Kohti aitoa hyvinvointia

22.6.2015 | PUR toimitus

#PURsays kirjoitus on Elonatura Oy:n Marimiinan kirjoittama. Elonatura on ranskalaista luonnonkosmetiikkaa ja luontaisia ravintolisiä maahantuova ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista konsultoiva yritys, joka kannustaa sallivampaan, lempeään ja tiedostavaan elämäntyyliin. Yrityksen tuotemerkkejä ovat Gamarde, Holistica ja BHome.

Kukapa ei tunnustaisi vanhaa kunnon hokemaa: ”Olet sitä, mitä syöt”. Mutta kuinka moni tiedostaa, että olemme myös sitä, mitä ihollemme levitämme? Tai, että olemme sitä, mitä hengitämme – puhutaanpa sitten ilman puhtaudesta, ajatuksista, ilmapiiristä ja muista ympärillämme leijuvista asioista. Kuitenkin kaikki nämä ovat totta, ja yhä useammin tieteellisesti tutkittuja tosiasioita.

Kaikki, mitä itseemme imemme, vaikuttaa ratkaisevasti terveyteemme. Siihen kuuluisaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, josta media jaksaa päivä toisensa jälkeen meitä muistuttaa. Ja hyvä niin, sillä aito hyvinvointi on kenties arvokkainta, mitä elämässämme voimme tavoitella. Nurjana puolena mediahuumassa on kuitenkin se, että yksinkertaisesta asiasta tehdään miltei avaruustiedettä – hyvinvoinnin saavuttamisesta on tullut projekti, jonka sovittaminen arkeen saattaa ruuhkavuosiaan elävälle tavan tallaajalle olla liian iso haaste ja elämänmullistus.

Hyvinvoinnin tavoittelu ei saisi koskaan johtaa arjen täydelliseen mullistukseen, ei lisääntyneeseen stressiin, ei epätietoisuuteen oikeasta ja väärästä, eikä taloudelliseen konkurssiin. Uskon, että pienin askelin päästään pidemmälle. Seuraavat viisi askelta saattavat auttaa Sinua löytämään omannäköisesi polun kohti aitoa hyvinvointia.

Luonnonmukaisuus on askel kohti aitoa hyvinvointia.

Luonnonmukaisuus on askel kohti aitoa hyvinvointia.

Viisi askelta kohti aitoa hyvinvointia

Aitoa ja puhdasta

Tärkeintä kaikessa, mitä teemme on aitous ja puhtaus. Se koskee sekä syömämme ruokaa että kaikkea sitä, mitä itseemme imemme. Se, että söisimme pääosin puhdasta, ”mummon tunnistamaa” ruokaa on iso askel kohti terveyttä. Mitä aidommassa muodossa raaka-aineet ovat, sitä paremmin ne ravitsevat elimistöämme. Omena on aina parempi vaihtoehto kuin teollisesti tuotettu täysomenamehu ja tuore liha on aina parempi kuin säilyke. Sama sääntö pätee kosmetiikassakin. Mitä luonnollisemmista raaka-aineista tuote on tehty, sitä paremmin se ravitsee ihoamme. Luonnolliset kasviperäiset öljyt ja vahat hoitavat, suojaavat ja korjaavat ihoamme, kun taas teollisesti tuotetut emulsiot ja voideseokset tukkivat herkät ihohuokoset ja saattavat saada aikaan iho-ongelmia ja –tulehduksia.

Puhtaus tarkoittaa myös kemiallisten säilöntä-, väri-, ja lisäaineiden sekä emulgaattorien puuttumista. Sekä ruoassa että kosmetiikassa on nykyään huolestuttavia määriä kemiallisesti tuotettuja yhdisteitä. Elimistöön kertyessään ne saattavat aikojen saatossa aiheuttaa isojakin ongelmia ruoansulatusvaivoista ja kroonisista allergioista vakaviin sairauksiin.

Luonnon rytmit

Syömällä sesonkiruokaa ollaan taas askel pidemmällä. Ravintoainepitoisuudet ovat huipussaan puhumattakaan makueroista kaukaa tuotujen, keinotekoisesti kypsytettyjen ja luonnollisissa oloissa kasvaneiden raaka-aineiden välillä. Myös ihonhoidossa vuodenajat on hyvä ottaa huomioon. Kylmään ja kuivaan aikaan iho tarvitsee hellävaraisia, täyteläisiä ja korjaavia hoitotuotteita, kun taas kesäaikaan iho kaipaa kevyttä, raikasta ja kuitenkin kosteuttavaa kosmetiikkaa. Kevät ja syksy sitä vastoin ovat erinomaista aikaa niin elimistön kuin ihonkin hellävaraisille puhdistuskuureille ja detox-hoidoille.

Vähemmän on enemmän

Terveyden tavoittelussa laatu voittaa määrän. Elimistömme ei pysty käsittelemään runsaasti raaka-aineita sisältäviä aterioita ja notkuvia buffet-pöytiä, eikä ihomme monenlaisia hoitotuotteita yhtäaikaisesti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää aterioita, jotka koostuvat 4-6 pääraaka-aineesta. Samaa sääntöä voi soveltaa kosmetiikkaan. Arkikäytössä 4-6 tuotteella pääsee jo pitkälle, ja välillä on hyvä antaa ihon vain olla. Aika ajoin tosin sekä elimistö että iho kaipaavat tehohoitoa; luontaisia ravintolisiä, luonnonkosmetiikan kriteerein valmistettuja seerumeita, naamioita ja kasvoöljyjä. Näitä on hyvä käyttää kuuriluontoisesti, erityisesti aina vuodenaikojen vaihtuessa.

Kohtuudella kaikkea

Ruokavalion rajoittamisella voi olla vakavat seuraukset. On totta, että elimistömme ei tarvitse valkoisia, puhdistettuja jauhotuotteita eikä sokeria, mutta muuten perusruokavalion tulisi olla mahdollisimman monipuolinen. Elimistöllemme tekee hyvää saada erilaisia luonnollisia raaka-aineita, jotta näitä pilkkovien entsyymien tuotanto pysyy yllä. Samaan tapaan kuin vauvojen elimistö vähitellen opettelee uusiin ruoka-aineisiin ja kasvattaa sietokykyään, myös aikuinen elimistö tarvitsee jatkuvaa ärsykettä ylläpitääkseen entsyymituotantoaan. Ja kukapa haluaisi syödä samaa ruokaa joka ilta, oli se miten hyvää tahansa?

Kohtuus-ajatus koskee myös kosmetiikkaa. Vielä ei ole keksitty yhtä ihmeainetta, joka parantaisi kaiken, vaan useimmiten paras tulos saadaan yhdistelemällä erilaisia raaka-aineita sisältäviä tuotteita. Samakin iho kaipaa välillä öljypohjaisia, täyteläisiä tuotteita, ja taas toisinaan geelimäisiä, kevyitä hoitoaineita. Joskus apu voi löytyä eteerisistä öljyistä, joskus kukkavesistä tai luonnonvahoista. Yhden asian sanansaattajaksi ei kannata ryhtyä. Iholle tekee muutenkin hyvää aika ajoin vaihdella tuotteita ja raaka-ainekoostumuksia, jotta se saa erilaisia impulsseja.

Aistien juhlaa

Kohtuus-ajatuksen kaveri ja viimeinen virstanpylväs on nautinto. Elämä ei saa olla pelkkää terveyden tavoittelua. Siitä pitää saada myös – ja ennen kaikkea – nauttia; sen pitää maistua, tuntua ja tuoksua hyvältä. Ruoan täytyy tuoksua ja näyttää herkulliselta sekä erityisesti maistua hyvältä. Kosmetiikan tulee tuntua iholla miellyttävältä, tuoksua houkuttelevalta ja olla käytössä helppoa ja hauskaa. Nämä saattavat tuntua toissijaisilta seikoilta, mutta miksi kieltäisimme itseltämme aistinautinnot, kun aistit on meille suotu?

Aistinautintoihin kuuluu myös ajoittainen herkuttelu – ja se valkoinen sokeri. Kunhan sen tekee hyvällä omallatunnolla. Elimistöllemme, ihollemme ja mielellemme tekee hyvää kaikki se, mitä teemme nauttien ja ilolla. Ja tämä lisää, askel askeleelta kokonaisvaltaista, aitoa hyvinvointia.