Mikä on PCOS ja miten oireista voi päästä eroon?

1.2.2020 | PUR toimitus

PCOS eli monirakkulaiset munasarjat

PCOS on naisten tavallisin hormonitoiminnan häiriö. Yleisesti naisella on häiriötä niin naishormoneissa kuin mieshormoneissakin. PCOS:n yleisimpiä oireita ovat liiallinen karvankasvu (ylähuulessa, leuassa, rintojen välissä), hiusten lähtö, akne, kuukautiskierron häiriöt, puuttuvat kuukautiset, pitkittyneet vuodot, ovuloimattomuus ja hedelmällisyysongelmat. 

PCOS:n diagnoosiin Suomessa vaaditaan 2/3 alla olevasta oireesta

  1. Puuttuva tai pitkittynyt kuukautiskierto 
  2. Liika karvankasvu tai verikokein todetut korkeat mieshormonipitoisuudet 
  3. Monirakkulaiset munasarjat kaikututkimuksessa 

Sinulla ei siis tarvitse olla monirakkulaiset munasarjat, jotta saat vahvistuksen oireisiisi. 

Yleisimmin PCOS:ta pidetään munasarjaperäisenä, jossa naisen munasarjat tuottavat liikaa mieshormonia testosteronia. On kuitenkin huomattu, että osalla PCOS naisista lisämunuaiset tuottavat liikaa kortisolia eli stressihormonia, adrenaliinia, non-adrenaliinia ja androgeenejä. 

Munasarjoista lähtöisin oleva PCOS tarkoittaa sitä, että keho tuottaa liikaa insuliinia. Liika insuliini saa munasarjat tuottamaan liikaa testosteronia. Ja liiallinen testosteroni aiheuttaa naishormonien laskun ja sen, ettei ovulaatiota tapahdu. 

PCOS, joka on lähtöisin lisämunuaisista johtaa kehon todella helposti krooniseen stressitilaan. Liialliset määrät lisämunuaisten tuottamia hormoneita voi aiheuttaa sen, että kuukautiset jäävät kokonaan pois. Tämä PCOS-tyyppi aiheuttaa aknea, liiallista karvankasvua, hiusten lähtöä ja mielialanvaihtelua. Pitkäaikaisena tämä tilanne voi altistaa myös liialliselle insuliinin tuotannolle ja insuliiniresistenssille, koska stressi nostaa verensokeria ja tällöin keho tarvitsee enemmän insuliinia tasatakseen verensokerin. 

Saatat miettiä ruudun toisella puolella, kumpi PCOS-tyyppi sinä olet. Voit selkeästi olla toinen näistä, mutta useimmilla naisilla on sekoitus molempaa tyyppiä. Ilokseni voin kertoa, että kehosi on tasapainotettavissa luonnollisesti. Voit saada kuukautiset pyörimään säännöllisesti ilman hormonaalisia lääkityksiä, saada omat oireet kuriin ja vaikuttaa hedelmällisyyteesi suotuisasti. PCOS on hormonitoiminnan häiriö eli tilanne, joka on korjattavissa. Hormonien muodostamiseen ja kehon toimintaan pystytään vaikuttamaan itse paljon. 

Miksi PCOS on hyvä saada tasapainoon? 

PCOS-oireyhtymä voi vaikeuttaa raskaaksi tuloa, mutta se myös altistaa useille eri sairauksille: metaboliselle oireyhtymälle, sydän- ja verisuonisairauksille, 2-tyypindiabetekselle, masennukseen, ahdistushäiriöille, kilpirauhasen ongelmille sekä puuttuvat tai pitkät kuukautiskierrot voivat altistaa myös kohdun syöville. 

Sinä olet ansainnut tasapainoisen ja terveen kehon, joten listasinkin teille PCOS-naisille muutaman vinkin, jotka ovat tärkeitä hormonitoimintaa tasapainottaessa. Nämä vinkit toimivat kummallekin PCOS-tyypille. Haluan muistuttaa, että jokainen meistä on yksilö ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Ole armollinen itseäsi kohtaan – pienin askelin tulee suurimmat muutokset.

5 tärkeää asiaa PCOS:n tasapainottamisessa 

  1. Syö säännöllisesti ravitsevaa ruokaa: Hyviä rasvoja, proteiinia ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Näin verensokerisi pysyy tasaisena ja hormonitoimintasi kiittää.

  2. Huolehdi stressinhallinnasta: Meditoi, halaa, tee mukavia asioita ja tee kalenteriisi tilaa vain itsellesi.

  3. Harrasta liikuntaa riittävästi: Huolehdi arkiaktiivisuudesta. Vastusharjoittelu ja HIIT-treenit ovat todella hyviä parantamaan kehon insuliiniherkkyyttä.

  4. Panosta uneen: Rauhoita illat ja huolehdi makuuhuoneen hygieniasta.

  5. Asenne: Tasapaino tarvitsee tahtoa, toistoja ja oman kehon kuuntelua. Tulet huomaamaan kyllä, että kaikki muutokset arkeesi ovat lopputuloksen arvoisia. Tämän matkan aikana tulet oppimaan itsestäsi paljon – hyvällä tavalla!

Toimintani ympäri Suomea ja keväällä PUR Hyvän Olon Hoitolalla 

Jokainen meistä voi saada PCOS:n luonnollisesti tasapainoon. Sinä pystyt siihen ja on todella hienoa, kuinka moni nainen on jo matkalla kohti tasapainoista itseään. Minä olen Jennika, sairaanhoitaja ja valmistun Int Health Coachiksi alkukesästä. Olen perehtynyt erityisesti PCOS:n tasapainottamiseen, hedelmällisyyteen ja naisten hormonitoimintaan. Olen opiskellut yhteistyössä Nordic Clinicin kanssa Dutchtest-analysoijaksi. Dutchtest on markkinoiden kattavin ja edistynein testi, joka antaa täydellisen kuvan hormonaalisesta terveydestä. Jos sinua kiinnostaa Dutchtest enemmän, ole minuun yhteydessä ja kerron lisää. 

Henkilökohtainen kokemukseni vuosien lapsettomuudesta ja epätasapainoisesta PCOS:ta on tuonut minut tähän. Haluan auttaa naisia ja jakaa tietoa, että hedelmällisyydelle, selittämättömälle lapsettomuudelle, PCOS:lle sekä hormonitoiminnalle on tehtävissä luonnollisesti todella paljon. Olen saanut kehoni tasapainoon luonnollisilla keinoilla ja toisen lapsenikin ilman lapsettomuushoitoja. 

Toimintani perustuu elämäntapoihin, niiden parantamiseen ja hormonitoiminnan huomiointiin, jotta voit kokonaisvaltaisesti hyvin. Ravinnon, liikunnan, stressinhallinnan, unen ja tasapainoisen hormonitoiminnan avulla saavutat sen, minkä olet aina halunnut. Lapsen, terveyden, onnellisuuden, itseluottamuksen, oireettoman kehon, tasapainoiset kuukautiset tai terveen suhteen itseesi. Ja mikä ettei, nämä kaikki yhdessäkin. 

Vastaanotolla pidän valmennuksiini liittyviä henkilökohtaisia coachauksia, uusille asiakkaille ja valmennuksista kiinnostuneille hyvinvointikartoituksia sekä käyn läpi kasvotusten myös Dutchtestin tuloksia. Tällä hetkellä teen asiakastapaamiseni online-videopuhelujen välityksellä, joten valmennukseni eivät ole sidottu tiettyyn paikkaan.

Minut löydät Instagramista @balancecoaching_ sekä Facebookista BalanceCoaching – Jennika Salmela. Nettisivuni löytyvät osoitteesta www.balancecoaching.fi

Lähteet:

https://www.nih.gov/news-events/some-women-pcos-may-have-adrenal-disorder-nih-researchers-suggest

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00686

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17932770