Punajuurisalaatti sopii talveen ja kesään

18.12.2016 | PUR toimitus

Jouluun kuuluu perinteisesti erilaiset juureksista tehdyt ruuat ja vallalla tuntuukin olevan suuntaus, jossa vanhoja klassikkoja päivitetään terveellisemmiksi. Jos luit edellisen artikkelimme juureksista, saatoit ihastua mm. punajuureen, jonka kehoa puhdistavat vaikutukset ja moninaiset käyttötarkoitukset ovat vertaansa vailla. Punajuuren makeus ja väri sopivat hyvin yhteen juuston kanssa ja teimme PURin keittiössä ihanan ja ravitsevan punajuuri-vuohenjuustosalaatin. Tämä salaatti sopii niin pikkujoulupöytään, illanistujaisiin kuin joulupöytäänkin – ja samalla sen vehreät ainesosat sopivat myös kesän grillaukseen. Se on siis ajaton ja aina tilanteeseen sopiva!

Salaatti sisältää sinkkipitoisia kurpitsansiemeniä, jotka paahdetaan kurkumassa ja curryssa – salaatti saa näistä rouskuvista lisukkeista jouluunkin sopivan mausteisen säväyksen ja mielenkiintoisen vivahteen! Klassinen salaatinkastike balsamiviinietikasta tuo kosteutta ja kaivattua hapokkuutta koostumukseen. Kuvassa olevan salaatin pikkujouluvieraat tyhjensivät viimeiseen vuohenjuustomuruun asti, mikä kertoo sen herkullisuudesta.

punajuurisalaatti-PUR-kauppa

Mausteinen punajuuri-vuohenjuustosalaatti

Tarvitset
700 g punajuuria
2-3 rkl oliiviöljyä
ripaus mustapippuria
1 tl suolaa 
1 rkl juoksevaa hunajaa (suosi luomua)
muutama oksa tuoretta rosmariinia hienonnettuna tai kuivattua rosmariinia

2 ruukkua romaine-salaattia tai muuta tumman väristä salaattia
muutama kourallinen rucolaa
200 g tuoretta kurkkua kuutioina
300 g vuohenjuustoa

Kastike
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
1 tl intiaanisokeria

Pinnalle
1 dl kurpitsansiemeniä
1 rkl kookosöljyä
ripaus currya
ripaus kurkumaa
ripaus meri- tai ruususuolaa ja intiaanisokeria

Tee salaatti näin

1. Kuori punajuuret ja leikkaa ne lohkoiksi ja laita kulhoon.  Sekoita joukkoon oliiviöljy, suola, mustapippuri, hunaja sekä tuore tai kuivattu rosmariini.

2. Paahda punajuuria leivinpaperin päällä uunipellillä 200-asteisessa uunissa noin 20–25 minuuttia, tai kunnes ne ovat napakan pehmeitä. Jäähdytä. Kiertoilmauunissa aikaa tarvitaan yleensä vähemmän. Poista uunissa paahtuneet rosmariinin oksat, ellet halua jättää niitä salaattiin.

3. Paahda sitten siemenet!  Kuumenna kookosöljy pannulla ja lisää mausteet sekä siemenet. Paahda muutama minuutti ja jäähdytä.  Älä paahda lieden kuumimmalla asteella, ja liikuttele siemeniä koko ajan, jotta ne eivät mustu. Paahtaessa myös mausteiden ihanat aromit tulevat esille.

4. Pese ja revi haluamasi salaatti ja rucola ja levitä ne tarjoilulautaselle alimmaiseksi. Lisää sen jälkeen kurkkukuutiot, mutta älä sekoita. Nyt voit asetella päälle punajuurilohkot sekä murennettu vuohenjuusto.

5. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa vispilällä ja kaada kastike salaatille. Ripottele pinnalle jäähtyneet kurpitsansiemenet ja tarjoile. Jos tarjoilet salaatin myöhemmin, kaada kastike vasta juuri ennen tarjoilua jotta salaatti ei vetisty.

Nauti ja herkuttele!

Alkuperäinen resepti: Ruoka.fi