Aila Soliman: Luonnollinen hiustenhoito

20.11.2015 | PUR toimitus

Talviaika on enemmän tai vähemmän sesonkiaikaa myös päänahan ja hiusten oireiluille. Moni ihminen kärsii pienimuotoisesta tai kovemmastakin päänahan kutinasta, ärsytyksestä, hilseilystä tai liikarasvoittuvuudesta. Samaan aikaan hiukset voivat olla kuitenkin kuivat. Siksi hiustenhoito on erityisesti talviaikaan tärkeää.

Mikä voisi olla paras keino pitää päänahastamme ja hiuksistamme huolta mahdollisimman minimaalisin ja tehokkain keinoin?
Olen valmistunut ekokampaajaksi syksyllä 2011. Oman hyvinvointikonseptini perustettuani päätin jättää kaikki mahdolliset synteettiset aineet pois. Niihin ei vain ole ollut tarvetta palata! Oikeat raaka-aineet löydettyäni ja niillä hyviä tuloksia saavutettuani on hyvinvointi kuohunut niin omasta, kuin asiakkaitteni suunnasta!

 Hiustenhoito on kaiken a ja o terveiden ja hyvinvoivien hiusten saamiseksi.

 

Miksi päänahka kutisee?

Haluaisin alkuun mainita syitä, jotka voivat aiheuttaa päänahan tai hiuksen ongelmia. Syyt voivat olla kaikilla yksilöllisiä, mutta ehdottomasti iso osa ongelmista selittyy sillä miten päänahkaa pestään ja kuinka usein. Tavanomaiset shampoot ovat hyvin peseviä ja ne koostuvat pääosin pesevästä ainesosasta, tensidistä, eli joko sodium laureth tai lauryl sulfaatista. Näiden tensidien on myös todettu olevan karsinogeenisiä. En kuitenkaan halua sen enempää sulfaatteihin mennä, koska listani olisi hyvin pitkä. Paras juttu minkä eräs tanskalainen kemisti on meille aikoinaan sanonut “En pesisi tavallisella shampoolla edes autoani” .
Hoitoaineet nykypäivänä ovat myös täynnä silikoneja, jotka kertyvät päänahkaan, kuten myös luontoon. Luonnosta silikonit eivät liukene edes vuosien saatossa. Hoitoaineissa saattaa olla myös muitakin ainesosia, jotka pistää mietityttämään miksi ne on sinne laitettu.
Toki luonnonkosmetiikassa teho ja vaikutus vaihtelevat, hintapuoli myös. Mutta keskustelemalla esimerkiksi oman hiusstylistisi kanssa voit löytää helpommin juuri sinulle sopivat tuotteet.
Itse suosin mahdollisimman simppeleitä keinoja ja monesti kannustan asiakkaita tekemään itsehoitoreseptejä luonnon raaka-aineilla omassa kodissaan.
Haluankin jakaa teille muutaman itsehoitoreseptini.

 

Kaksi itsehoitoreseptiä luonnolliseen hiustenhoitoon

Merisuolainen hiusten eliksiiri- resepti

Merisuola on kautta aikojen ollut erittäin tärkeä aine. Ihminen ja eläimet tarvitsevat sopivan määrän suolaa elääkseen. Jos vertaamme merisuolaa ja normaalia ruokasuolaa, on niissä hyvin suuri ero. Merisuola on huomattavasti vähemmän prosessoitua, mineraalipitoisuudet ovat korkeammat ja terveysvaikutukset suuremmat. Merisuola kuuluu osaksi hiustenhoitoa sen päänahan tulehdusta lieventävän vaikutuksen ansiosta sekä antamalla tekstuuria ja tuuheutta hiuksille. Varsinkin hennot hiukset omaavat ihmiset ovat hyötyneet merisuolasta paljon.

Kun teet alla olevan reseptin mukaisesti merisuolaliuoksen kotona, muista olla laittamatta merisuolaa liikaa. Hyvä on aina muistaa nyrkkisääntö “kohtuus kaikessa”. Jokainen ihminen on yksilö ja kaikki ei aina sovi kaikille. Kuuntele omaa kehoasi miten se reagoi erilaisiin luomumenetelmiin.

Merisuola-hiustenhoito

Merisuolaisen hiusten eliksiiriliuoksen ohje:

Tarvitset liuokseen:

1 l kiehautettua vettä

3 rkl merisuolaa (mieluiten raffinoimatonta)

2-3 tippaa laventeli eteeristä öljyä

Valmistus:

Kiehauta kattilassa vesi. Ripottele kiehautettuun veteen 3 rkl merisuolaa ja muutama tippa laventelin eteeristä öljyä. Sekoita. Anna jäähtyä hetken aikaa, kunnes tuntuu, että seos on mukavan lämmin päänahalle. Kastele hiukset ensin ja kaada pikkuhiljaa lämmin seos hiustesi päälle hieromalla sitä päänahkaan ja hiuksiin. Älä huuhtele, vaan anna merisuolan vaikuttaa hiuksessa ja voit vaikka kuivattaa hiukset föönillä jälkikäteen.

Tasapainoittava Yrttihaude hiuksille – resepti

Tarvitset: 

1 l vettä

2 rkl kamomillaa

2 rkl kehäkukkaa

2-tippaa laventelin eteeristä öljyä

Valmistusohje: 

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kamomillan ja kehäkukan terälehdet. Sammuta lämpö heti yrttien lisäämisen jälkeen. Anna yrttihauteen hieman jäähtyä kannella peitettynä. Lisää muutama tippa laventelia tai jotakin muuta mieleistäsi eteeristä öljyä. Kastele hiukset yrttihauteella ja ikään kuin upotat sitä hiuksiin ja päänahkaan. Sen jälkeen voit vain odottaa kunnes hiuksesi kuivuvat.

Toista kaksi kertaa viikossa neljän viikon ajan.

Tuloksena on tasapainoisempi päänahka ja terveet hiukset!