä, joten se otettiin mukaan virallisiin suosituksiin. Keskeinen asia uudessa hoitosuosituksessa onkin, että siinä korostetaan entistä enemmän lääkkeettömiä estohoitoja.
Siinä missä edellä mainittu luonnonaine ei tuhoa virstatieinfektiota aiheuttavia bakteereita, on myös olemassa raaka-aine joka toimii näin, ja johon bakteerit eivät ole pystyneet kehittämään vastustuskykyä. Valitettavasti emme voi kertoa näistä raaka-aineista enempää täällä elintarvikelainsäädännön vuoksi, mutta ottamalla yhteyttä meihin, kerromme mielellämme erilaisista vaihtoehdoista ennaltaehkäistä ja hoitaa virstatieinfektioita luonnollisesti.

5 tehokasta vinkkiä virtsatietulehduksen ehkäisyyn
- Juo runsaasti, sillä neste huuhtelee virtsarakkoa
- Vältä pidättämistä, sillä se vain pahentaa tulehdusta
- Hyvä hygienia on tärkeää, mutta vältä saippuan ja vastaavien tuotteiden käyttöä limakalvoille, sillä ne häiritsevät luonnollista bakteerikantaa ja voivat jopa altistaa virtsatietulehdukselle
- Käy yhdynnän ja uimisen jälkeen pissalla jotta bakteerit huuhtoutuvat pois
- Vältä liian tiukkoja housuja ja synteettisiä materiaaleja alusvaatteissa