Kuparin antimikrobisia hyötyjä sovelletaan nyt kasvomaskissa

1.10.2020 | Laura Eskola

Hengityssuojaimet vähentävät tartunnan riskiä

Kasvomaskit ovat tulleet keskuuteemme jäädäkseen – ainakin hetkellisesti. Kertakäyttömaskit kuormittavat luontoamme, eivätkä oikeastaan edes ole kovin luotettava suoja viruksia vastaan. Maskeja käytetään väärin, niitä ei hävitetä oikeaoppisesti ja säästösyistä kertakäyttömaskeja käytetään jopa uudestaan. Maskin ja kasvojen koskettelu on tyypillistä käytön aikana, jolloin tartuntariski kasvaa. Hengityssuojainten on kuitenkin osoitettu vähentävän merkittävästi SARS-CoV-2-tartunnan riskiä. [1] Huolestuttavaa on, että viruksen voi saada tavallisten maskien pinnalta jopa seitsemän päivän ajan viruskosketuksesta.

Kupari pitää virukset ja taudinaiheuttajat loitolla

Kuparin käyttö terveydenhoitotarkoituksiin juontaa juurensa muinaiseen Egyptiin asti. Tänä päivänäkin tutkijat oppivat edelleen uutta kuparin uskomattomista eduista. Kuparilla on antimikrobisia ominaisuuksia, joka tarkoittaa sitä, että kupari voi tappaa mikro-organismeja, kuten bakteereja ja viruksia. Kuparin on kuitenkin oltava kosketuksissa mikro-organismin kanssa tappaakseen.

Miten kuparikasvomaski eroaa tavallisesta maskista?

Copper inside -maski on valmistettu kolmesta kerroksesta. Ulompi kerros estää pisaroiden pääsyn ja sisältää mikroskooppisia kuparioksidipolymeerejä. Keskikerros vangitsee pienet hiukkaset, jotka voivat kulkea ulkokerroksen läpi. Se estää myös hiukkasten virtauksen ulospäin. Sisin kerros on lähellä nenää ja suuta ja se on suunniteltu imemään kosteutta. Myös sisin kerros sisältää kuparioksidipolymeerejä varmistaakseen, että virus ei pysty selviämään.

Kaiken kaikkiaan pieni määrä kuparihiukkasia sekoitetaan maskiin, joka saa aikaan persikan värin. Kangas on muuten identtinen ”tavallisen” kirurgisen maskin kanssa ja tarjoaa kaiken tarvittavan suojan USA:n ja EU:n asetusten (IIR / EN14683) mukaisesti. Maski on steriili, hajuton ja mukava käyttää. Kuparin viruksilta suojaavat ominaisuudet eivät heikkene ajan kuluessa. Niin kauan kuin maski on fyysisesti ehjä (ei reikiä), se tarjoaa virusten vastaisen suojan ilman sterilointia. Maski on itsesteriloituva kuparin ansiosta, joten sitä ei tarvitse pestä.

Kuparioksidilla kyllästetyt kasvomaskit voivat vähentää virusten leviämistä ja tartuntariskiä

Kuparimaski testattiin ja viimeisteltiin EU:n markkinoille huhtikuussa 2020. Saksalainen laboratorio TÜV SÜD suoritti tiukan testausprosessin. Tutkimuksessa todettiin, että maskit alensivat infektoivan SARS-CoV-2- viruksen pitoisuutta yli 99,9 %:lla 1 minuutin kuluessa kosketuksesta.  Sekä kasvojen kanssa kosketuksessa olevassa sisemmässä kerroksessa että maskin ulkokerroksessa oleva antiviraalinen kuitukangas vähentää merkittävästi ristikontaminaation mahdollisuutta maskin käsittelyn ja hävittämisen aikana. Sisäkerros on erityisen merkityksellinen oireettomille henkilöille, jotka tietämättään saastuttavat maskinsa.

KUPARIMASKIN OMINAISUUDET
✓ 99,9% viruksista torjutaan atomitasolla.
✓ Materiaali on pehmeä ja miellyttävä ja maskin läpi on helppo hengittää.
✓ Israelilainen tutkimus ja kehitystyö sekä patentointi.
✓ CE hyväksytty (IIR, EN 14683).
✓ Antaa paremman suojan.
✓ Käytössä edullisempi kuin N95
✓ Vähentää käyttäjän tartuntariskiä maskin pinnalta.
✓ Samat kuparihiukkaset jatkavat uusien virusten torjumista menettämättä
tehoaan.
✓ Ekologinen, pitkä käyttöikä: jopa useampi viikko

 

[1] Leung NHL, Chu DKW, Shiu EYC et al. Respiratory virus shedding in
exhaled breath and efficacy of face masks. Nat Med 2020;26:676-80.