Katja Misikangas: Ruusujuuri on adaptogeenien aatelia

6.8.2018 | PUR toimitus

Luonto on viisas. Se vääntää meille usein rautalangasta, mitä hyvää se saa meille ihmisille aikaan. Tästä hyvä esimerkki on ruusujuuren juuri. Kun lähes jalkapallon kokoisen juurimöhkäleen halkaisee kahtia, muistuttaa juuren rakenne aivoja. Ja yllätys, yllätys, ruusujuuri (Rhodiola rosea) onkin oiva aivobuusteri, joka lisää henkistä suorituskykyä: se virkistää väsyneen, piristää alakulon ja tasapainottaa ylikierroksilla laukkaavan mielen ja kehon.

ruusujuuri kuvassa

Kuva: Petri Teppo, Studio Artica

Ruusujuuren juuri onkin kasvin voimakkain osa, jossa on runsaasti kasvin vaikuttavia aineita rosaviinejä ja salidrosidejä.

Ruusujuuri on yksi tutkituimpia adaptogeenejä, jonka käytöllä on pitkät perinteet erityisesti Venäjällä. Adaptogeenisyys tarkoittaa sitä, että ruusujuuri auttaa elimistöä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, lisää henkistä ja fyysistä suorituskykyä ja tasapainottaa niin mieltä kuin kroppaa. Ruusujuuri onkin erinomainen apu esimerkiksi vuorotyöntekijöille, aikaerorasitukseen, krapulaan ja muihin stressitiloihin, joita nykyihmisellä riittää. Stressi laskee myös libidoa, joten ruusujuuresta saat lisää vipinää vällyjen väliin!

Ruusujuurta on turvallista käyttää vaikka päivittäin, mutta adaptogeeneille on tyypillistä se, että niiden teho säilyy parhaiten, kun niitä käyttää kuuriluontoisesti. Ruusujuurta kannattaakin käyttää epäsäännöllisen säännöllisesti niin, että välillä käytössä pidetään pieniä taukoja.

Arktista antioksidanttia

ruusujuuri luonnossa

Ruusujuuri on myös tehokas antioksidantti. Antioksidantit ovat kehomme ruostesuojaa ja pitävät kehon tulehdukset kurissa ja lisäävät vastustuskykyä. Ruusujuuren on mm. havaittu suojaavan ihmisen ihoa UV-säteilyn aiheuttamilta ennenaikaiseen ikääntymiseen liittyviltä muutoksilta.

Ruusujuuri on arktinen kasvi, jota kasvaa Suomessa villinä aivan pohjoisimmassa Lapissa. Ympäri vuorokauden paistava keskiyön aurinko tekee ruusujuuresta poikkeuksellisen voimakkaan. Merkkiaineiden määrän on todettu tutkimuksissa laskevan jo Mikkelin korkeudella kasvatetuissa ruusujuurissa. Kiinasta Suomeen tuodun ruusujuuren tehoa ja puhtautta voi vain arvailla.

Nimestään huolimatta ruusujuurella ei ole mitään tekemistä ruusukasvien kanssa. Nimi tulee juuren voimakkaan ruusumaisesta tuoksusta. Ruusujuuren tippaleipämäinen juuri vaatii hellän käsittelyn, käytännössä käsin pesun, jotta tämän voimakasvin vaikuttavat aineet eivät mene hukkaan.

Ruusujuurenpesu

Ruusujuuren pesu

Maailman meriä valloittaneille viikingeille ruusujuuri oli korvaamaton apu. Sittemmin mm. kosmonautit ja urheilijat ovat käyttäneet sitä antamaan niin henkistä kuin fyysistä kestävyyttä äärimmäistä kestävyyttä vaativissa suorituksissa. Ruusujuuri onkin erinomainen arjen apu stressin ja kiireen kanssa kamppailevalle nykykuluttajalle.

Täältä löydät PURin valikoiman ruusujuurituotteet.

Teksti: Katja Misikangas

Tutkimustietoa ruusujuuresta