Perga – luonnon täydellisyys yhdessä suupalassa

27.10.2019 | PUR toimitus

Perga eli mehiläisen leipä on jo vuosisatojen ajan tunnettu luonnon oma ihmeaine, joka on unohdettu, mutta nyt löydetty uudestaan. Sertifioitu ravintoasiantuntija Guna Bīlande kertoo, mitä perga on ja miksi sitä kannattaa käyttää.

Miksi valita mehiläisen leipä?

Kiireisessä ja nopeatahtisessa päivärytmissämme on tärkeää seurata mitä syömme, jotta saisimme riittävän paljon vitamiineja, mineraaleja sekä muita tärkeitä ravintoaineita. Kaikkien välttämättömien ravinteiden saaminen elintarvikkeista on usein haastavaa tai jopa mahdotonta, ja apua joudutaan etsimään vitamiinipurkista. Suuri osa mikroravintoaineista (vitamiinit, mineraalit, rasvahapot) ja makroravintoaineista (hiilihydraatit, proteiinit, rasvat) sekä kaikkien tärkeiden elintoimintojen ylläpitoon tarvittavista omega-rasvahapoista on saatavissa myös erilaisista ravintolisistä ja superfoodeista. Niiden valmistusprosessi on usein luonnollisempi kuin keinotekoisten laboratoriossa tehtyjen valmisteiden. Yksi arvokkaimmista tällaisista tuotteista on perga. Se on luonnon itse valmistama vitamiinipommi, jossa on 240–380 erilaista biologisesti aktiivista ravintoainetta.

Mitä on perga ja miksi käyttää sitä?

Perga on fermentoitunutta siitepölyä, jota mehiläiset valmistavat pesässään. Fermentoitumisprosessin aikana luonnosta löytyvät monimutkaisemmat yhdistelmät, kuten proteiinit, hajoavat yksinkertaisemmiksi yhdistelmiksi, aminohapoiksi, jotka ovat elimistölle helpommin käsiteltävässä muodossa. Perga on todella hyvä aminohappojen, vitamiinien, makro- ja mikroravintoaineiden lähde.

Aminohapot puolestaan ovat proteiinien, kudosten ja solujen muodostamisen raaka-ainetta. Tiettyä proteiinia ei voi muodostua, jos elimistöltä puuttuu edes yksi välttämätön aminohappo. Ihmisen tarvitsemia aminohappoja on 20, ja näistä yhdeksän välttämätöntä aminohappoa on sellaisia, joita elimistö ei kykene tuottamaan itse, eli ne on saatava ravinnosta. Kaikki nämä yhdeksän aminohappoa löytyvät pergasta.

Perga sisältää myös runsaasti vitamiineja, kuten A, B1, B2, B3, B6, C, E, D, K, PP, H jne. Ero keinotekoisesti tuotettuihin vitamiineihin on se, että näitä luonnollisia vitamiineja elimistö voi hyödyntää täysin.

Vitamiinien lisäksi perga sisältää myös kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, mangaania sekä suuren määrän muita mikro- ja makroravintoaineita. Pergassa on myös todella runsaasti proteiinia.

Mehiläisen leipä sisältää myös reilusti tyydyttymättömiä omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, joita ilman ihmisen hermosto ei pysty toimimaan; lapsille omega-rasvahapot ovat todella tärkeitä aivojen kehityksen kannalta.

Mehiläisyhdyskunnassa perga on keväällä kasvavien nuorten mehiläisten ravintoa, mikä tarkoittaakin, että siitä löytyvät kaikki ravintoaineet, joiden avulla mehiläiset kasvavat ja kehittyvät. Koska mehiläisen ja ihmisen mahalaukku toimii samankaltaisesti ja voi sulattaa samoja ruokia, ihmiset voivat mainiosti käyttää pergassa olevia ravintoaineita.

Mikä on BEE BITE ja miksi valita se?

BEE BITE on pureskeltava pastilli, joka koostuu 100-prosenttisesti luonnollisesta, Latviasta poimitusta pergasta.

BEE BITE -pastillissa mehiläisen leipä on saanut uuden muodon kätevässä annospakkauksessa. Se kulkee helposti mukana arjen kiireissä ja on helppokäyttöinen. Jokaisen päivän annos on pakattu erilliseen paperiseen pikkupussiin, mikä tekee pastillin mukana kuljettamisen helpoksi. Voit napata päivän annoksen mukaan vaikkapa takin taskuun, käsilaukkuun, urheilulaukkuun tai autoon. Voit myös antaa lapselle mukaan välipalaksi kouluun tai harrastuksiin.

Pergan ainutlaatuisuus piilee sen monipuolisessa koostumuksessa. BEE BITE -pastilliin on lisätty vain luonnollisia marja- ja hedelmäjauheita sekä mausteita, jotka tekevät niistä herkullisen makuisia ja täydentävät tuotetta myös vitamiineilla.

Pergan tarjoamat terveyshyödyt

Pergan käytöllä on havaittu positiivisia vaikutuksia sydämen ja ruoansulatuksen toimintaan sekä näköön ja elimistön puolustuskykyyn. Se aktivoi ajattelua, parantaa muistia ja työkykyä sekä hidastaa vanhenemisen prosessia.

Pergan avulla voi vahvistaa puolustuskykyä ja suojella itseään vilustumiselta, vähentää väsymystä, palautua raskaan fyysisen tai henkisen suorituksen tai esimerkiksi antibioottikuurin jälkeen. Koska mehiläisen leipä uusii mahalaukun ja suoliston bakteerikantaa, sitä suositellaan käytettäväksi elimistön toipumiseen antibioottien käytön jälkeen.

Kasvis- ja raakaruokailijoille perga on loistava tapa saada elimistölle välttämättömät mikro- ja makroravintoaineet, omega-rasvahapot sekä aminohapot.