Itsensä mittaaminen ja oma-aloitteinen terveyden seuranta yleistyy vauhdilla

21.4.2020 | PUR toimitus

Lääkärillä käymisen rinnalla omaehtoinen terveyden edistäminen ja itsensä mittaaminen on yleistynyt huomattavasti lähivuosina ja on nykyään uusi normaali tapa huolehtia omasta terveydestä. Itsensä mittaamisesta on tullut entistä tavanomaisempaa; omien veriarvojen seuraaminen ei ole enää pienten harrastelijaryhmien toimintaa. Mittaaminen ei myöskään liity enää pelkästään sairauksien etsimiseen, vaan tehokkaaseen terveyden ylläpitoon ja elintapasairauksien ennaltaehkäisyyn!

Uusi Puhti-palvelu mahdollistaa testaamisen ympäri Suomen ja auttaa tulosten tulkinnassa helppolukuisen raportin avulla. Mittaamisen ohella tärkeää on tietysti myös se, mitä mitatulla datalla tehdään. Oleellista on tehdä tarvittavat muutokset elintapoihin, kuten liikuntatottumuksiin sekä ruokavalioon, jotta arvoissa nähdään seurantamittauksissa haluttuja muutoksia. Puhdin palvelun kautta saat myös paljon lisäinfoa arvojen ja terveyden parantamiseksi, jotta pääset tekemään tarvittavia muutoksia.

Fiilispohjainen terveyden arviointi ei aina riitä

Kehoa kuuntelemalla voi arvioida omaa terveyttä vain jossain määrin. Toki on tärkeää myös tuntea olevansa terve. Kuitenkin vasta tarkka testaus paljastaa kehon todellisen tilan ja antaa tärkeää dataa elimistön sen hetkisestä terveydentilasta. Esimerkiksi kolesterolitasoja on mahdotonta lähteä arvailemaan, vaikka oma yleiskunto tuntuisi olevan hyvä.

Mittaukset voivat paljastaa joskus myös yllätyksiä. Varsinkin D-vitamiinitasot ovat suomalaisilla usein edelleen liian matalat. D-vitamiinin puute voi aiheuttaa muun muassa väsymystä ja vetämättömyyttä, ja altistaa sairauksille. D-vitamiinia saadaan tunnetusti pääasiassa auringosta ja D-vitamiinia suositellaankin lisäravinteena lähes kaikille meille pimeässä Suomessa asuville. Useille on kuitenkin tullut yllätyksenä, että kevään mittaan lisääntynyt auringonvalo ei ole nostanut D-vitamiinitasoja riittävästi.

Mittaukset kannattaa uusia säännöllisesti tasojen tarkastamiseksi. Monilla on rutiinina pari kertaa vuodessa käydä testaamassa omat veriarvot. Näin pystymme tarkistamaan elimistön tilan; kaikkea kehon terveyden tilasta kun ei voi päältä päin tai yleisen fiiliksen mukaan arvailla. Terveyden optimointi on nyt tehty entistä helpommaksi.

Mitä kannattaa testata?

Väsymyksen ja vetämättömyyden taustalla voi olla raudanpuute tai anemia. Raudanpuute syntyy, mikäli ruokavaliosta ei saada riittävästi rautaa, rautaa menetetään liikaa tai se ei imeydy kunnolla. Raudanpuute on perinteisesti liitetty synnytykseen, useisiin verenluovutuksiin ja runsaisiin kuukautisiin, mutta tila voi koskea ketä tahansa.

Puhti-terveystarkastukseen on koottu tärkeimmät testit yleishyvinvoinnin kannalta ja tutkimus sisältää yli 30 elimistön tilasta kertovaa mittaria.

Puhti-terveystarkastukseen sisältyy seuraavat testit:
● täydellinen verenkuva
● lipidit (kokonaiskolesteroli, triglyseridit, LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli)
● S -CRP, herkkä (kertoo elimistön tulehduksesta ja vaikuttaa ferritiiniarvoon)
● Glukoosi fP-Gluk (veren sokeripitoisuus)
● Pt-GFRe (estimoitu glomerulussuodosnopeus kertoo, kuinka hyvin munuaiset pystyvät puhdistamaan verta; sisältää 2 arvoa, kreatiinin ja laskennallisen GFR-arvon)
● S -ALAT (kertoo maksan terveydestä)
● D-vitamiini
● natrium
● ferritiini (rautavarastot)
● tyreotropiini (S -TSH) kertoo kilpirauhasen toiminnasta

Puhti-terveystarkastus auttaa sinua tarkistamaan, miten elimistösi voi ja tekemään parempia valintoja sekä saamaan käsityksen omaan hyvinvointiin ja vireystilaan vaikuttavista tekijöistä. Tutkimus auttaa sinua selvittämään mahdollisen syyn väsymykseen tai yleishyvinvoinnin heikkenemiseen, ja selvittämään, mitä tekijöitä muuttamalla saat lisää energiaa arkeen!

Puhdin raudanpuutteen tutkimuspakettiin kuuluu ferritiini (kertoo elimistön rautavarastoista), herkkä CRP (tulehdustila nostaa ferritiiniarvoa) ja täydellinen verenkuva (sisältää muun muassa hemoglobiinin määrityksen).

Miten pääsen testeihin?

PUR:n kautta voit hankkia raudanpuutteen tutkimuspaketin sekä Puhti-terveystarkastuksen. Pääset kaikkiin tutkimuksiin ilman lähetettä. Tee ensin tilaus PUR:n verkkokaupassa ja saat paluuviestillä ohjeet tutkimusten varaamiseen. Testeihin pääsee helposti ja nopeasti. Laboratoriot löytyvät yli 20 paikkakunnalta Suomessa. Puhdin tulosraportti on helppolukuinen ja selkeä graafinen esitys, josta näet, ovatko arvosi viitearvojen sisällä.

Mikäli sinulla herää epäilys sairaudesta tai haluat keskustella lääkärin kanssa tuloksistasi, on sinun mahdollista varata lääkärin puhelinkonsultaatio testien jälkeen erikseen tulosraportilta. Mikäli tulokset ovat kunnossa, voit jatkaa terveiden elämäntapojen parissa kuten ennen tietäen, että suunta on oikea näiden arvojen osalta!

Puhti on uusi terveyden mittaamisen kotimainen palvelu

Uskomme, että jokainen meistä ansaitsee enemmän puhtia. Nyt voit hankkia Puhti-terveystarkastuksen myös PUR:n kautta. Puhti-palvelun tarkoitus on helpottaa testeihin pääsyä ja helpottaa tulosten tulkinnassa. Puhdin tulosraportilta näet helposti, ovatko arvosi viitearvojen sisällä. Palvelun kehityksessä on ollut mukana useampi kokenut lääkäri. Testaaminen auttaa oman terveyden ylläpidossa ja esimerkiksi treenin ja suorituskyvyn optimoinnissa!

Lähteet:
Puhti Väsymyksen syy voi selvitä verikokeella
Puhti D-vitamiini on tärkeä pohjoisen asukkaille
Puhti Ferritiini ja opas raudanpuutteesta

Kirjoittaja Mirka Tuovinen on hyvinvoinnin ja viestinnän asiantuntija Puhdilla.