Siitepölyallergia ja homeopaattinen hoito

29.4.2016 | PUR toimitus

Kausiluonteinen siitepölyallergia on jo saapunut virallisesti monien riesaksi, ja siitepölyallergikoille se tarkoittaa viimeistään tässä vaiheessa nenäsuihkeiden ja allergialääkkeiden kaivamista esiin ja käyttöön. Tiedossa on jatkuvaa niiskutusta ja mitä moninaisempia oireita, lähinnä hengitysteissä.

Homeopaattisesta näkökulmasta katsottuna sairaudessa on kyse terveyttämme ylläpitävän elinvoiman häiriöstä, eli niin sanotusta energeettisestä epätasapainosta, joka ilmenee erilaisina oireina – esimerkiksi allergiaoireina – fyysisellä, henkisellä, ja myös tunnetasollakin.

Homeopaattisen hoidon tavoite on palauttaa tämä häiriintynyt energia tasapainoon. Siihen tarvitaan homeopaattista lääkettä, toista energiaa. Homeopaattiset lääkeaineet on energisoitu tietyllä potensointimenetelmällä.

Valitsemalla homeopaattinen aine, joka parhaiten vastaa henkilön kokemia oireita näillä kaikilla tasoilla voidaan tasapaino saavuttaa ja oireet saada häviämään. Terveen, harmonisesti värähtelevän elinvoimamme ei ole tarvetta oireilla.

Siitepölyallergia oireineen voi helpottua homeopaattisen hoidon avulla.

Siitepölyallergia oireineen voi helpottua homeopaattisen hoidon avulla.

Homeopatialla voit itsekin turvallisesti helpottaa akuutteja oireita, joita siitepölyallergia aiheuttaa

Homeopaattiset lääkkeet ovat pääosin peräisin luonnosta, muun muassa kasveista ja mineraaleista. Ne ovat voimakkaasti laimennettuja, eivätkä siksi aiheuta allergisia reaktioita. Niillä ei myöskään ole sivuvaikutuksia.

Homeopaattisia lääkkeitä voi tarvittaessa käyttää tavallisen lääkityksen rinnalla ja ne sopivat kaikenikäisille – olivatpa oireet millaisia tahansa, niitä voidaan lievittää homeopatialla. Homeopaattisista valmisteista löytyy useita siitepölyallergian oireisiin sopivia aineita, joita voi turvallisesti käyttää itsehoidossa.

Homeopaattisilla nenäsumutteilla sekä yksittäisillä oireisiin sopivilla homeopaattisilla aineilla voidaan ”täsmähoitaa” erilaisia allergiaoireita. Esimerkiksi Dr. Reckewegin Histaminum comp-nenäsumutteella voidaan helpottaa nuhan oireita, tukkoisuutta, aivastelua ja kutinaa.

Dr. Reckewegin Pulsatilla-nenäsumute sopii tilanteeseen, jossa oireet keskittyvät nenän ja poskionteloiden alueelle ja aiheuttavat tukkoisuutta, paineen tunnetta poskionteloissa, nenänjuuressa sekä nuhaa, jossa erite on paksua ja keltaisenvihreää.

Weledan Heuschnupfenspray hoitaa ja suojaa nenän limakalvoja allergeeneilta. Dr.Reckewegin homeopaattiset Cineraria-silmätipat tuovat helpotusta kuiviin silmiin ja sopivat monenlaisten silmäoireiden hoitoon.

Cineraria silmätipat hoitavat kuivia ja rasittuneita silmiä sekä lieviä sidekalvon tulehduksia. Euphrasia D3 silmätipat hoitavat ärtyneitä silmiä ja sedekalvon punoistusta sekä hillitsevät silmien polttelua ja kutinaa.

siitepölyallergia kiusaa monia etenkin koivun kukkimisen aikaan.

Oireiden ”täsmähoitoa” homeopaattisilla akuuttiaineilla

Oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Tyypillisten nenä- ja silmäoireiden lisäksi myös erilaiset ihottumat ja astmaoireet voivat pahentua siitepölyaikana, ja muun muassa väsymys on monille tuttu olotila. Väsymystä aiheuttavat jo pelkästään allergiaoireet, puhumattakaan erilaisista antihistamiinilääkkeistä joihin monen on turvauduttava. Usein lääkityksistä huolimatta oireet kiusaavat. Lievä kuumekaan ei ole harvinaista. Ei siis ole ihme, että moni helposti luulee kärsivänsä flunssasta, vaikka kyse onkin allergiaoireista.

Homeopaattinen lääkehoito perustuu niin sanottuun samankaltaisuuden periaatteeseen: ”samankaltainen parantaa samankaltaisen” eli aineet, jotka terveessä ihmisessä voivat aiheuttaa sairauden oireita, voivat homeopaattisina lääkkeinä parantaa vastaavia oireita sairaassa ihmisessä. ”Sillä lähtee, millä tulikin” näin suomalaisittain sanoen!

Alla muutamia yleisimpiä siitepölyallergiaan käytettyjä aineita oirekuvineen, joihin vertaamalla omia oireitasi voit löytää itsellesi sopivan aineen:

Allium cepa: kuin sipulia kuorisi! Oireet keskittyvät nenään. Voimakas aivastelu. Runsas mieto kyynelvuoto, (vrt. Euphrasia, vastakohta) silmien polttelu ja valoherkkyys. Nenän polttelu, runsas kirvelevä vesinuha, aiheuttaa ärsytystä sieraimiin ja nenänalusen iholle. Kurkun karheus ja käheys, limainen yskänärsytys. Otsapäänsärky. Oireet usein toispuoleiset, pahemmat vasemmalla puolella (silmät, nenä) tai alkavat vasemmalta ja siirtyvät oikealle puolelle. Oireet yltyvät illalla ja lämpimissä sisätiloissa, helpottavat ulkoilmassa. Punasipulista tehty homeopaattinen lääkeaine Allium cepa on yleisin ja tunnetuin homeopaattinen aine ja auttaa suurinta osaa siitepölyallergioista kärsiviä.

Euphrasia: Oireet keskittyvät silmiin. Runsas kirvelevä kyynelvuoto, (vrt. Allium cepa, vastakohta) vetinen tai paksu. Silmien kirvely, polttelu ja hiekan tunne silmissä. Räpyteltävä silmiä. Luomien kirvely, kutina ja turvotus, umpeen muurautumista aamulla. Kurkun kutina. Oireet pahenevat ulkona tuulessa ja iltaisin. Silmien huuhtelu haalealla vedellä helpottaa oireita. Sopii kaikenlaisiin silmätulehduksiin, myös allergisiin astmaoireisiin.

Apis: Turvonneet tai punoittavat silmäluomet. Silmän sidekalvon punoitus ja turvotus. Polttavat ja pistävät kivut. Kuumat kyyneleet. Allergiset iho-oireet, joissa punoitusta, polttelua ja turvotusta. ”Kuin ampiaisenpiston jäljltä”. ”Nokkosrokko” eli urticaria. Oireita pahentaa lämpö, helpottaa kylmä.

Arsenicum album: Vetinen ihoa ärsyttävä nuha, silti nenä tukossa. Polttoa nenässä, kurkussa, silmissä, luomien reunassa, rinnassa jne. Polttavat eritteet nenästä ja silmistä. Olo polttavista oireista huolimatta viluinen ja todella uupunut. Oireet pahimmillaan keskiyön jälkeen, esim. astmaoireet, yskä ja hengitysongelmat. Oireita pahentaa kylmä ja kostea ilma, helpottaa lämpö ja lämpimät juomat. Tyypillistä oireiden yhteydessä on tuskainen levottomuus.

Arum triphyllum: Itsepintainen pistelevä ja nipistelevä tunne tai kutina syvällä sieraimissa. Kova nuha, erite kirvelevä ja ihoa ärsyttävä. (vrt. Allium cepa, Arsenicum) Vasen puoli tukossa. Käheyttä. Aivastelua erityisesti öisin. Huulet kuivat ja halkeilevat.

Gelsemium: Voimakas väsymys allergiaoireiden yhteydessä, koko keho tuntuu raskaalta. Silmäluomet raskaat. Aamuaivastelut ja nenän kutinaa. Vetinen, kitkerää nuha, ”kuin lämmintä vettä”. Silti tukkoinen olo nenässä. Olo flunssainen, vilu ja nihkeä kuumuus vaihtelee. Oireita pahentaa lämmin kostea ilma, auringonpaiste ja liikkuminen. Lepo helpottaa.

Histaminum: Harkitse tätä ainetta, kun/jos mikään muista aineista ei tunnu sopivan oireisiisi tai tunnu helpottavan. Histamiinista tehty homeopaattinen aine.

Natrum Muriaticum: Runsas vetinen nuha – kuin ”munanvalkuaista” – kuivuu pian ja nenä muuttuu tukkoiseksi. Kiemurteleva kutina nenässä. Silmät vetiset ja vuotavat. Polttelevat silmäluomen reunat. Päänsärkyä aamuisin. Oireet pahemmat ulkona, auringonpaisteessa, paremmat sisällä lämpimässä. Suun kuivuutta.

Nux-vomica: Ärtyisyyttä, kireyttä allergiaoireiden yhteydessä. Uuvuttava aivastelu, silmät ja nenänseutu ärtyneet. Kasvojen kuumotusta. Nenä tukossa erityisesti öisin, olo ulkoilmassa helpompi. Ärsyttävä kutina syvällä kurkunpäässä ja henkitorvessa, joka pistää yskimään. Olo viluinen.

Pulsatilla: Nenän ja poskionteloiden tukkoisuus ja paineen tunne, usein toispuolinen. Korvat ”lukossa”. Nenän ja silmien eritteet paksuja ja keltavihreitä. Silmien punoitusta, kutinaa ja rähmimistä. Silmäluomet muurautuneet umpeen. Olo surkea ja kyynelehtivä, paranee huomiosta ja lohduttelusta. Oireet pahemmat lämpimissä sisätiloissa, paremmat raittiissa ilmassa.

Sabadilla: Itsepintainen aivastelu. Kutina nenässä ja kitalaessa. Tukkoisuus, hengittäminen nenän kautta hankalaa. Kirkas nuha(vuoto), joka muuttuu paksummaksi. Poskionteloiden särky. Kasvojen kuumotus. Kyynelvuotoa ulkona. Punaiset silmäluomet. Voimakkaat tuoksut, heinät ja kylmä ilma pahentavat oireita. Olo on viluinen, oireita helpottaa lämpimät juomat ja ruuat. Myös apua ”heinäastmaan”.

Sanguinaria: Kesäkuun ”ruusunuha”, kaikki tuoksut jopa niiden ajattelukin pahentavat oireita. Polttavaa kuivuutta nenässä ja kurkussa. Käheyttä rinnassa, astmaoireita. Nuhaa. Kämmenten ja jalkapohjien polttelua.

Jos tunnistit oireesi näistä oirekuvista, voit kokeilla edellä mainittuja aineita itsehoitona. Pur-kaupan homeopaatit neuvovat sinua annostelussa ja auttavat valitsemaan sopivan valmisteen.

Pitkäkestoisempiin tuloksia ja tarkempia lääkeainevalintoja on mahdollista saavuttaa homeopaatin hoidossa, jossa potilas huomioidaan kokonaisuutena ja hoidetaan taipumusta allergioihin niin sanotulla rakennehoidolla. Siitepölyallergioissa tämän tulisi tapahtua mieluiten jo talvella, jolloin elimistöä ehditään vahvistamaan tulevaa kevättä varten.