PURistin päiväkirja – osa 7: Miksi stressaan?
16.10.2019 | Maria Varon
Monissa länsimaista kulttuuria vanhemmissa kulttuureissa sanotaan, että kaikki on yhtä. Se mikä on sinussa, on myös minussa ja se mitä tapahtuu vaikkapa Syyriassa on kollektiivisen egon ilmentymää. Elämä tuntuu todella kulkevan jatkuvasti jonkin asteista aaltoliikettä taolaisen yin ja yang -periaatteen mukaisesti. Aika ajoin huomaan havahtuvani oravanpyörästä jonkinlaisessa stressitilassa.
Kävin viime viikolla biodynaamisella osteopaatilla, koska olkapääni on tuntunut jäykältä ja ajoittain jopa kipeältä. Homeopatialla olen saanut lievitettyä oireita mutta intuitio kertoi, että tähän tarvitaan nyt muutakin. Biodynaamisessa osteopatiassa hoitaja vie kehon syvämeditaatiota muistuttavaan tilaan ja pikkuhiljaa erilaiset jännitykset alkavat vapautua. Osteopaatti kommentoi hoidon jälkeen, että olipas melkoista vuoristorataa, sillä koko keho oli massiivisessa puristus-/jännitystilassa ja käden oireilu oli vain vuoren huippu. En ollut itse edes tajunnut tätä! Nyt kuitenkin muutama päivä hoidon jälkeen huomaan, että itse asiassa hengitän syvemmin kuin aiemmin. Miksi kehoni on stressissä? Miksi ympärilläni olevista ihmisistä yksi jos toinenkin tuntuu olevan stressissä? Itse asiassa niin moni kärsii stressistä että Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt stressin yhdeksi kaksituhattaluvun isoimmista epidemioista.
Stressitilassa ihmisen sympaattinen hermosto on yliaktiivinen ja parasympaattinen hermosto toimii vajaateholla. Sympaattinen hermosto vastaa selviytymisestämme silloin kun jokin vaaratilanne uhkaa. Miksi hermosto sitten jumittuu tälle vaihteelle, vaikka elämässä pitäisi olla kaikki hyvin?
Looginen selitys olisi tietenkin ulkoisten olosuhteiden kuormittavuus, kuten esimerkiksi yksityisyrittäjyys ja lapsiperheen arki. Jotkut kuitenkin tuntuvat selviävän vaikeistakin elämäntilanteista ilman suurta stressiä. Se ei siis voi olla ainoa selitys. Stressi voisi johtua siitäkin minun tapauksessani, että olen ilmeisesti erityisherkkä, sillä aistin muiden tunnetiloja herkästi ja reagoin niihin helposti. Joskus olenkin miettinyt leikillisesti, että ehkä erityisherkät ovat entisissä elämissään olleet saaliseläimiä ja siksi aistit tai intuitio ovat terästyneet huomaamaan kaikenlaiset muutokset ympäristössä. Vai johtuuko erityisherkkyys sittenkin siitä, että sympaattinen hermosto on niin sanotusti niskanpäällä.
Uudet mikrobitutkimukset voisivat myös selittää kehon stressitilaa. Ehkä suolistossa on sellainen mikrobisto, joka vaikuttaa välittäjäaineisiin ja ravinnon imeytymiseen pitäen kehoni jännitystilassa. Jos näin on, mitenhän voisin muuttaa mikrobistoa? Syön nyt jo nyt melko terveellisesti. Tosin aivan kaikki ei ole luomua, joka saa minut ajattelemaan että glyfosaatti voi vaikuttaa myös ihmisen suolistomikrobeihin, sairastuttaahan se mehiläisetkin. Ehkäpä probiootit voisivat auttaa? Eräässä tutkimuksessa muun muassa Lactobacillus paracasein sanottiin lisäävän onnellisuushormoni serotoniinin tuotantoa. Toisessa tutkimuksessa taas maaperäbakteeri Mycobakterium vaccaen todettiin vähentävän stressireaktiota. Tutkimuksia probioottien erilaisista vaikutuksista tulee koko ajan lisää ja niiden vaikutukset perustuvat yleensä joko siihen, että ne pystyvät tuottamaan erilaisia aineita (mikrobien erilaisia aineenvaihduntatuotteita arvioidaan olevan noin puoli miljoonaa!) tai syrjäyttämään muita mikrobilajeja tasapainottaen elinalueensa mikrobiomia. Käytännössä ne siis voivat esimerkiksi lievittää tulehdusta elimistössä tai tuottaa välittäjäaineita kuten dopamiinia ja serotoniinia sekä muita hermostolle viestiviä molekyyleja.
Mitenkäs nuo ilmansaasteet ja mikromuovit? Onhan niilläkin varmasti oma rooli. Entä vaikuttaako sähkömagneettinen säteily parhaillaankin mikrobeihini (noihin pienen pieniin eläviin organismeihin), kun istun tässä koneen ja langattoman verkon vaikutusalueella? Tietenkin vaikuttaa – se on fysikaalinen fakta!
No mitä voisin tehdä? Pitäisikö meditoida? Meditaatiohan tutkitusti vaikuttaa suolistomikrobeihin vagushermon kautta ja alentaa stressitasoja. Voisinko syödä ehkä probioottien lisäksi yrttejä, kuten puhdistavaa nokkosta tai voikukkaa tai vaikkapa adaptogeenejä, kuten ashwaganhaa, reishiä tai tulsia. Lisäksi voisi käyttää jotain eteeristä öljyä, esimerkiksi ruusu, laventeli tai santelipuu rauhoittavat mieltä. Edellä mainittujen lisäksi on olemassa monia muitakin tapoja tasapainottaa kehoamme. Metsässä käveleminen, jooga ja esimerkiksi erilaiset äänitaajuudet kuten vaikkapa theta-aallot auttavat tutkitusti stressin hallinnassa.
Lisää vinkkejä jaetaan muun muassa tulevana viikonloppuna I Love Me -messuilla. PURin osastolla on useita asiantuntijahaastatteluja ja osaavaa henkilökuntaa paikalla antamassa neuvoja. Tule myös lauantaina Klinikka-lavalle kuuntelemaan paneelikeskustelu mikrobien vaikutuksesta päätöksiimme klo 15:30. Mukana keskustelussa evoluutiobiologi Markus J. Rantala, FLT-ravintovalmentaja® Annika Havaste ja Jussi Ahde. Keskustelussa tuodaan erilaisia näkökulmia siihen, miten mielemme toimii ja mistä vaikkapa uupumus tai masennus johtuu.
Jos palataan vielä lopuksi itämaisempiin filosofioihin ja niiden päätelmiin elämästä ja olemisesta. Ayurvedan mukaan nyt on syksy, joka on vata-aikaa. Vata-dosha meissä reagoi eniten stressiin ja menee epätasapainoon. Koska elämme luonnon kanssa symbioosissa tai tarkemmin, olemme osa luontoa, niin ehkä vuodenajan vaihtuminen, ilmojen viileneminen ja lehtien kellastuminen aiheuttaa meissä jännitystilan, jos emme tue elimistöämme tässä prosessissa. Ayurvedaan ja vaikkapa taolaisuuteen liittyy myös ajatus siitä, että kaikki fyysinen on illuusiota ja vain sisimmällä tai sielulla, joka on yhteydessä kaikkiin muihin sieluihin, on merkitystä. Jokaisella sielulla on jokin tarkoitus universumissa ja jos emme seuraa tätä sielunsuunnitelmaa, se aiheuttaa ristiriidan sisimpämme ja ulkoisen välille ja kehomme menee stressi- eli jännitystilaan. Taistelemme tavallaan itseämme vastaan. Onko stressi siis henkinen “autoimmuunireaktio” ego vs. sielu, joka pitkittyessään voi johtaa fyysiseen autoimmuunireaktioon?
Kuinka voimme löytää merkityksen maailmassa, jossa usein kone korvaa ihmisen ja ihmisiltäkin odotetaan konemaista suoriutumista? Jos kaiken avain on sisimmässä, miten löydämme kosketuksen sisimpään ja luontoon uudelleen? Auttaako, jos pukee päälleen psykedeeliset joogatrikoot ja laulaa mantroja? Jos kaikki, mikä on sinussa, on myös minussa ja puiston penkillä nukkuvassa rantojen miehessä, miten voimme yhdessä löytää tasapainon, niin että kaikki voisivat toteuttaa sielunsa suunnitelmaa. Entä jos tulevaisuudessa mikrobien käyttäytymisellä voidaan selittää tämä kaikki…onko meitä ylempi elämänmuoto sittenkin mikrobien kollektiivinen tietoisuus?
Tähän päättyy tällä kertaa perheenäidin hajanaiset ajatukset ja on aika mennä ottamaan pyykit pesukoneesta ja ripustella ne yksitellen sukka ja paita kerrallaan kuivumaan.
Mikäli stressinhallinta tai elämän aaltoliike mietityttää, tule jakamaan ajatuksia. Nähdään messuilla <3
******
Lue lisää stressistä PURin blogissa:
Stressihormoni kortisoli – tunnista liikaerityksen merkit
Stressi ja naisten hormonitasapaino
6 tapaa lievittää stressiä holistisesti
5 vinkkiä stressin purkamiseen
Fermentoidut adaptogeenit stressinlievitykseen