Empatia, yhteyden avain

6.5.2020 | PUR toimitus

Siitä lähtien kun jooga ja meditaatio tulivat elämääni, ne ovat olleet minulle kuin kannatteleva ystävä elämän vaikeina aikoina. Samalla ne ovat toimineet myös opettajinani. Joogaharjoitus on esimerkiksi auttanut katsomaan asioita uudesta näkökulmasta ja tämän kautta lisännyt lempeyttä suhteessa omaan itseen. Miten nämä asiat liittyvät toisiinsa?

Uskalla asettua ulkopuolelle

Uudella näkökulmalla tarkoitan neutraalin kuuntelijan, havainnoitsijan roolin ottamista sen sijaan että ryhtyisi heti toimimaan ja reagoimaan kaikkeen mitä mieli eteen tuo. Tuo jälkimmäinen on varmasti monelle meistä, kuten myös itselleni, paljon tutumpi olemisen tapa. Jatkuvassa reaktiivisuuden tilassa oleminen on kuitenkin pitkällä tähtäimellä kuormittavaa.

Objektiivinen havainnoitsija katsoo asioita kuin uusin silmin. Hän riisuu pois ennakkoluulot ja tuomitsevan asenteen ja hänen katseensa on lempeä ja myötätuntoinen. Hän päästää irti tunteiden arvottamisesta ja luokittelemisesta hyväksytyiksi ja ei-hyväksytyiksi tai ”oikeiksi” ja ”vääriksi” ja antaa kaikkien tunteiden ja tuntemuksien virrata läpi. Todistaa mitä on, tässä hetkessä.

Aito yhteys löytyy näkökulman muutoksesta

Neutraalin havainnoitsijan roolin ottamisessa on pohjimmiltaan kyse empatiasta. Empatia on kyky ottaa toisen ihmisen perspektiivi ympäröivään maailmaan. Se on taito mennä toisen ihmisen maailmaan. Empaattisessa kohtaamisessa annamme toisen ihmisen ymmärtää että hän on tullut kuulluksi ja nähdyksi.

Vasta kun otamme neutraalin kuuntelijan roolin, voimme aidosti olla empaattisia itseä ja muita kohtaan. Joogamatolla näitä taitoja voi harjoitella ja vahvistaa suhteessa omaan itseen. Erityisesti meditaatio ja passiivinen, samassa asennossa usean minuutin ajan viipyvä yin jooga ovat opettaneet minulle äärimmäisen paljon hyväksyvästä läsnäolosta ja siitä, kuinka tärkeää hyvinvoinnin kannalta on oman itsen kuuntelu sen sijaan, että välittömästi reagoisi eteen tuleviin tuntemuksiin.

Empatia on yhteyden polttoaine

Myötätunto on kuin valonsäde, joka hohtaa lempeyttä ympäristöönsä ja muihin ihmisiin, eikä sitä voi koskaan olla liikaa tässä maailmassa. Se on työkalu riita- ja konfliktitilanteissa ja auttaa toimimaan rakentavasti tilanteissa, joissa olemme ehkä aikaisemmin toimineet hyökkäävästi vihan tai pelon kautta. Se on myös aidon yhteyden polttoaine ja apuväline kaikissa elämän sosiaalisissa suhteissa, oli kyse sitten ystävyydestä, parisuhteeesta tai vanhemmuudesta.

Myötätunto on aina myös harjoitus, kuten sosiaalitieteilijä ja kirjailija Brené Brown muistuttaa, ja sitä tulee ylläpitää jos haluamme säilyttää yhteyden itseemme ja ihan kaikkeen ympärillä olevaan.

Kirjavinkkini aiheeseen liittyen:

  1. The Gifts of Imperfection (Brené Brown)
  2. Daring Greatly (Brené Brown)

Kirjoitus on alunperin julkaistu yogobe.com blogissa.Annamarin onlinekurssit:

SEVEN DAYS OF LOVING KINDNESS 8.5-14.5.2020

Seitsemän päivän online meditaatiomatka soveltuu kaikille jotka ovat kiinnostuneita meditaatiosta. Sen tarkoitus on vahvistaa itsemyötätuntoa ja positiivisuutta sekä inspiroida sinua ottamaan päivittäinen meditaatio osaksi arkea – erityisen tärkeä taito näinä epävarmuuden aikoina jolloin mieli voi olla täynnä painolasteja, ahdistusta ja stressiä. Viikon pituinen, englanninkielinen meditaatiomatka on ilmainen, mutta voit halutessasi ostaa ilmoittautumisen yhteydessä 2 syvärentouttavaa jooganidra audiota yhden hinnalla (5,90€). Jooganidra tunnetaan myös nimellä “joogin uni” ja se voi helpottaa stressiä ja ahdistuneisuutta sekä toimia apuna unettomuudesta kärsivälle. Osallistu meditaatiomatkalle ilmoittautumalla 7.5.2020 mennessä: annamari.pentikainen@gmail.com

PROTECT YOUR PEACE -onlinejoogapaketti

Monipuolinen joogapaketti syntyi vastaamaan tämän hetkisen, maailmanlaajuisen tilanteen luomiin tarpeisiin ylläpitää omaa sisäistä rauhaa ulkoisista mullistuksista huolimatta. Vaikka elämme haastavia aikoja ja voi tuntua, ettei itse voi vaikuttaa ympäristön tapahtumiin, voimme aina vaikuttaa omiin ajatuksiimme ja sisäiseen maailmaamme. Voimme päättää aika ajoin keskittyä hetkeksi vain omaan hengitykseen ja sitä kautta kehoomme – viisaaseen opettajaan, joka on aina läsnä tässä hetkessä – toisin kuin mennessää tai tulevassa vellova mieli.

PROTECT YOUR PEACE voi olla sinun ikioma miniretriitti kotona ja pysähtymisen sekä itsereflektion paikka – tämänhetkinen tilanne on oiva mahdollisuus pysähtyä ja jarruttaa sekä tutkia omaa itseä ja kysyä elänkö tällä hetkellä minun näköistäni elämää? Voinko muuttaa tai karsia jotakin? Mikä ei ehkä tee enää minua onnelliseksi?Paketti tarjoaa sinulle 4 x lyhyen harjoituksen (pehmeänä virtaava ja aamun käynnistävä slow flow, lempeä hengähdyshetki vaikkapa opiskelu- tai työpäivän keskellä, hyvän yön passiivinen yinjooga ja unettomuuteen vaikuttava & ahdistusta helpottava, vaikka omassa sängyssä tehtävä jooganidra -syvärentoutus). Lisäksi saat joogamusiikin linkin Spotify-soittolistaan harjoituksia tukemaan. Kaikki neljä harjoitusta sopivat mainiosti myös aloittelevalle joogaajalle. Koko paketin yhteishinta on 19,90€ (sis.alv10%) mutta saat paketin 14,90€ hintaan koodilla “PURKAUPPA”. Tilaa joogapaketti itsellesi: annamari.pentikainen@gmail.com