Voimalla ruusujuuren – ruusujuuri on luonnon oma voimanlähde

3.5.2019 | PUR toimitus

ruusujuuri

Se rauhoittaa ylikierroksilla käyvän kehon, piristää uupuneen, antaa lisäpotkua treeneihin ja vipinää vällyjen väliin. Sellainen on ruusujuuri, voimayrtti Lapista.

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on kaunis keltakukkainen kasvi, joka kasvattaa valtavan juurakon, yhtä suuren ja painavan kuin kahvakuula.

Ruusujuuren juuressa on huumaava ruusumainen tuoksu, mutta ruusujuuri ei ole sukua ruusulajikkeille. Kauniista ulkonäöstään huolimatta ruusujuuri on melkoinen voimanpesä. 

Perinnetiedon mukaan maailman meriä valloittaneille viikingeille ruusujuuri oli korvaamaton voimanlähde. Myös kosmonautit ovat käyttäneet sitä niin henkistä kuin fyysistä kestävyyttä vaativilla avaruuslennoilla. Ruusujuurta onkin tutkittu erityisesti Venäjällä 1960-luvulta alkaen.

Siperian vuoristokylissä hääparille annetaan ruusujuurikimppu ennen naimisiin menoa. Sen toivotaan lisäävän hedelmällisyyttä. Ruusujuuri onkin erityisesti naisten yrtti, joka tukee hormonitoimintaa. Pahitteeksi se ei ole miehisenkään libidon nostamiseksi.

Lisää henkistä ja fyysistä suorituskykyä ruusujuuresta

Ruusujuuren versot sopivat erinomaisesti vaikka salaattiin tai niitä voi napostella sellaisenaan. Kaikkein arvokkain osa kasvia on sen valtava juurakko, joka sisältää mm. salidrosideja ja rosavineja. Ruusujuuren vaikutukset ovat monipuoliset.

Ruusujuuri on voimakas adaptogeeni, joka tasapainottaa kehoa ja mieltä. Se virkistää väsyneen, rauhoittaa levottoman ja antaa lisävirtaa kiireisiin päiviin. Ruusujuuri on oiva lisä liikkuvan ihmisen ruokavalioon, sillä se lisää elimistön kykyä kestää rasitusta ja auttaa palautumaan.

ruusujuuren-juuri

Kun ruusujuuren juuren halkaisee kahtia, se muistuttaa aivoja. Luonto vääntää meille näin rautalangasta, mitä hyötyä tästä arktisesta voimakasvista on ihmiselle: ruusujuuri tukee muistia ja  auttaa keskittymään tärkeisiin työtehtäviin tai tenttiin.

Ruusujuurta on täysin turvallista käyttää, mutta sitä ei kuitenkaan kannata nauttia liikaa. Välillä on käytöstä on hyvä pitää taukoa, jotta yrtin kehoa ja mieltä voimistava teho säilyy.

Muutamia rajoitteita ruusujuuren käyttöön kuitenkin on. Jätä ruusujuuren käyttö väliin, jos olet raskaana tai kärsit verenpainetaudin tai reuman akuutista vaiheesta. Älä myöskään käytä ruusujuurta, jos sinulla on kilpirauhasen liikatoimintaa tai olet herkkä saamaan sydämen rytmihäiriöitä. Taaperoille kasvi on liian voimakas, mutta kouluikäisille sitä voi jo hyvin antaa.

Pohjoista voimaa

ruusujuuri-lapista

Luonnossa ruusujuuri kasvaa Suomessa aivan pohjoisen Lapin tuntureilla. Se suorastaan rakastaa pohjolan karuja kasvuolosuhteita. Koska villiä ruusujuurta kasvaa niin harvassa, lappilaiset viljelijät kasvattavat sitä pelloillaan.

Kesällä, kun aurinko paistaa Lapissa yötä päivää, ruusujuuri ei saa kasvulleen hetkenkään lepoa. Keskiyön aurinko tekeekin ruusujuuresta poikkeuksellisen vahvan ja ravinteikkaan. Ruusujuuren vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat kaikkein voimakkaimmat pohjoisessa kasvaneessa ruusujuuressa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ruusujuuren vaikuttavien aineiden pitoisuudet laskevat merkittävästi jo Etelä-Suomessa. Kiinasta Suomeen tuodun ruusujuuren puhtautta ja vahvuutta voi vain arvailla.

Lappi on lisäksi kasvuympäristönä erittäin puhdas, tutkitusti Euroopan puhtain kolkka. Lopputulos on aitoa suomalaista superfoodia!

Arctic Warriorsin SINNI-tuotteet sisältävät lappilaisten pienviljelijöiden kasvattamaa ruusujuurta. Katso alta Arctic Warriorsin video, jossa Katja Misikangas kertoo Lapin yrteistä ja mikä tekee niistä niin voimakkaita.

arctic-warriors-sinni-ruusujuuri

Kotimaiset ja laadukkaat Arctic Warriors SINNI-tuotteet sisältävät Lapin ruusujuurta. Tutustu tuotteisiin klikkaamalla kuvaa.

Kirjoittaja: Tuija Kauppinen