Kirjavalikoiman helmiä: testaa reseptit

5.4.2015 | PUR toimitus

Voi olla, että et tiennyt PURin valikoimasta löytyvän myös paljon erilaisia, toinen toistaan inspiroivampia ja myös asiapitoisia hyvinvointiin liittyviä kirjoja. Kirjallisuutta löytyy niin homeopatiasta, ravintoterapiasta kuin myös terveellisestä reseptiikasta. Nyt keskitytään kuitenkin jälkimmäisiin ja otetaan tarkasteluun kaksi vaaleaa kaunokaista, Karita Tykän “Hyvää Huomenta” ja Emmi-Liia Sjöholmin “Viljaton Kattaus“, jotka molemmat ihastuttavat kauniilla kuvillaan ja joista löydät maukkaat reseptit kokeiltavaksi.

Karita Tykän “Hyvää Huomenta” sisältää nimensä mukaisesti monta erilaista, toinen toistaan houkuttelevampaa raakaruokareseptiä ihaniin hetkiin. Kirjan nimi saattaa johtaa harhaan sillä lukuisat erilaiset hillot, smoothiet, mehut, jogurtit, pastat, salaatit ja muut houkuttelevat reseptit sopivat täydellisesti myös välipalaksi, iltapalaksi tai vaikka lounaan yhteyteen nautittavaksi!

"Viljaton Kattaus" ja "Hyvää Huomenta" -kirjoista löydät maukkaat reseptit kokeiltaviksi.

“Viljaton Kattaus” ja “Hyvää Huomenta” -kirjoista löydät maukkaat reseptit kokeiltaviksi.

Kauniit kuvat ja inspiroivat reseptit houkuttelevat kokeilemaan ja hullaantumaan raakaruoan herkulliseen maailmaan. Kirjan nimen mukaisesti halusin kuitenkin kokeilla jotain tyypillistä aamuun sopivaa jolloin valintani osui kaurapuuroon. Kyseessä ei kuitenkaan ole ihan perinteinen puuro, vaan tietysti siinä oli mukana oma raikas twistinsä.

SITRUUNAINEN HERKKUPUURO
1dl kaurahiutaleita
2dl vettä
2rkl cashewpähkinöitä
4 aprikoosia tai 1/2dl inkamarjoja
hunajaa maun mukaan tai 1/2 banaania
1-2tl raastettua luomusitruunan kuorta

Sekoita illalla kaurahiutaleet 1 1/2 dl:aan vettä sekä pilkotut aprikoosit 1/2 dl:aan vettä. Laita myös cashewpähkinät veteen likoamaan omaan kulhoonsa. Aamulla huuhtele ja valuta cashewpähkinät. Pane tehosekoittimeen kaurahiutaleet ja aprikoosit liotusvesineen, pähkinät, makeuttaja sekä sitruunankuori ja jauha sileäksi puuroksi. Nauti luomusitruunan raastetun kuoren, marjojen tai kookosrouheen kera. Voit tehdä puuron myös käyttäen veden tilalla kookosvettä, jolloin makeutusta voi vähentää.

Viljaton kattaus” on Emmi-Liia Sjöholmin esikoiskirja, joka tarjoaa lukijoilleen upeita makuja gluteenittomista raaka-aineista. Makuelämysten lisäksi tarjolla on myös silmänruokaa upeiden kuvien kera! Reseptejä löytyy päivän jokaiseen hetkeen ja sitä selaillessaan huomaa, että elämä ilman gluteeniviljoja voi olla erittäin herkullista ja monipuolista niin tahtoessaan.

Valinnanvaikeuden vaivatessa päätäni turvauduin helppoon ja yksinkertaiseen reseptiin, tuttuun ja turvalliseen hummukseen. Perinteisen hummuksen lisäksi kirja tarjoilee siitä myös useita eri variaatioita, joista innostuneena kokeilin raikasta korianterihummusta. Hummus sopii monipuolisesti herkuteltavaksi niin dipattavien kanssa, pääruoan lisukkeeksi, leivän levitteeksi tai vaikkapa pelkästään syötäväksi sellaisenaan – valinta on sinun!

HUMMUS
2dl tölkkikikherneitä
1 sitruuna
0,5dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
suolaa

Huuhdo ja kuori kikherneet. Kuori irtoaa, kun painat hernettä napakasti sormiesi välissä, mutta täytää myöntää, että puuha oli melko vaivalloista. Jos rosoisempi koostumus ei haittaa, voit tietenkin jättää herneet kuorimatta. Sekoita vain ainekset blenderissä tasaiseksi.

KORIANTERIHUMMUS
3dl hummusta
ruukullinen korianteria

Sekoita ainekset blenderissä vihreäksi tahnaksi.