Itsetehty kookoskefiiri – Resepti fermentoituun herkkuun

7.2.2019 | PUR toimitus

Fermentoidun ruoat ja juomat ovat nousseet monen PURin ystävän lempituotteiksi. On ollut ilo huomata, kuinka yhä useampi teistä on innostunut tekemään erilaisia fementoituja eli hapatettuja ihanuuksia itse kotikeittiössä.

Haluammekin innostaa teitä syventämään tätä harrastusta entisestään, jakamalla vegaanikeittiövelho Paulin, A Brit in Helsinki-blogin kookoskefiirireseptin. Suosittelemme lämmölle pistämään tämän blogin seurantaan, sillä se on täynnä mielettömän herkullisia vegaaniherkkuja.

Kookoskefiiri valmistuu hiljalleen jääkaapissa.

Klikkaamalla kuvaa löydät kookoskefiirissä käytettävän raaka-aineen, Living Nutrition Your Familyn.

Fermentoinnin hyödyt

Ennen, kuin kurkataan tarkemmin reseptiä, katsotaan mitä A Brit in Helsinki-blogilla on sanottavaa fermentaatiosta.

“Fermentoidut valmisteet ovat tällä hetkellä erityisen trendikkäitä. Moni ruokaintoilija valmistaa joko omaa kombuchaa, kimchiä tai hapankaalia. Fermentoiduilla valmisteilla on osoitettu olevan lukuisia terveysvaikutuksia, erityisesti niiden tuomat positiiviset vaikutukset ruoansulatukseen sekä suoliston hyvinvointiin.  Osan fermentoinnin suosiosta selittyy sillä, että moni haluaa syödä mahdollisimman puhdasta ruokaa. Fermentaatio onkin luonnon oma ilmiö ja se tapahtuu ilman ikäviä lisäaineita.

Kefiiri eli fermentoitu maito (kasvi- tai eläinperäinen) on alunperin Venäjältä. Siinä on hapan maku ja koostomus on jogurtinkaltainen. Se sopii mainiosti hedelmien ja myslin kanssa tarjoiltavaksi tai voit korvat sillä täysmaidon esimerkiksi smootheissa tai keitoissa. Tein itse tämän alla olevan vegaanisen vaihtoehdon kookosmaitoon ja käytin hapatukseen Living Nutrition sarjan Your Flora Family baobab ja banaani kapseleita.  Sain kefiirin näillä toimimaan mainiosti näillä raaka-aineilla ja lopputulos oli herkullisen täyteläinen.”

Paul oli valinnut omaan kookoskefiiriireseptiinsä Your Flora Family kapselit, jotka ovat osa Living Nutrition tuoteperhettä. Kaikki Living Nutritionin tuotteet ovat kefiiri-kombucha fermentoituja. Kefir-fermentaatio muodostaa mikro-organismeja, jotka hillitsevät muun muassa suolistotulehdusta ja voivat kasvattaa merkittävästi maitohappobakteerien ja muiden hyödyllisten mikrobien määrää suolistossa.

A Brit in Helsinki – kookoskefiiriresepti

1 x 400 g luomu kookosmaitoa, metallipurkissa (en suosittele käyttämään vähärasvaista vaihtoehtoa, sillä lopputuloksesta tulee silloin varsin ohut ja vesimäinen kefiiri)

3 x Your Flora Family (Living Nutrition) baobab ja banaani kapseleita

*2 – 3 rkl luomu baobab jauhetta (rakastan Kiki Healthin luomu baobab jauhetta), löydät sen klikkaamalla linkkiä.

Tuoreita hedelmiä sekä itse valmistamaani tattari-quinoa murua

Pidä avaamatonta kookosmaitotölkkiä kuuman veden alla joko vedellä täytetyssä lavuaarissa tai kattilassa 30-45min. Näin kookosmaidon rakenteesta tulee tasaisempaa. Tämän jälkeen kaada tölkin sisältö pieneen kulhoon ja sekoita puulastalla Your Flora Family kapselit kookosmaidon sekaan. Sekoita kunnes kapselien sisältö on sekoittunut tasaisesti.

Peitä kulho ohuella liinalla tai kankaalla, jonka läpi kookosmaito pystyy hengittämään. Jätä kulho yön yli tai vähintään 12 tunnin ajaksi huoneenlämpöön fermentoitumaan. Tämän jälkeen kookosmaidon pintaan pitäisi ilmestyä pieniä kuplia. Jos ei, voit antaa kefiirin fermentoitua vielä muutaman extratunnin lisää, kunnes näet pienet kuplat. Samoin jos pidät enemmän happamammasta mausta, voit antaa kookosmaidon fermentoitua vielä muutaman tunnin lisää.

Sekoita valmis kefiiri hyvin ja siirrä jääkaappiin viilentymään ennen tarjoilua.

*Jotkin kookosmaidot toimivat paremmin kuin toiset, jolloin lopputulos on hieman paksumpi kefiiri. Jos kefiirisi on liian ohutta, voit sekoittaa joukkoon muutaman ruokalusikallisen baobab jauhetta joka toimii luontaisena sakeuttajana.

Herkullisia kefiirihetkiä! Ja kiitos Paul reseptistä <3