Hormonitasapaino hyötyy puhdistuksesta

18.1.2020 | PUR toimitus

Tiesitkö, että maksa ja muut elimet, kuten munuaiset ja suolisto, toimivat kehomme luonnollisina puhdistusjärjestelminä? Nämä elimet hallitsevat myös verenkierrossa olevia estrogeenitasoja, jotka pitävät meidät tasapainossa. Kehon oman puhdistusjärjestelmän tehokas toiminta on tärkeää naisille ei ainoastaan ulkoisten haitta-aineiden poistamiseksi, vaan myös kehon omien käytettyjen hormonien, eritoten estrogeenin, erittämiseksi ulos kehosta.

Alla 5 tapaa, miten kehon tehokas puhdistus hyödyttää hormonitoimintaamme.

1. Hormonaalinen tasapaino ja säännöllinen kierto

Estrogeenihormonin kertyminen kehoon vaikuttaa hormonaaliseen tasapainoomme, ja sitä kautta kuukautiskierron säännöllisyyteen. Kierrosta voi tulla epäsäännöllinen tai liian pitkä (yli 36 päivää), tai kuukautisista runsaat ja kipeät. Epätasapainotila voi aiheuttaa myös PMS-oireita, painonnousua tai aknea. Hormonaaliset epätasapainotilat voivat pitkällä aikavälillä vaikuttaa muihin hormonirauhasiin, kuten kilpirauhasen toimintaan.

2. Ruoansulatus ja suoliston säännöllinen toiminta

Puhdistuskuuri tukee ruoansulatusta sekä suoliston toimintaa, koska puhdistuksessa kuiduilla, nesteytyksellä ja öljyillä on suuri rooli. Naisille suunnattu Wild Nutrition Total Cleanse Complex -valmistetta voidaan käyttää terapeuttisesti terveen hormonitasapainon, kehonpainon ja stressinsietokyvyn ylläpitoon. Säännöllinen suoliston toiminta on välttämätöntä estrogeenihormonien poistamiseksi kehosta. Tämä on erityisen tärkeää enterohepaattiseksi kierroksi kutsutun uudelleenimeytymisen vähentämiseksi — ilmiö, jossa estrogeenit, jotka eivät voi tehokkaasti poistua ruoansulatuksesta, imeytyvät takaisin järjestelmään aiheuttaen lisää ei-toivottujen hormonien muodostumista.

3. Ravintoaineiden priorisointi hormonitoimintaan

Maksa puhdistaa kehostamme ylimääräisiä estrogeenejä, mutta toimiakseen tehokkaasti se vaatii tähän tehtävään mm. B-vitamiineja, mineraaleja ja aminohappoja. Näitä samoja ravintoaineita tarvitaan myös esimerkiksi alkoholin tai ruoan mukana tulleiden torjunta-aineiden poistamiseksi kehosta. Puhdistuskuurin aikana voit keskittyä puhtaaseen ruokavalioon ja haitta-aineiden vähentämiseen, jolloin kehosi voi priorisoida ravintoaineiden käytön hormonitoiminnan tasapainottamiseen.

4. Gynekologiset vaivat

Jos kärsit endometrioosista tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä eli PCOS:ista, hormonien tasapainottaminen on erityisen tärkeää. Hormonien kertyminen kehoon voi hankaloittaa PCOS:n ja endometrioosin oireita ei ainoastaan sotkemalla sukuhormonien välistä tasapainoa, vaan myös heikentämällä mm. kilpirauhasen, lisämunuaisen ja immuunipuolustuksen toimintaa.

5. Hedelmällisyys

Hedelmällisyyden tukemista voidaan verrata puutarhan viljelyyn. Tämä tarkoittaa, että meidän on keskityttävä ravitsevaan maaperään, auringonvaloon, nesteytykseen ja siementen laatuun. Kaikkia näitä tarvitaan siementen itämiseen ja terveeseen kasvuun.

Puhdistuksessa ei ole kyse pelkästään siitä, että poistamme ei-toivottuja aineita elimistöstämme, vaan myös siitä, että pysähdymme olemaan tietoisia terveydestämme ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Jos toiveenasi on raskaus, ravintotiheiden ruokien määrää on hyvä lisätä. Erityisen tärkeässä asemassa on antioksidanttipitoiset ruoat. Ne auttavat suojaamaan sukusoluja ja tukevat maksan tehokasta toimintaa hormonien tasapainottamiseksi, jota onnistunut hedelmöitys vaatii.

Lähde: Why should women cleanse